реклама партнерів:
Головна » Луганські лікарі ставили експерименти на хворих на рак

Луганські лікарі ставили експерименти на хворих на рак


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Шукайте гроші на операцію, або йдіть помирати - таку лікарську настанову давали пацієнтам Луганського обласного клінічного онкодиспансеру. Торік відмовився від лікування у цьому закладі кожен п'ятий хворий. Колишні пацієнти називають лікарню фабрикою з викачування грошей. У комунальному закладі, яким є диспансер, платили за все – за кожен аналіз та вид обстеження, за ліки, операції та процедури. Деякі – як з'ясувалося – навіть за хибний діагноз. Безкоштовно лікували лише тих, хто погоджувався випробовувати на собі нові медичні препарати. Більшість піддослідних померли.
Зараз у диспансері наводять порядок, проте минуло не так уже й багато часу, щоб можна було виправити те, що назбирувалося 9 років. Принаймні, дотепер на території диспансеру не залишилося жодного приватного кабінету, який би надавав платні послуги з обстеження.
Останній кабінет ультразвукового дослідження звільнив кімнату 9-го липня. Також наказом нового головного лікаря призупинено клінічні дослідження нових медичних препаратів. До того ж, диспасер і не пройшов відповідної атестації. Щодо лікувальної та діагностичної бази, то тут знадобиться час, а також, звичайно, кошти. Кілька років у диспансер не купували діагностичної апаратури, інакше б у лікарів не було б приводу направляти пацієнтів у комерційні центри. Цю ситуацію – каже новий головний лікар – виправлять не раніше, ніж за рік-два. Списки безкоштовних ліків, які надходять до диспансеру, висять зараз у кожному відділенні і кожен пацієнт має інформацію щодо них.
В колишньої пацієнтки ЛОКОДу Таїсії Шистер тутешні лікарі знайшли атипові клітини в її щитоподібній залозі. На оперцію погодилася без вагань, так само без вагань віддала за неї гроші. 22 сеанси обпромінювання ледь не коштували їй життя. Жінка звернулася до інших диспансерів. Там пережила справжній шок – онкологічного захворювання в неї ніколи не було.
Натомість лікарі порадили жінці звернутися до суду або прокуратури через свідоме заподіяння шкоди здоров'ю.
Довести справу до суду подружжю Шистерів не вдалося. У диспансері вже підстрахувалися – історію хвороби жінки переписали. Але численні скарги, урешті-решт, змусили правоохоронців розпочати слідство.
Як повідомив керівник відділу Луганської обласної прокуратури Віталій Константинов, від громадян надходили заяви про те, що їм доводилося платили працівникам медичних установ за надання медичних послуг. "Я зараз не можу сказати про помилковість діагнозів - були заяви громадян, були явки з повинною, вони зараз перевіряються. Я можу сказати що обґрунтовано було порушено кримінальну справу", - заявив він.
Численні приватні фірми з дорогою діагностичною апаратурою прописалися просто на території диспансеру. Без роботи не сиділи. Письмову згоду на обстеження в комерційних структурах хворі давали, щойно лягали в лікарню. Висновок комісії обласного відділення охорони здоров'я – приватники лікарів матеріально заохочували. Далі – більше. Пацієнти платили за ліки, що надходили до диспансеру за державною програмою "Онкологія", і мали надаватися безкоштовно.
Сказати, що хворим не залишали вибору, буде не зовсім точно. Вибір був. Безкоштовно могли лікуватися ті, хто погоджувався приймати нові імпортні медичні препарати – тобто стати піддослідними кроликами. Колишній головний лікар отримав за ці "клінічні дослідження" майже два мільйони гривень на особисті карткові рахунки. Ліцензії на цю діяльність – не мав, для атестації закладу у Фармакологічний центр надав неправдиві відомості.
"Протягом дев'яти років ці дослідження тут проходили, але на моє глибоке переконання з грубими порушеннями законодавчих актів, у зв'язку з чим наказом по диспансеру в даний час вони призупинені", - повідомив Мераб Надірашвілі, новий головний лікар обласного онкодиспансеру.
За даними прокуратури, колишній головлікар уклав договори із замовниками і спонсорами клінічних досліджень як головний дослідник, а фактично діючи як фізична особа отримав особисту матеріальну вигоду, позбавивши онкодиспансер цих коштів.
Саме фінансові махінації стали "зачіпкою" для правоохоронців. Чи може слідство довести інші факти зловживань, поки що сказати важко. Принаймні обласна рада звільнила головного лікаря з посади усього-на-всього – за незаконне будівництво.
П'ять статей Кримінального кодексу, четверо фігурантів. Посадовців онкодиспансеру, зокрема колишнього головного лікаря, звинувачують у порушенні прав хворих, численних зловживаннях та недбальстві. Слідство триває важко. За двома статтями кримінальні справи вже закрили. Від початку слідства колишній головний лікар – хворіє. Усі звинувачення на свою адресу рішуче відкидає.
"Неодноразово здійснювалися перевірки контролюючими органами - і планові, і непланові. Це і комітет із захисту прав споживачів, і різні контролюючі органи з надання платних послуг. "Офіційно диспансер ніколи і ніяких платних послуг не надавав", - Леонід Чібісов, колишній головний лікар ЛОКОДу.
Тим часом, у прокуратурі твердять – судова перспектива у справи – є. Щоправда, радше лікарів покарають за фінансові афери, аніж за заподіяння шкоди здоров'ю. Водночас, родичі колишніх пацієнтів оприлюднили нові жахливі подробиці: деякі пацієнти платили чималі гроші навіть за ті препарати, які на них досліджували.

Джерело: ТСН







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини