реклама партнерів:
Головна » Віктор Ющенко: створення Помісної православної церкви є одним з головних прагнень українського народу

Віктор Ющенко: створення Помісної православної церкви є одним з головних прагнень українського народу


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Ющенко заявляє, що одним з головних прагнень українського народу є створення єдиної Помісної православної церкви, про це він заявив після спільного з Патріархом Московським і Всієї Русі Кирилом покладання квітів до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років.
Ющенко зазначив, що для України візит Патріарха є знаковим і дуже важливим, зокрема, важливим є те, що він відбувається напередодні Дня Хрещення Русі. Він підкреслив, що візит Патріарха Кирила є виключно духовним і пасторським.
За словами Президента України, він задоволений тим, як в Україні в останні роки розбудовується християнство, православна віра. Разом з тим він нагадав про певні проблеми в українському православ’ї.
Ющенко повідомив, що під час бесіди з Патріархом Кирилом йшлося по роз’єднання православних церков в Україні, зауваживши, що це є спадок нашої давньої історії.
Президент України підкреслив, що одним з головних прагнень українського народу є створення єдиної Помісної православної церкви. "Це дорога непроста", - сказав Ющенко і висловив переконання, що "цю дорогу ми пройдемо успішно".
В свою чергу Патріарх Кирило заявляє, що православні українці підкоряються патріархові Московському і всієї Русі. Кирило висловив задоволення першим днем візиту до України. Він зазначив, що обговорив з Ющенком релігійну ситуацію в Україні. За його словами, розділення православ`я є великим викликом і великою проблемою. Патріарх сказав, що "ми вшановуємо пам`ять святого Володимира, який великим діянням – Хрещенням Русі – сприяв заснуванню нашої помісної церкви, яка вже 2000 років існує".
"Ця церква, пане президенте, існує. Є помісна церква в Україні, якби її не було – не було б сьогодні України", - сказав Кирило. Але, за його словами, на тілі цієї церкви утворилися рани, які потрібно заліковувати. При цьому, за словами Кирила, зцілення прийде тоді, коли ми слідуватимемо певним істинам.

Патріарх зазначив, що першою з них є те, що паствою церковною є всі хрещені православні люди незалежно від їхньої політичної орієнтації, від їхніх симпатій або антипатій, від їхнього розуміння історії. "Це все паства єдиної помісної церкви. Якщо ми не проектуватимемо на наше церковне життя наші політичні уподобання, то ми звільнимо нашу дискусію від того фону, який сьогодні так обтяжує роздуми про майбутньому православ`я в Україні", - заявив патріарх.

Він подякував Ющенку за те, що той наголосив на духовному, пасторському характері його візиту до України. При цьому Кирило зазначив, "що патріарх Московський і всієї Русі живе в Російській Федерації, в місті Москві, але це патріарх Московський і всієї Русі". Він нагадав, що раніше рішенням ієрархів східної християнської церкви патріархи офіційно називалися патріархами московськими, всієї Русі і всіх північних країн й до скасування патріаршества при Петрові І, так і підписувалися.

"Тут немає жодного імперіалізму, жодного панування одних над іншими, тут є ясна православна еклезіологія: патріарх – це батько для всіх незалежно від того, якого кольору паспорт в кишені, в якій ми державі живемо, він батько всіх тих, хто належить православній церкві, що входить до єдиної юрисдикції, очолюваної патріархом", - заявив Кирило. "Я як патріарх докладу всіх сил, щоб за милістю Божою долалися розділення", - сказав він.

Раніше Патріарх Московський і всія Русі Кирило зустрівся з президентом України Віктором Ющенком. Патріарх Кирило прибув на зустріч після засідання Священного Синоду з Києво-Печерської лаври.

На початку зустрічі Ющенко відзначив, що Україна сподівається отримати багато позитивних сигналів, яких потребує православ'я, в ході візиту глави Російської православної церкви. Ющенко висловив надію на продовження діалогу щодо перспектив розвитку православ'я в Україні, котрий українська сторона дуже цінує.

За оцінкою Ющенка, в Україні православ'я має сприятливі умови для розвитку, свідоцтвом чому є відновлення і передача церкві соборів, храмів і інших культових споруд. Президент України висловив переконання, що державна політика по відношенню до церкви є правильною, хоча в українському православ'ї мають місце проблеми, зокрема, існування чотирьох православних конфесій.

За словами Ющенка, ця проблема дісталася Україні в спадок і не є проблемою тільки України і українського православ'я. "Глава держави анонсував, що цю проблему, яка віднімає потенціал православ'я в Україні, обговорюватимуть під час зустрічі з патріархом Кирилом", - мовиться в повідомленні.

Зі свого боку патріарх Кирило, відзначаючи історичну роль Києва в розвитку православ'я, підкреслив, що Київ для нього "наш російський Єрусалим і Константинополь в одній особі". Тому свій візит до України патріарх розглядає не тільки як пасторський, але і вбачає в ньому паломницьку місію, передає слова глави РПЦ прес-служба президента України.

Патріарх Кирило також відзначив, що давно підтримує з президентом діалог щодо релігійної ситуації в Україні і планує під час сьогоднішньої зустрічі обговорити ряд питань.

З українського боку в зустрічі взяли участь заступник глави секретаріату президента Юрій Богуцкий, посол України в РФ, перший заступник Ради національної безпеки і оборони Костянтин Гріщенко, секретар РНБО Раїса Богатирьова, митрополит Київський і всього України Володимир.

До того у Києво-Печерській Лаврі пройшло засідання Священного Синоду РПЦ. Під час якого насамперед було вирішено питання кількісного складу міжсоборної присутності РПЦ і положення міжсоборної присутності.

Окрім того, було встановлено статути двох синодних відділів – Синодного відділу із взаємодії церкви і суспільства і Синодного інформаційного відділу Російської Православної Церкви. Також затверджено Статут загальноцерковної аспірантури Російської Православної Церкви.

Синод заслуховував заяву Святійшого Патріарха Кирила про продовження діалогу з ЮНЕСКО. На засіданні було схвалено створення консультативної групи релігійних лідерів високого рівня при Генеральному директорові ЮНЕСКО. Синод заслуховував повідомлення Святійшого Патріарха Кирила про візит в ряд єпархій Російської Православної Церкви.

Серед рішень Синоду - зміни складу синодно-богословської комісії Російської Православної Церкви. При цьому було заслухано заяву експертної ради з питань економіки і етики. Також було заслухано заяви експертної ради, і було підтримано важливість дискусії, запропонованої експертною радою, пов`язаної із заявами з приводу світової кризи. Зокрема, в заяві наголошується те, що криза має етичне коріння, і вихід з кризи неможливий без розв’язання етичних проблем.

Окрім того, було заслухано заяву Патріарха про зустріч провідних релігійних лідерів Росії з Президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Настоятелі українських церков застерігають Патріарха Кирила від політичних заяв

Релігійні лідери висловлюються за незалежність українського Православ’я та застерігають Патріарха Кирила від політичних заяв. Про це йдеться у заявах Предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (Денисенка), Митрополита УАПЦ Мефодія (Кудрякова) та глави Української Греко-католицької церкви, верховного архієпископа, кардинала Любомира Гузара з нагоди візиту в Україну глави РПЦ Патріарха Кирила.

У заяві Патріарха Філарета зазначається: "у Московського патріарха в Україні є паства, яка визнає його своїм духовним пастирем. І ми шануємо право Російського патріарха молитися разом з паствою, проповіддю та спілкуванням настановляти її у християнських чеснотах. Адже конституційне право на свободу совісті й віросповідання, рівність всіх конфесій перед державним законом – важливі здобутки української демократії, які всі ми маємо поважати і відстоювати".

На думку Предстоятеля УПЦ КП, "разом з церковними справами Російський патріарх буде прагнути облаштувати і справи політичні”. "Бо хоча на патріаршому престолі Москви владика Кирил перебуває лише півроку, насправді саме він як керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протягом останніх майже двадцяти років значною мірою провадив політику РПЦ щодо України. Саме на ньому лежить велика частина відповідальності за розділення Української Церкви у 1992 р. і за те, що воно триває й досі. Він несе відповідальність за використання структур Московського патріархату в Україні як знаряддя російської державної політики", - застерігає Патріарх Філарет.

"Виступи й заяви Патріарха Кирила щодо України переконують – він їде до нас не тільки для того, щоб служити і молитися. Він їде продовжувати ту справу, яку звершував два останніх десятиліття. Він їде пропагувати політичний проект інтеграції України в Росію, пропагувати повернення до тієї єдності під владою Кремля, якої, з благословення Божого і з волі народу, Україна позбулася у 1991 році. В устах патріарха Кирила, як і в устах багатьох російських політиків, цей політичний проект може носити різні назви: "Свята Русь – Росія, Україна і Білорусь", "історична Русь", "східнослов’янська цивілізація", "єдність православних народів". Але під різними назвами криється одна сутність – позбавлення України її незалежності", - стверджує глава УПЦ Київського патріархату.

"На підставі Апостольських правил та інших церковних канонів, історичних прецедентів та традицій Церкви кожен православний народ, що має політичну незалежність і власну державу, має право на свою Помісну, тобто автокефальну, адміністративно незалежну Церкву. Сама Російська Церква є і Помісною, і автокефальною, проте вперто не визнає права на такий статус за Церквою Українською, хоча християнство прийшло в землі нинішньої Росії з Києва, а не навпаки", - заявляє Святійший Філарет.

Він підкреслює: "Ми не пропагуємо ненависті до росіян чи Російської держави, як нам це закидають опоненти. Ми лише критично ставимося до дій нинішньої російської політичної і церковної влади, що прагне позбавити Україну незалежності. Український і російський народи ми вважаємо братніми народами, які повинні жити в мирі, як добрі сусіди. Ми маємо багато спільних сторінок історії, ми є носіями схожих мов і близьких культур. Між нами не повинно бути ворожнечі й протистояння".

"Київський патріархат не братиме участі в акціях протесту. Як Церква ми будемо молитвою і богослужінням 27 і 28 липня відзначати 1021-шу річницю Хрещення Київської Руси-України і свято рівноапостольного князя Київського Володимира Хрестителя. Ми будемо просити Бога благословити Українську землю, народ і державу миром, єдністю, духовним і суспільним процвітанням. Ми будемо молитися про подолання розділення Української Церкви. Ми будемо молитися за патріарха Кирила, щоб Господь схилив його серце до пошуку справжнього порозуміння між Російською і Українською Церквами. Ми будемо молитися про мир і добросусідство між Україною і Росією. Ми закликаємо до цієї молитви всю нашу паству і всіх православних християн України", - повідомляє глава УПЦ КП.

"З метою пошуку конструктивних шляхів подолання церковного розділення і утворення в Україні єдиної Помісної Правосланої Церкви, цим Зверненням ми ще раз публічно сповіщаємо про нашу готовність в часі візиту патріарха Кирила провести зустріч або на рівні Предстоятелів наших Церков, або на рівні повноважних делегацій", - йдеться також в заяві.

У свою чергу Предстоятель Української автокефальної православної церкви, Митрополит Мефодій, звертаючись до пастви та духовенства, закликав їх "з розумінням та толерантністю поставитися до високого церковного гостя, який подорожуватиме Україною". Митрополит МЕФОДІЙ також висловив очікування, які покладає на візит Московського Патріарха. "Ми молимося, аби ця проща до святої київської землі стала для нового Предстоятеля Руської Церкви точкою відліку для вироблення нової – вільної від ідеологічних стереотипів – позиції Московського патріархату стосовно українського церковного питання", - йдеться у заяві Предстоятеля УАПЦ.

Митрополит Мефодій у заяві також визначив своє бачення можливості подолання розколу між християнами України, зазначивши, що Патріарх Московський під час візиту в Україну також зможе переконатися в тому, що "єдиним реальним шляхом подолання розколу є повноцінний міжюрисдикційний діалог та створення в Україні єдиної помісної Православної Церкви".

Зазначивши, що "повна канонічна незалежність – це не розділення православних народів України та Росії, а, навпаки, оптимальний спосіб об’єднання усіх православних християн України довкола спільної Євхаристійної Чаші", Предстоятель УАПЦ закликав РПЦ та російське суспільство в цілому "до діалогу та поваги до нашого культурного, церковного та державного суверенітету". Як відзначив Митрополит, УАПЦ "з належною пошаною ставиться до УПЦ під омофором Блаженнішого Митрополита Володимира" і "поважає бажання та право священноначалія та вірних цієї Церкви запросити до України Святішого Патріарха Московського та розділити з ним радість молитви та спілкування".

Глава УГКЦ, кардинал Любомир, коментуючи візит в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, зазначив: "Він приїжджає до віруючих, які йому доручені, і це дуже природно. Українська Православна Церква під керівництвом Блаженнішого Митрополита Володимира радіє його приїзду. Вони з ним тісно пов’язані. Він – Предстоятель, Патріарх, і це радісний момент для віруючих цієї Церкви. Але ми повинні запитати себе: він приїжджає відвідати Україну чи відвідати своїх віруючих?".

За словами Патріарха Любомира, "ми радіємо за наших братів, членів УПЦ (МП), що їх відвідує їх Глава, але мене особисто або нашу церкву такий візит мало торкається. Якщо хтось хоче піти, послухати його, помолитися з ним, у мене немає для наших віруючих жодних застережень. Сам візит – нормальна церковна практика".

На думку кардинала Любомира, небезпека полягає в тому, що Українська Православна Церква може стати знаряддям, за допомогою якого Росія хотіла б не допустити повної самостійності України. "Не є таємницею те, що Росія хоче зберегти Україну під своїм впливом, що вона не погоджується з нашими прагненнями як держави і як народу. Адже ми, як я це бачу, прагнемо бути хорошими сусідами, співпрацювати, поважати один одного, але як партнери - не як частина Росії, а як незалежна Українська держава, що має такого сусіда як Російська держава, з якою торгує, обмінюється інтелектуальними й іншими дарами, але при цьому зберігає свою ідентичність. Якщо Церква, не дай Боже, стане засобом утримання України як частини Російської держави, то це дуже небезпечна гра. На мій погляд, Церква не повинна цього робити. Церква в Україні повинна бути українською, хоча вона й співпрацює з Московським Патріархатом".

Як повідомлялось 27 липня розпочався візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Це його перший приїзд до України в статусі глави Російської православної церкви. Триватиме він 10 днів. Патріарх запевняє, що мета візиту - помолитися зі своєю паствою, і політичного підтексту у поїздки немає. Глава РПЦ відвідає обителі Києва, Донецька, Волині, Сімферополя.

Джерело: http://newsru.ua/ukraine/27jul2009/meeting.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини