реклама партнерів:
Головна » Битва під Полтавою – 2009. У Полтаву прибули депутати Державної Думи Росії

Битва під Полтавою – 2009. У Полтаву прибули депутати Державної Думи Росії


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На урочистості з відзначення 300-ліття Полтавської битви до України прибули депутати Державної Думи Росії та представники певних громадських організацій.
«Не дамо переписувати історію!» – така основна теза їхніх виступів. У цьому хорі звучать і українські голоси.
Із заявлених трьох депутатів Державної думи Росії на зустріч до журналістів у четвер прийшов лише один – заступник голови комітету з конституційного законодавства і державного будівництва Сергій Сметанюк.
А пани Марков і Саблін, хоч і були записані у прес-релізі, але так і не з’явилися. Зате прийшов депутат Верховної Ради України Валерій Коновалюк і привів із собою заступника голови Всеросійської громадської організації ветеранів «Бойове братство» Геннадія Шорохова та віце-президента Центру соціально-консервативної політики Петра Іванова.
Пан Іванов чітко зазначив мету Центру, що з жовтня 2008 року діє в Україні: «Однозначна позиція Центру – не допустити переписування історії. А також виробити спільне російсько-українське бачення щодо Полтавської битви та інших історичних дат, які об’єднують наші народи».

Після Полтави – поворот до імперії
А депутат російської Держдуми Сергій Сметанюк розповів, що головний законодавчий орган Російської Федерації розуміє важливість тісних контактів із українськими парламентаріями, зауваживши: «Зустрічі й обговорення відбуваються на регулярній основі».
Що ж стосується Полтавської битви, то Сметанюк пояснив у якому власне контексті має формуватися єдина російсько-українська позиція, щодо Полтавської битви.
«Ми вважаємо, що це одна з найвеличніших битв. Я би прирівняв Куликовську і Полтавську битву. Оскільки ця подія дала можливість розвиватися нашим державам, перш за все – російській імперії. І (почалося –ред.) створення слов’янських держав навколо російської імперії, і (з’явилася – ред.) можливість їм відкрито говорити про свою віру і про ті цінності духовні, які були їм подаровані в результаті цієї перемоги», – зазначив Сергій Сметанюк.

Валерій Коновалюк: «ми дамо по руках»
Але першу скрипку у цих виступах все ж вів український депутат із фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк. Найбільше він говорив про гетьмана Івана Мазепу і намагання, за його словами, обілити цю «нікчемну фігуру». Коновалюк порівняв Мазепу з Віктором Ющенком і нагадав, що Мазепа був найбагатшою і найвідомішою людиною тогочасної Європи.
Далі Валерій Коновалюк різко змінив тему і розповів, що Всеукраїнська спілка військовослужбовців і ветеранів, яку він очолює зробить усе можливе для належної підготовки до 65-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні і «дасть по руках» усім, хто хоче «змінити історію».
«Я вніс законодавчу поправку про посилення кримінальної відповідальності за глумління над могилами радянських воїнів», – заявив Валерій Коновалюк.
Щоправда він не назвав жодного факту коли такі дії мали місце і не навів жодного конкретного прикладу «переписування історії».

Російська слава на благодійні гроші
Радіо Свобода запитало Валерія Коновалюка про те, на чиї гроші організовується відзначення 300-ліття Полтавської битви? Відповідь була такою: «Бюджетних грошей у цьому проекті немає. Це все фінансується за рахунок благодійних внесків, дуже скромних відрахувань підприємств, громадських організацій і партій. Зокрема і Партії регіонів».
Валерій Коновалюк повідомив, що завтра прибуде ще 100 гостей із Росії для участі в урочистостях. Відвідини Батурина і Конотопа у планах делегації не позначені.
Питання українських журналістів вочевидь не сподобалися ініціаторам і гостям зустрічі. Геннадій Шорохов сказав організаторам:«нужно было провести политинформацию журналістам». «У нас демократія», – відповіли йому.

Свято чи день пам’яті?
Філософ Тарас Возняк, головний редактор часопису «Ї», вважає, що «чітко проставляючи свої акценти» навколо 300-ліття Полтавської битви – Росія демонструє свою слабкість.
«Випливає все з глибоких комплексів, із невіри у те, що насправді Росія може бути і сильною, і демократичною – дружньою державою. Натомість, демонстрування сили у різних формах: від воєнних маневрів та «газової війни» до смішного бігання по полтавських полях», – зазначає пан Возняк.
Урочистості розпочинаються у Полтаві 26 червня. А сам день Полтавської битви (27 червня), відповідно до рішення урядового оргкомітету, рекомендовано провести в атмосфері примирення і жалоби за загиблими під час Полтавської битви.

Ірина Штогрін.
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/article/1762924.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини