реклама партнерів:
Головна » Генеральний план розвитку Національного заповідника «Чернігів стародавній»: останнє слово за депутатами міської ради

Генеральний план розвитку Національного заповідника «Чернігів стародавній»: останнє слово за депутатами міської ради


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Минулої п’ятниці, 19 червня, у залі засідань міськради на громадських слуханнях відбулося обговорення Генерального план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
Генплан розроблений на замовлення Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. Працювали над ним досвідчені науковці та архітектори Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень та Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури та туризму України, Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто».
Генеральний план буде покладено в основу подальшої діяльності заповідника, реставрації, музеєфікації та використання його пам’яток, благоустрою території, розвитку туристичної інфраструктури, а також реконструкції окремих кварталів чи комплексів історичної забудови в зонах охорони заповідника «Чернігів стародавній».
Для законодавчого оформлення зазначений документ пройшов досить складний шлях.
Близько двох років він розроблявся досвідченими фахівцями всеукраїнського рівня за рекомендаціями колективу Національного заповідника «Чернігів стародавній». Потім він був затверджений на різноманітних рівнях на наукових радах у Києві. І нарешті у квітні 2009 р. генплан було направлено у Чернігівську міськраду. Відповідно до чинного законодавства повідомлення про оприлюднення регуляторного акту – проекту рішення Чернігівської міської ради «Про Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові з визначенням меж та зон охорони пам’яток заповідника» був оприлюднений на сайті міськради 7 травня. Зауваження та пропозиції до проекту рішення приймалися управлінням архітектури та містобудування міської ради у письмовій формі, протягом місяця (30 календарних днів).
Разом з тим, матеріали про генплан були опубліковані у газеті «Чернігівські відомості» та розташовані на сайті «Чернігів стародавній». А 21 травня в відбулася прес-конференція, на якій керівники Національного заповідника детально проаналізували генеральний план та розказали про його головні завдання.
9 червня згаданий документ був розглянутий на засіданні архітектурно-містобудівної ради. І хоча запитань було чимало, проте він дістав одноголосну підтримку.
На громадські слухання зібралося чимало небайдужих чернігівців. Головуючий – заступник міського голови Олександр Сердюк – розповів про юридичні аспекти прийняття генплану. Доповідав Віктор Вечерський, заступник директора Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень, кандидат архітектури, лауреат Державних премій України в галузі архітектури, заслужений працівник культури України. Він розказав про особливості генерального плану та його призначення, відповів на запитання присутніх. В обговоренні взяли участь депутати, науковці, керівники громадських організацій, краєзнавці. Майже всі виступаючі наголошували на важливості прийняття генерального плану розвитку заповідника. Разом з тим, були й технічні зауваження до проекту від Володимира Коваленка – завідувача кафедри історії та археології України педуніверситету і Валентини Мултанен – начальника обласної інспекції з охорони пам'яток історії та архітектури. Висловлювалися і сумніви щодо обмеження забудови. Але депутат міськради Володимир Ступак зауважив, що слід питання збереження міста Чернігова, як архітектурної перлини, поставити вище бізнесових і закликав присутніх підтримати генплан розвитку Національного заповідника.
З метою вирішення суперечливих питань на пропозицію головуючого була створена погоджувальна рада. До її складу увійшли: Олександр Сердюк – заступник міського голови; Юрій Титаренко – начальник управління земельних ресурсів; Людмила Павлінська – начальник управління архітектури та містобудування міськради – головний архітектор міста Чернігова; Валентина Мултанен – начальник обласної інспекції з охорони пам'яток історії та архітектури; Юрій Соболь – генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»; Вечерський Віктор – заступник директора НДІ пам'ятко-охоронних досліджень; Віталій Травка –голова обласної спілки архітекторів України; Віктор Бережний – голова постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин; Володимир Ступак – депутат міської ради, а також представники громадських організацій.
Після завершення громадських слухань відбулося засідання погоджувальної ради. Одним з головних питань було обмеження висотної забудови в охоронних зонах пам'яток заповідника. Врешті присутні знайшли компромісний варіант. Погоджувальна комісія, зокрема відхилила будівництво моста з Валу до Катерининської церкви, питання влаштування огорожі навколо Валу та біля П'ятницької церкви рекомендовано вирішити за погодженням з архітектурно-містобудівною радою, підтримано й реконструкцію дитячого майданчика на Валу.
Погоджувальна рада прийняла рішення: рекомендувати сесії Чернігівської міськради затвердити Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові з визначенням меж та зон охорони пам’яток заповідника. Отже, останнє слово за чернігівськими депутатами.
23 червня 2009 року на сесії міськради першим питанням у порядку денному заплановано розглянути генплан Національного заповідника «Чернігів стародавній».

Джерело: "Чернігів стародавній".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини