реклама партнерів:
Головна » Чому немає дешевого цукру на Чернігівщині?

Чому немає дешевого цукру на Чернігівщині?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Станом на 3 серпня на Чернігівщині не було в роздрібній торговельній мережі цукру з держрезерву.
Це виявила триденна спільна перевірка за участю представників обласних структур державної інспекції з контролю за цінами, ДП «Чернігівстандартметрологія», управління у справах захисту прав споживачів та УМВС. Цінову ситуацію 31 липня - 1 серпня на ринку цукру в області перевіряло 5 робочих груп, які інспектували 42 підприємства торгівлі.

Розкупили 80 тонн
В Чернігівській області реалізація цукру з держпродрезерву здійснюється через роздрібну торговельну мережу магазинів м. Чернігіва: ВАТ «Базис», ТОВ «Еко-маркет», ПП «Гімак» м. Чернігів.
Перевірки встановили, що згідно з договорами з Аграрним фондом зазначені заклади торгівлі станом на 1 серпня реалізували 80 тонн цукру з державного продовольчого резерву , в т.ч. :
магазини ВАТ «Базис» - 40 тонн (ціна надходження – 3,50 грн. за 1 кг, ціна реалізації – 4,02 грн. за 1 кг (21 липня) і 4.22 грн. за 1 кг (23 липня), рівень торговельної надбавки склав 14,9% та 20,6 % ( з урахуванням транспортних витрат) відповідно;
мережа магазинів ТОВ «Еко-маркет» - 40 тонн (ціна надходження – 3,50 грн. за 1 кг, ціна реалізації – 4,05 грн. за 1 кг (з 11 по 13 липня), рівень торговельної надбавки склав 15,7 %, що перевищував встановлений Постановою КМУ від 13.06.09 № 588 рівень 15,0% та 4,05 грн. за 1 кг (27 липня) рівень торговельної надбавки 15,7 % з урахуванням транспортних витрат відповідно до Постанови КМУ від 01.07.09р.№ 722.

Що чекаємо?
Зазначені підприємства оплатили свою кількість цукру. Крім оплати за цукор з держрезерву з підприємства укладають договори на зберігання цукру .
Наприклад, ТзОВ «РАЙЗ – ЦУКОР» (зберігач) уклало 9 липня договір на зберігання цукру з ВАТ «Базис» (поклажодавець) за надання послуг із зберігання цукру. Поклажодавець сплачує Зберігачу винагороду у розмірі 12.00 грн. в місяць в т.ч. ПДВ за 1 тонну. Поклажодавець також відшкодовує витрати на навантаження цукру на автотранспорт із розрахунку 35.0 грн. за 1 тонну, в т.ч. ПДВ..
ВАТ «Базис» 9 липня за весь обсяг цукру (60 тонн) сплатив 210 000 грн.. Підприємство одержало 40 тонн (21та 23лпня), а недоодержано цукру - 20 тонн.
Приватне підприємством «Гімак» провело оплату за цукор з держрезерву та отримано дозвіл Аграрного фонду на почання цукру і… поставлено в чергу на отримання цукру з 10 серпня.

Нинішні ціни
З початку року по області рівень середньої роздрібної ціни на цукор зріс на 50,9% .
Підвищення роздрібних цін обумовлено як сезонним чинником, так і підвищенням оптово-відпускних цін оптово-збутової ланки.
Основними оптовими постачальниками цукру в області є ТОВ «Маріца» та ВАТ «Базис». За матеріалами спільних перевірок встановлено, що станом на 31 липня оптове підприємство ТОВ «Маріца» здійснювало реалізацію цукру роздрібній чернігівській торговельній мережі ЗАТ «РК Євротек», ТОВ «Торгсервіс» та ТОВ «Ясен-торг».
Загальний рівень торговельної надбавки становить від 13,4 до 14,6 % з урахування транспортних витрат по доставці. Цукор продавався по ціні «Ясен-торг» - 5,91 грн./кг, «Торгсервіс» - 5,82 грн./кг, ЗАТ «РК Євротек» - 5,82 грн./кг.
ВАТ «Базис» через власну торговельну мережу реалізувало цукор-пісок по ціні 5.91 грн. за 1 кг., виходячи з оптово-відпускної ціни 5.00 грн/кг підприємства-виробника та рівня торговельної надбавки – 12,2 % з урахуванням транспортних витрат по доставці.

В області діє розпорядження Чернігівської обласної державної адміністрації від 31тавня 2008р № 199 “Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації». Ним встановлені граничні рівні торговельних надбавок до оптово-відпускних цін підприємств-виробників на цукор-пісок для суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють реалізацію в м. Чернігові, Ніжині, Прилуках – 10.0%, в інших населених пунктах – 15.0%. Для оптово-збутової ланки – третина встановленого облдержадміністрації граничного рівня.
Порушники
У ході проведених спільних перевірок встановлено, що в більшості торговельних точок суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб відсутні прибуткові накладні на цукор, сертифікати відповідності, посвідчення якості та декларації оптової ціни виробника.
При перевірці СПД фізичної особи Бадай І.В. в магазині «Продукти»(м. Чернігів). реалізація цукру здійснювалася з нарахуванням торговельної надбавки 20,6 % проти встановленого облдержадміністрацією граничного рівня 10,0 %.
До порушників дисципліни цін будуть застосовані економічні заходи впливу.

Довідка. Державна інспекція з контролю за цінами в Чернігівській області з початку року провела перевірки дотримання порядку встановлення і застосування цін на цукор в 36 суб’єктах господарювання.
З них порушення дисципліни цін встановлено в 5 , що становить 13,9 %. до перевірених.
До порушників дисципліни цін застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 144 251,40 грн., в т.ч. штраф – 96 167,6 грн..
Найбільш розповсюдженими порушеннями необґрунтованого підвищення рівня роздрібних цін є завищення граничного рівня торговельних надбавок підприємствами роздрібної торгівлі, а також застосування оптово-відпускних цін без декларування їх зміни.
Інспекція продовжує перевірки дотримання порядку встановлення та застосування цін на окремі види продовольства в т.ч. на цукор пісок.
До речі. За даними облдержадміністрації середня потреба споживання цукру в області становить близько 50,0 тис. тонн., в т.ч. на споживання населенням – 45.0 тис. тонн..
В області існує три суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва цукру: ВАТ «Носівський цукровий комбінат», ВАТ «Парафіївський цукровий завод» та ЗАТ «Линовицький цукровий комбінат «Красний».
Зараз цукрові заводи не здійснюють реалізацію цукру, так як відсутні залишки цукру. В подальшому планується робота одного заводу ЗАТ «Линовицький цукровий комбінат «Красний».
В область цукор завозиться з інших регіонів України.

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини