реклама партнерів:
Головна » УПЦ КП і експерти критично оцінили результати візиту Московського Патріарха Кирила в Україну

УПЦ КП і експерти критично оцінили результати візиту Московського Патріарха Кирила в Україну


Коментарі: 9 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Назвавши приїзд першоєрарха РПЦ суто політичним, Київський Патріархат тим не менш бачить позитивні моменти і сподівається на початок діалогу щодо подолання церковного розколу.
Експерти, у свою чергу, заявляють, що в Україну привезли не проповідь про Христа, а політичний секонд-хенд.
Владика Євстратій (Зоря) 8 серпня під час прес-конференції в агентстві УНІАН нагадав, що відбулися попередні оцінки і прогнози щодо політичного характеру візиту – прагнення інтеграції України в Росію. Для підтвердження цієї тези єпископ УПЦ КП звернувся до слів протодиякона Андрія Кураєва, який у пресі наголосив, що одним із завдань візиту є вплив на українську суспільну думку – через слово Патріарха – у контексті майбутніх виборів. «Протодиякон Андрій Кураєв є неофіційним речником РПЦ, який говорить те, що Патріарху говорити не з руки», – підкреслює владика.
Оцінуючи висвітлення візиту першоєрарха РПЦ, єпископ Євстратій наголосив, що інформація була збалансованою, тому завдяки свободі слова люди могли бачити події такими, якими вони були. Хоча деякі ЗМІ показували перебування Патріарха Кирила тільки у яскравих тонах. Відповідаючи на запитання кореспондента РІСУ Миколи Малухи, владика Євстратій погодився, що поважний гість не був готовий спілкуватися з українським суспільством без певної підготовки та кореляції запитань. «Ми знаємо як давалося інтерв’ю Патріарха Кирила українським ЗМІ в Москві, як готувався ефір на «Інтері» – усі питання були жорстко прописані, – продовжує речник УПЦ КП. – В умовах свободи, дуже тяжко говорити і працювати тим, хто звик до так званої «сувенірної» демократії».
Оголошуючи позицію УПЦ КП, єпископ Євстратій зазначив, що відмова зустрітися представників РПЦ, УПЦ з представниками Київського Патріархату – не є остаточним рішенням. Тоді кореспондент РІСУ попросив владику прокоментувати слова архиєпископа Білоцерквоського і Богуславського Митрофана (Юрчука): «На сьогоднішній день можна зустрітися тільки з тим, хто представляє собою певну канонічну структуру. На жаль, Київський Патріархат не має канонічного статусу». На що керівник інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП відповів: «Хто хоче, той шукає можливості, а хто ні – виправдань. За нашим бажанням стоїть воля Божа».
Також кореспондент РІСУ попросив прокоментувати слова голови Держкомнацрелігій Юрія Решетнікова про наявність неофіційного діалогу між УПЦ і УПЦ КП стосовно подолання розколу, посилаючись на власні джерела комітету. «Я не знаю звідки в нього інформація, – відповів представник Київського Патріархату, зазначивши невиваженість заяв голови Держкомнацрелігій. – Контакти неофіційні безперечно є. Наприклад, збирається Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій. Що ми будемо тікати від архиєпископа Митрофана, чи він буде від нас?»
Історик Олександр Палій у додаток критично оцінив політику профільного комітету і Кабміну, зазначивши про сприяння інтересам Московської Патріархії. «Фактично вони сьогодні пропонують консервувати цей розкол», – підкреслив експерт.
У цілому Київський Патріархат бачить позитивні зміни у ставленні Предстоятеля РПЦ до церковного розколу. Зокрема, УПЦ КП посилається на озвучені слова Патріарха Кирила про те, що «не може перемогти тільки одна позиція, потрібен діалог» і «розкол є реакцією на неправильну церковну політику Москви». «Сподіваємося діалог відбудеться: якщо не з РПЦ, то, принаймні, з УПЦ», – підсумував речник УПЦ КП.
Аналізуючи хід візиту голови РПЦ, єпископ Євстратій висловив занепокоєння щодо усунення митрополита Володимира на задній план. «З виступів Патріарха про «мою паству» складалося враження ніби Митрополит Володимир (Сабодан) не є главою Церкви, а такий собі місцеблюститель», – підкреслив він.
Загалом, УПЦ КП висловлюють свої побоювання відносно обмеження самостійності в управлінні УПЦ. «Ми маємо неофіційні, проте достовірні відомості, що під час засідання Синоду РПЦ обговорювалася можливість запровадження механізму консультацій УПЦ з РПЦ, – пояснив владика. – Наприклад, у призначенні єпископів УПЦ».
На фоні тих тез і дій, що були зроблені Патріархом Кирилом, для УПЦ КП і українського народу більше сприймається Митрополит Володимир, пояснив єпископ Євстратій. «Він не говорить про підпорядкування Москві, а про необхідність пошуку порозуміння. – пояснює керівник інформаційно-видавничого відділу УПК КП. – І ми це цінуємо».
Характеризуючи розмову Патріарха Кирила і Президента РФ Дмітрія Медвєдєва за підсумками візиту в Україну, владикою було згадано про радянську традицію звітності духовних осіб в першу чергу перед спеціальними службами, а потім перед церковною владою.
Негативно оцінили результати візиту інші учасники прес-конференції. Секретар Ради Національної спілки письменників Михайло Слабошпицький заявив, що Патріарх замість проповіді привіз політичний секонд-хенд. «Я бачив мирського чоловіка, політика, гоголівського ревізора, який хотів нас переконати у єдності навколо Росії», – продовжив він.
А О. Палій критично висловився щодо покладання квітів до пам’ятника жертв Голодомору, ніби про особливу позицію Патріарха, яка різниця із офіційною позицією Кремля. «Якщо б він не відвідав пам’ятник – то був всесвітній скандал», – стверджує історик.

Джерело: РІСУ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини