реклама партнерів:
Головна » У Києві занепокоєні планами Російської православної церкви

У Києві занепокоєні планами Російської православної церкви


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Результатом діалогу між церквами повинно стати об’єднання українського православ’я, вважають у Держкомрелігій України, після візиту в країну Патріарха РПЦ Кирила.
Голова Держкомрелігій Юрій Решетніков таким чином прокоментував журналістам заклик Патріарха Московського і всієї Русі Кирила до діалогу між українськими православними, який він оголосив під час свого візиту в Україну.
Говорячи у зв’язку з цим про подальший розвиток українського православ’я, голова Держкомрелігій висловив упевненість, що це питання «вирішуватиметься ні в Москві, ні в Константинополі, а саме в Україні».
Прес-служба патріарха Московського твердить, що на його пасторських заходах побували понад 250 тисяч віруючих.
Також, за даними прес-центру, телеаудиторія заходів за участю Патріарха становила більш як 20 мільйонів глядачів.
Візит Патріарха тривав 10 днів – з 27 липня по 5 серпня - протягом яких він відвідав Київ, Крим, Донецьку, Рівненську, Волинську та Тернопільську області і очолив святкові богослужіння у трьох лаврах України.

У Києві б’ють на сполох?
Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко переконаний, що під час візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила розпочалася реалізація сценарію повного підпорядкування українського православ’я Московському патріархату:
“Під час візиту була апробована концепція нової ідеологічної доктрини Росії, яка визначила за ідеальний варіант повне підпорядкування православ’я російській православній церкві”.
Він зауважив, що вже сьогодні фахівці говорять про те, що оточення Патріарха Кирила в той чи інший спосіб висловлювало незадоволення не лише існуванням Української православної церкви Київського патріархату, але і занадто існуючою незалежністю УПЦ МП в цілому, та деяких представників вищого керівництва Української православної церкви Московського патріархату, зокрема.
“Тому з першого дня візиту пропагувалася ідея необхідності спільності спадщини Київської Русі, а під кінець і готовність, всупереч Конституції України, отримати подвійне громадянство”, - сказав Микола Томенко.
На його думку, відповідна заява Патріарха Кирила не є випадковою і її можна розглядати як апробацію сценарію, згідно з яким, Патріарх Московський і всієї Русі може стати одночасно і Патріархом Київським та всієї України: “Таким чином передбачається суміщення посад особою, що керуватиме Українською православною церквою, що знаходиться в системі координат Московського патріархату. Тому за певних обставин може відбутися ліквідація посади Предстоятеля УПЦ МП, та буде об’єднання цих двох посад”.

Експерти передбачають, що УПЦ МП та УПЦ КП замисляться
Одним із важливих позитивних наслідків візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила став початок діалогу між Українською православною церквою Московського патріархату та Українською православною церквою Київського патріархату.
Таку думку на прес-конференції висловив директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко.
За його інформацією, після візиту патріарха Кирила “пожвавішали переговори між представниками вищого духовенства” УПЦ МП і УПЦ КП. “Це вже позитивний момент. Принаймні почався діалог. Якщо ще рік тому він був узагалі неможливим, то сьогодні він розпочався”, - сказав експерт.
При цьому він звернув увагу, що діалог розпочався без посередництва будь-яких політичних сил. Церковні ієрархи, зазначив Кость Бонадренко, нарешті вирішили, що вони і самі між собою можуть якимось чином порозумітися. “Умовно кажучи, вулиця Мазепи і вулиця Пушкінська знайшли, яким чином можна розпочати активний діалог”, - додав він.
Крім того, вважає Кость Бондаренко, найближчим часом Предстоятель УПЦ КП спробує відігравати не просто помітну, а й важливу роль у процесах православної церкви в нашій державі. “Тим більше сьогодні з’явилася дуже велика кількість тих священнослужителів, ієрархів, при чому в усіх трьох православних церквах України, які говорять про необхідність створення єдиної Київської церкви. Не просто Української православної церкви, а саме Київської внаслідок об’єднання кількох церков”, - підкреслив експерт.
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, зі свого боку, зауважив, що “жодного позитиву для об’єднання України” у візиті патріарха Кирила він не бачить. Разом з тим, позитив, і достатньо вагомий, на його думку, полягає в іншому:
“Ми нарешті побачили обличчя православної російської церкви. Ми побачили, що сучасний вищий священик російської православної церкви – це типовий споживач сучасної культури і сучасної цивілізації. Він добре вдягнений, має добрий годинник і їздить на мотоциклі”.

Джерело: Бі-Бі-Сі







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

Усі новини