реклама партнерів:
Головна » Українсько-російська ''танкова війна''

Українсько-російська ''танкова війна''


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На початку червня цього року, після успішно проведених державних випробувань, Україна прийняла на озброєння два нові танки T-84У „Оплот”.
Впродовж найближчих двох років українське військо отримає ще 27 таких машин. Це, безумовно, успіх українських фахівців, які працювали над цим проектом від 2000 року.
Розробка нового типу озброєння покращить конкурентоспроможність України на міжнародній арені в торгівлі зброєю, а особливо відносно російських танків T-90. Київ передбачає серійне виробництво цих бойових машин в експортних цілях. Оцінювана вартість, це близько 3,3 млн. доларів США.
Танк T-84У запроектовано Харківським конструкторським бюро з машинобудування імені Морозова – провідного розробника бронетанкової техніки в Україні. Його виробником являється Харківський завод ім. Малишева. Технічні дані нового танку імпозантні і тому можна його зарахувати до числа провідних бойових машин. Нова українська бойова машина не поступається, а за окремими параметрами перевершує танки закордонного виробництва. Не заглиблюючись у всі тактико-технічні характеристики, звернемо увагу на головні переваги. Потужний двигун потужністю 1200 кінських сил здатний ефективно працювати в будь-яких погодних умовах, у тому числі при високих температурах довкілля.
Розширена система динамічного захисту та нова зварювана башта з прокатних листів робить цей танк стійким до протитанкових снарядів. Обладнання підводного водіння дозволяє танку долати водні перешкоди глибиною до 5 м. Танк оснащено новинками електроніки, між іншим системою навігаційного забезпечення «ГЛОНАСС» і «NAVSTAR», тепловізором та лазерним прицілом, що забезпечує лучне попадання в ціль на відстані 5000 метрів. Крім того танк оснащено інфрачервоним модулем, який збиває з курсу снаряд, що наближається.
Для нового танку також було розроблено і прийнято на озброєння новий постріл з керованою ракетою «Комбат». Необхідно зазначити, що всі базові складові та елементи озброєння «Оплоту» є винаходом та кінцевим продуктом вітчизняних виробників, а в броні було втілено декілька українських ноу-хау у технічній сфері.
Випуск нового українського танку, це погана новина для Росії. Після розпаду Радянського союзу, військове співробітництво між двома країнами перейшло в гостру конкуренцію. Коли у 1991 році Україна проголосила незалежність, на її території опинилося чимало військової техніки – 7 тис. броньованих бойових автомобілів, 6,5 тис. танків, 1,5 тис. літаків і гелікоптерів, а також 350 різних суден. Крім традиційного озброєння на Україні був також ядерний арсенал – третій у світі за своєю потужністю.
У рамках оборонної політики СРСР Київ являвся інтелектуальним і виробничим забезпеченням для радянської армії. Після закінчення II всесвітньої війни Україна стала масовим виробником військтехніки, необхідної для мілітаризації СРСР. На території України збудовано третину військових підприємств, в рамках Радянського союзу, між іншим Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова та Харківський завод ім. Малишева.
Протягом попередніх років Україна опрацювала декілька модифікацій T-84У, котрі брали участь в різних міжнародних торгах та тендерах. Оскільки участь у тендерах, котрі проводились Туреччиною, Грецією та Малайзією завершились невдачею, Пакистан висловив довіру українським виробникам бойової техніки. Пакистанське оборонне відомство підписало контракт на доставку 320 танків типу T-84, патрульних катерів та ракет на загальну суму 1 280 млн. доларів США.
Ця подія призвела до справжньої «танкової війни» між Москвою та Києвом, адже Росія не очікувала такого розвитку подій. Це пряма загроза для російських поставок, вартість яких в попередніх роках перевищувала 100 млн. доларів США. Щоб зміцнити свою позицію Кремль розпочав інформаційну атаку, спрямовану на погіршення міжнародного іміджу України. В пресі з’явилась інформація, яка ставила під сумнів українські поставки. Київ оскаржено у порушенні міжнародних санкцій.
Коли Київ вів переговори з Індією, напередодні підписання багатомільйонного контракту, російська преса писала про суперечливі поставки озброєння до Пакистану. Звісно, з уваги на напружені індійсько-пакистанські відносини, ця інформація мала велике значення. Росія не збиралась втрачати індійський ринок, оскільки торгівля зброєю з цією країною приносила Кремлеві мільярдні надходження.
На рівні двосторонніх відносин російська сторона розпочала ряд дій спрямованих на затримання виробництва танків T-80УД, в тому числі обмежуючи постачання комплектуючих елементів, які виготовлено в Росії. З уваги на значні запаси цих запчастин в українських складах, а також завдяки персональним зв’язкам політика Кремля не принесла очікуваних результатів. Не вдалось затримати виробничий процес та скомпрометувати Україну на міжнародному ринку. Навпаки, Київ поступово поборов залежність від російських поставок, завдяки розробці власних виробничих потужностей, необхідних для виготовлення потрібних деталей.
Найновіший танк T-84У розроблено без співробітництва з Росією. Можна сподіватися, що це призведе до нової хвилі «танкової війни» між двома країнами.

Петро Куспись, Експерт з питань міжнародних відносин Ягелонського університету, Краків
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.bbc.co.uk/ukraini....h.shtml







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини