реклама партнерів:
Головна » Президент закликав поважати рішення про те, що в 2017 році має завершитися термін перебування російського флоту у Севастополі

Президент закликав поважати рішення про те, що в 2017 році має завершитися термін перебування російського флоту у Севастополі


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Ющенко наголошує, що гідне фінансування збройних сил є одним із пріоритетів його діяльності. Про це він сказав в інтерв'ю журналістам у Севастополі, де брав участь у святкуванні Дня флоту України. Глава держави відзначив, що його відвідання Севастополя в День флоту України також є свідченням уваги до стану і розвитку ВМС. «Моя підвищена увага сьогодні звернена до українського війська», - сказав В.Ющенко.
Глава держави нагадав, що неодноразово називав бюджетне фінансування армії, передбачене на 2009 рік, принизливим для українського війська. У цьому контексті він попередив, що не підпише закону про внесення змін до Держбюджету-2009, якщо він не передбачатиме адекватне фінансування ЗСУ. «Я не маю наміру підписувати зміни до бюджету, якщо там не буде враховано потреби української армії та військово-морського флоту», - сказав В.Ющенко, висловивши сподівання, що Прем'єр-міністр у даному питанні дотримається домовленостей, які були умовою підписання Президентом бюджету на 2009 рік.
«Не можна принижувати українського моряка, військового, солдата. Тому, коли ми говоримо про фінансування, перспективи українського війська, я б сказав виключно оптимістично: ці питання ми закриємо. Всі питання, що стосуються розвитку, підготовки українського солдата, моряка, ми вирішимо», - сказав В.Ющенко.
Водночас Президент відзначив, що, незважаючи на складне бюджетне фінансування, реалізуються програми модернізації і розвитку в тому числі ВМС. «У сьогоднішній, здавалося б, непростий час, приймаються на національне озброєння нові танки, кораблі, нові військові плавучі засоби. І цим би я хотів продемонструвати: Україна добре розуміє, наскільки важливий боєздатний національний флот і українське військо», - сказав Віктор Ющенко. У цьому контексті він наголосив, що український флот, безумовно, буде в подальшому посилюватися, що має утвердити Україну як морську державу. «Український флот у Севастополі, в Чорному морі матиме одну перспективу - перспективу розвитку. Тільки посилення його оснащення, бойової підготовки - оскільки Україна морська держава, і ми хочемо утвердитися в цьому статусі. На військово-морський флот покладається велика місія - забезпечення обороноздатності країни, тому іншого варіанту немає. Український флот у Севастополі буде мати рух в одну сторону - з кожним роком він буде укріплюватися», - сказав Президент. Він додав, що в українському флоті служить 15 тисяч моряків, що є більше, ніж російський контингент ЧФ.
Відповідаючи на запитання журналістів, Президент висловив переконання, що відносини двох флотів мають бути врегульовані на партнерських засадах, з дотриманням основних вимог українського законодавства.
Президент також висловив побажання, щоб статус РФ ЧФ у Севастополі був врегульований без непотрібної політизації. «Я є прихильник того, щоб на цій справі менше вправлялися політики», - сказав В.Ющенко, з жалем констатувавши, що ця тема продовжує використовуватися для створення конфліктів в українському суспільстві. Президент також закликав поважати рішення про те, що в 2017 році має завершитися термін перебування РФ ЧФ у Севастополі. «Український народ пішов назустріч і на 20 років після прийняття Конституції, яка забороняє розміщення будь-яких іноземних військових баз, прийняв коректне і справедливе рішення, дозволивши пролонгувати присутність російського Чорноморського флоту в Севастополі. Мені б хотілося, щоб це рішення з розумінням і толерантністю сприймалося всіма сторонами», - сказав він. Президент висловив переконання, що 20 років є достатнім терміном, щоб без політики, толерантно, в дусі взаєморозуміння вирішити цю проблему. «Треба зрозуміти, що Україна незалежна держава, і ми не хочемо, щоб на нашій території був чийсь солдат, окрім українського», - наголосив В.Ющенко. Він зазначив, що це є нормальною міжнародною практикою, і у таких кроках Україна не діє проти якоїсь третьої сторони. «Ми даємо відповідь на оборонну і безпекову політику абсолютно раціонально, і вона не спрямована проти когось», - сказав Глава держави. Він окремо наголосив, що Україна налаштована на розвиток добросусідських відносин із Росією.

У 2009 році мінімальна потреба в коштах на відновлення технічної готовності корабельного складу ВМФ становить 247 млн. 800 тис. грн. Натомість у поточному році на це призначено 16,5% від потреби (близько 41 млн. грн.) - з них за спеціальним фондом - близько 40,1 млн. грн., тобто фактично 98% всіх призначених коштів.
Таке фінансування дасть можливість тільки розрахуватися за взятими торік фінансовими зобов'язаннями та виконати окремі роботи щодо забезпечення життєдіяльності кораблів.
Мінімум, необхідний у 2009 році на відновлення технічної готовності морської авіації, становить 123 млн. 94 тис. грн. При цьому на поточний рік призначено лише 7% від потреби (близько 5,9 млн. грн.). Це дозволить утримувати у справному стані до кінця 2009 року 9 з 30 одиниць авіатехніки.

Джерело: прес-служба Перезидента України.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини