реклама партнерів:
Головна » Україна залишається у десятці світових лідерів за продажем озброєнь

Україна залишається у десятці світових лідерів за продажем озброєнь


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
800 мільйонів доларів – на таку суму Україні вдалося продати озброєнь торік.
Свіжою статистикою поділився із пресою Сергій Бондарчук, керівник держкомпанії «Укрспецекспорт», яка саме займається експортом продукції військово-промислового комплексу. Експорт зброї в 2007 році склав 700 мільйонів доларів, а в 2008-му – ще на 100 мільйонів більше. Україна залишається у десятці світових лідерів за продажем озброєнь. Як Україні вдається утриматися на чільних позиціях у такій непростій сфері?

Танкова модернізація
В останні роки Україні вдалося домогтися певних успіхів у експорті зброї. Зросла не лише сума проданого, розширилася і кількість держав, що купують озброєння саме в України, констатує Сергій Бондарчук. Зокрема, військова промисловість України готова скласти гідну конкуренцію Росії щодо експорту танків. Нові бойові машини T-84У «Оплот» можуть привабити іноземних покупців більше, ніж російські танки T-90. Україна готується до серійного виробництва такої продукції. Кожен «Оплот» може коштувати понад 3 мільйони доларів. Щоправда, підприємство, де може бути впроваджене виробництво, Харківський завод імені Малишева, лише нещодавно виплатило своїм працівникам борги зі заробітної платні, розповідає місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Журавльова:
«На харківському заводі імені Малишева нарешті погасили борги зі зарплати. Про це днями повідомив заступник голови обласної адміністрації Ігор Терехов. Гроші на здійснення виплат уряд перерахував заводові ще наприкінці квітня. Тоді ж підприємство підписало контракт із Міністерством Оборони на модернізацію 29 танків Т-64. Впродовж двох років їх треба перебудувати на сучасну версію Т-64БМ «Булат» і направити Збройним силам. А вже на початку червня вітчизняна армія офіційно прийняла на озброєння новий харківський танк «Оплот». І розробники – інженери Конструкторського Бюро імені Морозова, – і самі військові називають цю машину найкращою за технічними характеристиками у своєму роді. Всі базові агрегати та прилади «Оплота» є винаходом і готовим продуктом виключно вітчизняних виробників, а в броні втілено кілька українських ноу-хау в технічній галузі. Двигун, встановлений на новому танку, здатний ефективно працювати в будь-яких погодних умовах, в тому числі і при високих температурах, заявили на презентації конструктори. Два «Оплоти» Міністерство Оборони вже закупило для армії. Загалом обіцяють купити ще 8. На заводі Малишева сподіваються розпочати серійне виробництво і продавати танки на експорт. Але зацікавити іноземців можна лише тоді, коли такі ж бойові машини використовуватимуть українські військові».

Збройні перспективи
Отже,Україна озброїлася двома новими танками T-84У «Оплот». Протягом найближчих двох років українські Збройні сили планують одержати ще 27 бойових машин. Якою ще технікою поповниться вітчизняне військо, розповів Радіо «Свобода» Ігор Халявінський, керівник прес-служби Міністерства борони України. «Міноборони думає про перспективу розвитку техніки і озброєння. Контракти на закупівлю модернізованих літаків, зокрема Су-25 і МіГ-29, підписані. Літаки модернізуються на наших вітчизняних підприємствах, тобто люди забезпечені роботою, а Збройні сили отримують літаки. Видатки на закупівлю та модернізацію озброєння фактично залишилися на рівні 2008 року. На 2009-2010 роки запланована закупівля майже 30 танків».
За нинішнього фінансування оснащення українського війська рік у рік погіршується, зауважує генерал-майор Вадим Гречанінов, президент Атлантичної Ради України. «Серед військових експертів побутує думка, що наші Збройні сили в такому становищі, що не зможуть вирішити питання оборони країни. Якщо в супротивника буде нова зброя, то не зможуть. Оскільки грошей виділяють небагато, то Україна притримується плану модернізації озброєння. Ми не будуємо нової зброї, але удосконалюємо, допрацьовуємо стару. За цим планом ідуть багато країн світу».
Заступник голови парламентського комітету з питань оборони Сергій Гриневецький налаштований щодо перспектив українського експорту озброєнь також песимістично. Поки не зміниться політика влади щодо військо-промислового комплексу, Україна втрачатиме свої позиції на ринку озброєнь, запевняє він. «За нинішньої політики в нас нема жодних шансів навіть бути гравцями на цьому ринку. Ми продаємо, але майже нічого не виготовляємо. Голова Верховної Ради запропонував виділити 200 мільйонів на будівництво сучасних танків, але за це не проголосували. Ми можемо не лише утриматися, а й бути серед лідерів за однієї умови: зміни політичного режиму. Професіонали не крадуть, вони знайдуть джерела фінансування».

Є що продавати
Найбільшим замовником серед вісімдесяти держав, яким Україна надає послуги військового призначення і з якими торгує відповідною продукцією, є Росія. Загалом українському ВПК є що запропонувати на цьому ринку, зазначає військовий експерт Валентин Бадрак. «Це і легка бронетехніка, і радіоелектроніка, зокрема системи радіолокації та системи пасивної радіоелектронної розвідки, і високоточні засоби ураження, які створює Конструкторське Бюро «Луч», тощо».
Якщо Україна втратить свої позиції на світовому ринку зброї, нічого страшного не буде, переконує, зі свого боку Валентин Зубов, заступник голови парламентського комітету з питань оборони. Головне – якісно озброїти власні Збройні сили: «Після розпаду СРСР залишилося на території держави та в її власності дуже багато надлишкової зброї. Тоді продаж зброї був актуальним. А зараз Україні треба думати не про цей не дуже гуманний вид експорту. Нам зараз потрібна професійна національна армія, потрібно надати їй новітні зразки зброї, яка б вироблялася в Україні. Надлишки можна буде і продавати, щоб стимулювати розвиток ВПК. Держава такого рівня як Україна просто не може не мати сучасних Збройних сил».
Світовим лідером із продажу зброї є США, друге місце у Росії, третє – у Німеччини. Найбільшими покупцями озброєння та військової техніки експерти називають Китай, Індію та ОАЕ. Саме з Індією Україна підписала недавно контракт про ремонт та модернізацію літаків Ан-32 на 400 мільйонів доларів.

Олександр Лащенко, Марічка Набока
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини