реклама партнерів:
Головна » Суперечка між Києвом та Москвою щодо статусу Чорноморського флоту у Криму набула «ядерного» виміру

Суперечка між Києвом та Москвою щодо статусу Чорноморського флоту у Криму набула «ядерного» виміру


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Представники Морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації відмовилися надати членам комісії Міністерства оборони України літаки для перевірки на предмет можливості використання ядерних боєприпасів.
Про це зазначається в акті перевірки літаків Су-24 (фронтовий бомбардувальник) Морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації, що знаходяться на аеродромі «Гвардійський» у Криму. Текст акту від 17 червня отримала українська агенція УНІАН.
Огляд російських літаків проводився на підставі двостороннього «Протоколу про порядок проведення заміни бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації типу Су-17 на літаки типу Су-24».
Як зазначається в документі, метою перевірки є визначення, чи можуть ці літаки використовувати ядерні боєприпаси.
Документ підписано з українського боку представником Управління верифікації Збройних сил України, з російського – представником Морської авіації ЧФ Росії.
За даними акту, комісія оглянула 17 літаків Су-24. При цьому, йдеться в документі, ще 4 бойових літаки типу Су-24МР (літак-розвідник на базі Су-24) російські військові для перевірки українським верифікаторам надати відмовилися.
Проте, як пояснив військовий експерт, керівник проекту «Флот 2017» Дмитро Тимчук для України огляд цих літаків є принциповим:
«З урахуванням того, що в 1994 році Україна приєдналася до Договору «Про нерозповсюдження ядерної зброї», наша держава взяла на себе зобов'язання не володіти ядерною зброєю і не розміщувати її на своїй території. Саме у зв'язку з цим в протоколі конкретно обумовлено, що українська сторона має право двічі на рік здійснювати перевірку літаків Су-24 на предмет відсутності на них обладнання для можливого застосування ядерних боєприпасів».
Щодо літаків-розвідників, то, на думку Дмитров Тимчука, у разі проведення на Су-24МР робіт, пов'язаних з переобладнанням системи авіаційного озброєння, їх можна використовувати як носії ядерної зброї.

ЧФ перевозить ракети у Криму без дозволу ВМС України
Посольство Росії в Україні твердить, що Київ і Москва мають самі розібратися з перевезеннями ракет Чорноморським флотом у Криму.
Тимчасовий повірений у справах РФ Всеволод Лоскутов запевнив, що неузгодження можна зняти шляхом двосторонніх переговорів – без залучення посередників з Євросоюзу. Останню пропозицію залучити європейських колег висловив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв після затримання нелегального перевезення бойових ракет у міських кварталах Севастополя 8 липня.
Напередодні, депутат Державної думи Росії, член Комітету у справах СНД і зв'язках із співвітчизниками Віктор Малашенко вважає, що проблемні питання базування Чорноморського флоту РФ в Криму мають вирішувати в робочому порядку, а не через ЗМІ.
Про це він сказав журналістам в Москві, коментуючи інцидент з перевезенням військовослужбовцями Чорноморського флоту ракет по густонаселеному району Севастополя:
«Мені б хотілося, щоб між Росією і Україною ніяких інцидентів не виникало, а якщо вони виникли, то це має вирішуватися не через заяви, а розв’язуватися в робочому порядку і щоб не створювався інформаційний ажіотаж навколо того або іншого моменту».
Він вважає, що кожна країна буде свої зобов'язання виконувати.
«Ми усвідомлюємо ті реалії, які сталися в 1991 році. Подобається чи не подобається, але і Україна, і Російська Федерація – це самостійні держави, однак при цьому наші країни стратегічні партнери», - сказав депутат.
10 липня Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з перевезенням військовослужбовцями Чорноморського флоту крилатих ракет по густонаселеному району Севастополя.
Як зазначав керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич, “8 липня 2009 року в Севастополі було зупинено три вантажівки і групу військовослужбовців ЧФ РФ, які, грубо порушуючи Угоду між Україною і Російською Федерацією про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28 травня 1997 року, а також законодавства України, без узгодження з компетентними органами України здійснювали перевезення крилатих ракет по густонаселеному району м. Севастополь”.
”Зазначені дії російської сторони є черговим свідоцтвом нехтування умовами тимчасового перебування Чорноморського флоту на території України, визначених двосторонніми міжнародними договорами і законодавством України”, - наголошує МЗС.
Раніше джерело в Управлінні МВС м. Севастополя повідомляло, що до складу затриманої співробітниками ДАІ колони вантажівок ЧФ Росії входили три ракетовози на базі автомашини «КрАЗ» у супроводі озброєної охорони і пожежного спецавтомобіля.
ЦЬого тижня, начальник Генерального штабу РФ Ніколай Макаров заявив після випробування нових бойових ракет класу море-земля, що Росія сподівається залишити за собою військово-морську базу у Севастополі.
«Ми не ставимо перед собою таку мету – залишити Севастополь. Перш за все ми хочемо облаштувати усі складові і підрозділи Новоросійської військової бази. Події можуть розвиватися по різному, і ми звертаємо увагу на побудову і на облаштування Чорноморського флоту в Новоросійську» - заявив Начальник Російського Генштабу.
Російська преса розцінила візит президента Дмітрія Медвєдєва у Новоросійськ, де він нагородив моряків відзнаками, як демонстрацію уваги Кремля до регіону Чорного моря.

Джерелоо: Бі-Бі-Сі







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини