реклама партнерів:
Головна » Чому в Україні різко подорожчав цукор?

Чому в Україні різко подорожчав цукор?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Антимонопольний комітет незадоволений ситуацією, що склалася на ринку цукру.
Місяць-півтора тому кілограм солодкого піску коштував у середньому 5,5 гривень, то зараз у магазинах і на базарах його продають уже майже за 7 гривень. Антимонопольний комітет вважає економічно необґрунтованим цей стрибок цін і проводить перевірки роботи оптових торговців. Чи є об’єктивні підстави для зростання цін на цукор? Чи відчувають прості українці його дефіцит? Скільки цього продукту виробляють в Україні?

Цукрові війни на Рівненщині
На рівненських базарах ціна кілограма цукру сягнула вже семи гривень. Водночас до супермаркетів привезли цукор із державних запасів. Його продавали за ціною чотири гривні і не більше п’яти кілограмів одному покупцеві. Цукор закінчився за два дні. Цей розпродаж супроводжувався вже призабутими чергами, скандалами і навіть бійкою, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.
Рівняни чекають обіцяних двохсот тонн цукру зі львівського Ходорова. Хоча на території області ще донедавна працювали 6 цукрозаводів, нині їх лише 2: у Бабині та Дубні. Нині жоден із них не постачає на ринок цукру. Підприємства, які раніше працювали цілорічно, нині навіть у сезон переробки часом простоюють – через значне скорочення посівів цукрового буряку та відмову від практики переробки кубинського цукру-сирцю.
Все ж нинішнє подорожчання є перш за все наслідком недобросовісної конкуренції, вважає начальник обласного управління економіки Ігор Тимошенко. Лише за перше півріччя працівники Антимонопольного комітету в області перевірили 33 підприємства, які торгують цукром, і в 13 із них встановили порушення цінової дисципліни. Порушники завищували гранично допустимі торговельні надбавки, не мали декларацій про оптові ціни виробників. Іноді пояснювали таке підвищення цьогорічним зростанням цін на газ - хоча продавали цукор, вироблений у минулому році.

Різко подорожчав цукор і на Донеччині
Ростуть ціни на цукор також і в Донецьку. Ще на початку червня кілограм солодкого піску коштував близько 4,5 гривень, тепер його продають уже за 7 гривень. Фасований ще дорожче - від 8 до 9 гривень за кілограм, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Ольга Доровських.
Працівники Центрального ринку Донецька розповідають, що кожного дня ціна зростає на декілька копійок. «Вчора цукор коштував 6,20, сьогодні вже 6,50, це ваговий, а у подальшому він ще подорожчає. Криза.. Що хочуть, те й роблять…».
В адміністрації Центрального ринку зазначають, що попри стрімке зростання цін, попит на цукор не змінюється. Це пояснюють низькою активністю покупців. Через цьогорічний неврожай фруктів і овочів на Донеччині, ціни на них дуже високі, і не кожна домогосподарка збирається готувати їх до зими.
Зростання ціни на цукор сезонне, так відбувається кожного року і в цьому немає нічого дивного. Донецька область потребує близько 10 тисяч тонн цукру на місяць. Самостійно вплинути на ринок цукру Донеччина не може, бо не вирощує цукрові буряки і не виробляє цей продукт, найближчий цукровий завод розташований у Харківській області. Через те донеччанам доведеться зачекати, поки проблему врегулюють на загальнодержавному рівні.

Антимонопольний комітет не бачить підстав
Антимонопольний комітет активно перевіряє оптових торговців цукром. І попередні результати показують, що найближчим часом може бути порушена справа за ознаками порушення конкурентного законодавства на цьому ринку, повідомив Радіо Свобода в.о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко. «Темпи зростання цін у роздрібному продажу перевищили середні темпи зростання споживчих цін майже у 1,2 раза. Антимонопольний комітет України, звичайно, з такою ситуацією змиритися не може. Тим більше, що ми не бачимо підстав для зростання вартості цукру на оптовому ринку».

Україна забезпечена цукром …точно до кінця року
До нового врожаю цукру в Україні вистачить, проте невідомо, чи буде солодкий пісок у достатній кількості наступного року, бо продавався він за заниженими цінами, зазначає Геннадій Леонідович, менеджер однієї з оптових компаній, яка торгує цукром. «Була дуже низька ціна на цукор. Тростинний цукор зимою був дорожчий, ніж у нас в Україні. Через те цукор наш експортували, нас змушували знижувати ціну, а тепер цукровий буряк ніхто не сіє. В результаті, будемо їсти потім імпортний дорогий. У цьому році, при потребі в 2 мільйони тонн цукру, Україна виробить тільки 1,2 мільйона тонн, а 700 тисяч не вистачить. По минулорічних цінах на газ і все інше, реальна ціна цукру (собівартість) становила 4 - 4,2 гривень за кілограм. Але, щоб був якийсь заробіток, оптова ціна мала б бути 5 гривень. А в цьому році – більше 6 гривень. А вроздріб – 7 – 7,5 гривень».
А от у Міністерстві аграрної політики запевняють: цукром Україна забезпечена. За словами заступника голови відомства Іван Демчака, 1,5 мільйона тонн цукру планують виробити нинішнього року і це не менша кількість, ніж торік. «У нас є зобов’язання за квотою СОТ – завезти 260 тисяч тонн цукру-сирцю (тростини) на переробку. І думаю, воно покаже, яка буде ситуація із залишками на кінець року. Буде достатньо. І у нас іде зменшення споживання цукру в промисловості, тому що об’єми споживання кондитерських виробів падають. 1,5 мільйона тонн цукру буде виготовлено, залишків буде в межах 600 тисяч тонн, і якщо зайде тростина, хоча на світовому ринку на нього зараз дуже висока ціна, то в Україні буде необхідна кількість цукру».
Зі свого боку, колишній міністр АПК, а зараз депутат-регіонал Сергій Рижук каже, що оцінювати роботу нинішнього уряду стосовно цукрової галузі не доводиться. Адже як можна коментувати те, чого немає, стверджує екс-міністр. «Все проходить стихійно. По-перше, Закон «Про цукор» не виконується. По-друге, він застарів, а уряд не вносить змін і доповнень».

Ціни на цукор цього року досягнуть максимальної позначки
Цього року на світовому ринку ціни на цукор досягнуть максимальної позначки за останні 28 років, стверджує економіст Олександр Жолудь. Частково це вплине на подорожчання солодкого продукту і всередині України, оскільки певна частка цукру виробляється не з буряку, а з цукрової тростини. «Якщо ми подивимося на дані по врожаях буряку, незважаючи на те, що йде певне підвищення врожайності на гектар, але насіяні загальні площі щороку зменшуються. І, я вважаю, що ціни на цукор, будуть зростати з середини півріччя».
1,5 мільйона тонн цукру планують виробити нинішнього року, говорять у Міністерстві аграрної політики. Це ті ж обсяги, що й торік. Для роздрібної торгівлі місячна потреба в цукрі складає 25 тисяч тонн.

Наталка Коваленко, Надія Шерстюк
Джерело: "Радіо Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини