реклама партнерів:
Головна » Представники Чорноморського флоту Росії не дозволили Україні перевірити літаки на предмет можливості використання ядерних боєприпасів

Представники Чорноморського флоту Росії не дозволили Україні перевірити літаки на предмет можливості використання ядерних боєприпасів


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Представники Морської авіації Чорноморського флоту Росії відмовилися надати членам комісії Міністерства оборони України літаки для перевірки на предмет можливості використання ядерних боєприпасів.
Про це йдеться в акті перевірки літаків Су-24 (фронтовий бомбардувальник – ред.) Морської авіації ЧФ РФ, який знаходяться на аеродромі "Гвардійський" у Криму. Дата складання акту – 17 червня.
Огляд російських літаків проводився на підставі двостороннього "Протоколу про порядок проведення заміни бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації типу Су-17 на літаки типу Су-24".
Як зазначається в документі, метою перевірки є визначення, чи можуть ці літаки використовувати ядерні боєприпаси.
Документ підписано з українського боку представником Управління верифікації Збройних сил України, з російського – представником Морської авіації ЧФ Росії. За даними акту, комісія оглянула 17 літаків Су-24. При цьому, йдеться в документі, ще 4 бойових літаки типу Су-24МР (літак-розвідник на бази Су-24 – ред.) російські військові для перевірки українським верифікаторам надати відмовилися.
У акті комісії зазначається, що "літаки Су-24МР і боєприпаси на запит української сторони не надавалися. Позиція російської сторони полягає в тому, що перевірка розвідобладнання Су-24МР і перевірка боєприпасів не передбачені протоколом".
Проте, як пояснив військовий експерт, керівник проекту "Флот 2017" Дмитро Тимчук, у 1999 році РФ висловила бажання провести заміну літаків Су-17 на літаки Су-24, що дислокувалися на українському аеродромі "Гвардійський" в Криму.
"З цією метою в 2000 році Україна і Росія і підписали двосторонній протокол. Згідно з положеннями документу, Росія замінила 22 бойових літаків типу Су-17 на аналогічну кількість літаків типу Су-24 – останні можуть нести ядерні боєприпаси. При цьому із загальної кількості авіаційної техніки – 22 літаків – 4 літаки було замінено не на бомбардувальники, а на розвідувальні Су-24МР", - розповів Тимчук.
За його словами, під час цієї заміни у української сторони виникло запитання щодо законності перебування на території України розвідувальних літаків, адже в протоколі йдеться тільки про літаки Су-24, а не про їх розвідувальну модифікацію Су-24МР. "Тоді представники ЧФ РФ пояснили, що зазначений тип авіаційної техніки належить до літаків Су-24 і не суперечить положенням протоколу", - пояснив Тимчук.
Він підкреслив, що для України огляд цих літаків є принциповим. "З урахуванням того, що в 1994 році Україна приєдналася до Договору "Про нерозповсюдження ядерної зброї", наша держава взяла на себе зобов`язання не володіти ядерною зброєю і не розміщувати її на своїй території. Саме у зв`язку з цим в протоколі конкретно обумовлено, що українська сторона має право двічі на рік здійснювати перевірку літаків Су-24 на предмет відсутності на них обладнання для можливого застосування ядерних боєприпасів", - сказав експерт.
Щодо літаків-розвідників, то, на думку Тимчука, у разі проведення на Су-24МР робіт, пов`язаних з переобладнанням системи авіаційного озброєння, їх можна використовувати як носії ядерної зброї.

Джерело: ТСН





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини