реклама партнерів:
Головна » Сумщина. Відзначення 350-річчя перемоги в Конотопській битві. Фото

Сумщина. Відзначення 350-річчя перемоги в Конотопській битві. Фото


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Минулого тижня, 11 липня, на Сумщині з нагоди 350-річчя перемоги української зброї у битві з московськими загарбниками відбулися офіційні урочистості.
У Сумах освячено нову козацьку церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Чин освячення здійснив Патріарх Філарет та ще 7 архієреї, серед них – єпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Іларіон. Цього ж дня відбулося освячення та встановлення хрестів на храмі.
Будівництво церкви розпочато наприкінці липня 2008 року, замовник – парафія Різдва Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату. Назва храму запропонована меценатами та благословенна єпископом Сумським і Охтирським Української православної церкви Київського патріархату Мефодієм.
Спорудження церкви здійснювалося за кошти гуманітарної допомоги Церкви святого Андрія при фінансовій підтримці української діаспори штату Іллінойс (США) та сумського підприємця Євгена Сура.
Автор проекту – архітектор Георгій Рогожин (м. Київ), за його проектами побудовано близько 50 церков в різних областях України, зокрема, в Батурині Чернігівської області. Г. Рогожин є керівником творчої архітектурної майстерні при Спілці архітекторів України. Співавтори проекту церкви – Яків Леонов та Віталій Лучко.

У селі Шаповалівка відбулося покладання квітів до пам’ятника гетьману Івану Виговському за участю Президента України Віктора Ющенка, народних депутатів, міністрів, представників національно-демократичних партій та громадськості.
Пам’ятник гетьману України Івану Виговському встановлено у сквері центральної частини с. Шаповалівка поблизу сільського будинку культури за кошти районного бюджету.
Скульптор – Ю. Медвідь, архітектор – В. Биков. Бюст І.Виговського встановлено на п’єдесталі з глиби кварциту, добутого з Баницького кар’єру Глухівського району Сумської області.
На п’єдесталі закріплена металева табличка у вигляді грамоти із зображенням гетьманських атрибутів: металевого кованого герба та булави, з надписом: «Іван Виговський – гетьман України».
На тильному боці погруддя надпис: «Установлено у 2009 році з нагоди 350 річниці перемоги українського війська під проводом гетьмана Івана Виговського в Конотопській битві». Загальна висота пам’ятника - 4 метри.

На місці історичної битви відкрито пам’ятний знак, розташований на в’їзді до села Шаповалівка Конотопського району. Він являє собою встановлену на постаменті художню композицію з козацьких шабель, що розрубують щит, і символізує перемогу козацької зброї над противниками. Напис на пам’ятнику промовляє: «Тут кувалася слава української зброї! Установлено на честь 350 річниці славетної перемоги війська гетьмана Івана Виговського в Конотопській битві».
Автори пам’ятника: скульптори Микола Мазур і Богдан Мазур, архітектор - Володимир Биков. Замовник – Шаповалівська сільська рада Конотопського району.
Знак споруджений за рахунок спонсорських коштів.
В Шаповалівці також відбувся ІV Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав».
Фестиваль «Козацький родослав» до 2002 року захід мав статус «районного», у 2002 році – набув статус «обласного», з 2006 року його вперше проведено як «всеукраїнський». Щороку він збирає 15-18 тисяч учасників та гостей свята. Учасниками фестивалю є творчі колективи області і України, майстри декоративно-ужиткового мистецтва.
Неподалік, на центральній площі села, розгорнулося «козацьке містечко».
Для його створення райони Сумської області виставляють 19 козацьких куренів, що відтворюють побут та традиції козацької доби. У куренях представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва, гончарне коло, ткацький верстат. Тут працюють самодіяльні творчі колективи, які відтворюють епічні та історичні пісні, думи, традиції, обряди і звичаї періоду козацької доби.
Міністерство культури і туризму України забезпечує роботу козацького табору, козацької кузні, де демонструється процес виготовлення козацьких шабель, козацьких розваг, кінного театру, каскадерів та 7 куренів, де проводять майстер-класи майстри мистецтв з різних регіонів України.
Окремо демонструється виставка зразків холодної та вогнепальної козацької зброї: шаблі, пістолі, гармати тощо.

В урочистих заходах до 350-річчя Конотопської битви взяв участь Президент України Віктор Ющенко. Він назвав Конотопську битву однією «із найбільших і найславетніших перемог української зброї» і відзначив, що «нація зобов’язана пам’ятати кожну свою перемогу і кожне випробування, бо за них вона рівною мірою несе свою відповідальність і за них зобов’язана робити висновки і приклади».
Віктор Ющенко закликав «не боятися власної історії» і наголосив, що нація повинна пам’ятати кожну сторінку своєї історії, яка тривалий час замовчувалася: «Досить боятися власної історії. Суть боротьби – в одному: скинути чуже ярмо, дати свободу народу. Саме це керувало гетьманами».

У заходах до 350-річя перемоги української зброї над московськими військами взяли активну участь представники патріотичних громадських організацій та політичних партій, зокрема Української народної партії та «Нашої України».
Найбільший в Україні національний прапор – 35 на 40 метрів – розгорнула на полі Конотопської битви – Українська народна партія. Прапор, що виготовлений в Донецьку, обласні та районні організації УНП розгорнули в кожному регіоні України, символічно об’єднавши країну від східних і центральних – до західних областей.
«Конотоп, який і за Російської, і за радянської імперії провідні ідеологи намагалися перетворити на забуте провінційне містечко, дав Україні одну з найвизначніших національних перемог, ставши символом незламності українського духу, прагнення скинути чуже ярмо та вибороти народну волю», – заявив народний депутат України, перший заступник голови УНП Іван Заєць. Він закликав конотопчан «пишатися, що вони є нащадками Героїв, які під проводом гетьмана Виговського захистили Україну, відбивши хвилю ворожих іноземних військ».
«Пам’ятати свою історію, пишатися пращурами-героями, шанувати українське», - закликав українців голова Полтавської обласної державної адміністрації, член Центрального Проводу Української народної партії Валерій Асадчев.

Підготовлено за матеріалами офіційного сайту президента України та прес-служби УНП.
Фото: Володимир Мороз, м. Чернігів, сайт президента України.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини