реклама партнерів:
Головна » Президент погодився на приватизацію Одеського припортового

Президент погодився на приватизацію Одеського припортового


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чи відбудеться приватизація Одеського припортового заводу у встановлені терміни? Конкурс із продажу цього підприємства запланований на кінець вересня. ОПЗ є одним із найбільших хімічних підприємств України, монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг із прийому охолодження та перевантаження аміаку. На долю ОПЗ припадає половина експорту українського аміаку і на 20% карбаміду.
Спроби продати Одеський припортовий завод робили, як Кабінет Міністрів Віктора Януковича, так і Юлії Тимошенко. Однак Президент Віктор Ющенко чотири рази скасовував урядові рішення щодо приватизації ОПЗ.
Тепер же Фонд державного майна оголосив конкурс із продажу 99,6% акцій Одеського припортового. Конкурс запланований на 29 вересня.
Цього разу Президент дає приватизації «зелене світло». За словами заступника голови президентського Секретаріату Олександра Шлапака, рішення про заборону приватизації заводу, було пов’язане із тим, що раніше підприємство планували продати у пакеті з низкою інших об’єктів. Тепер же, каже Шлапак, «досягнуті домовленості про окремий продаж ОПЗ».
За умовами Фонду держмайна, покупець зобов’язаний надавати експортерам аміаку безперешкодний доступ до комплексу перевалки у рамках квот, встановлених Мінпромполітики. Тарифи на перевалку будуть узгоджуватися безпосередньо з урядом.

Ціна питання
Стартова ціна пакету акцій, виставленого на продаж, становить 4 мільярди гривень. Проте, на думку виконувача обов’язків голови ФДМ Дмитра Парфененка, реалізаційна ціна пакету акцій ОПЗ може становити близько 1 мільярда доларів. Однак, за словами екс-голови Фонду Валентини Семенюк-Самсоненко, вигідно продати підприємство сьогодні не вдасться.
«Те, що сьогодні під час такої фінансової кризи, такого падіння на фондових ринках виставляти на приватизацію Одеський припортовий – це означає просто проїдати гроші, проїдати прибуткове підприємство, яке дає прибуток до бюджету», – заявила в інтерв’ю Радіо Свобода пані Семенюк-Самсоненко.
Зрозуміло, якщо порівнювати із минулим роком, то ціна на ОПЗ впала, зазначає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко. Але, попри це, завод потребує інвестора. «Потребує інвестора не зараз, а з огляду на перспективу, – каже він. – Варто конкурс оголошувати, оскільки Фонд може встановлювати достатньо суворі умови до інвесторів».

«Газпромівська» компанія у фаворитах?
Перебуваючи у травні з візитом у Лівії, Юлія Тимошенко запропонувала лівійській стороні взяти участь у процесі приватизації. На думку Тимошенко, Лівія з її запасами природного газу може стати добрим партнером для українських хімічних підприємств, які використовують його як сировину. У свою чергу керівник уряду Лівії заявив, що Тріполі готовий взяти участь у приватизації ОПЗ. А за словами Дмитра Парфененка, у перший день умовами продажу заводу цікавилися представники двох російських компаній: «Сибур» та «Єврохім». Але, за інформацією Олександра Рябченка, головним претендентом стане компанія, пов’язана із «Газпромом».
«Хтось, пов’язаний із «Газпромом», братиме участь у конкурсі, якась компанія, яка безпосередньо є «газпромівською». Вона матиме достатньо великі шанси на перемогу. Також за планом мають бути дві українські компанії з різних фінансово-промислових груп», – розповів Радіо Свобода пан Рябченко.
Деякі російські оглядачі вважають, що приватизація українських важливих підприємств російськими компаніями є однією із ключових тем, які керівники двох держав обговорюють за зачиненими дверима. Що ж до ОПЗ, то, раніше у конкурсі із продажу планували взяти участь також естонський «Нітроферт», що входить до структур Дмитра Фірташа, компанія «Нортіма» Ігоря Коломойського та «Стирол» Миколи Янковського.

Тетяна Ярмощук
Джерело: "Радіо Свобода".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини