реклама партнерів:
Головна » Конфлікт зі встановленням пам’ятника Мазепі у Полтаві вирішився

Конфлікт зі встановленням пам’ятника Мазепі у Полтаві вирішився


Коментарі: 8 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У конфлікті зі встановленням у Полтаві пам'ятника гетьманові Іванові Мазепі намітилася розв'язка: його встановлять у вересні, 19-21 числа (з нагоди дня смерті Мазепи).
Про це 12 серпня заявив на прес-конференції народний депутат від НУ-НС, керівник обласної "Просвіти" Микола Кульчинський із посиланням на результати своєї зустрічі з міським головою Полтави Андрієм Матковським.
За його словами, вони вирішили, що "Просвіта" передасть місту вже виготовлений пам'ятник, а міська рада остаточно визначить, де його встановити.
Під час прес-інтернет-конференції Микола Кульчинський також прокоментував останні події навколо україно-російських відносин:
Прокоментуйте, будь ласка, заяву Президента Росії Дмитра Медвєдєва, зроблену ним у своєму зверненні.
Очевидно, що простежується низка акцій, які проводить наш сусід - Російська Федерація, з тим, щоб повернути Україну в своє коло впливу. Більше того - перетворити Україну на маріонеткову державу, поставити маріонеткового президента, маріонетковий уряд. Це і заява Медвєдєва, і питання по призначенню посла, і приїзд патріарха Кирила, який безумовно був не релігійним актом, а політичним. Але ця колонізаторська політика ні до чого не призведе – Україна залишиться Україною. Цей шлях - незворотний. А відносини можуть погіршитися.
Розкажіть, будь-ласка, про вашу зустріч з мером Полтави з приводу пам’ятника Мазепі.
Отже, відбулася зустріч з міським головою Андрієм Матковським. Була дуже довга розмова. Внаслідок цієї розмови були зняті взаємні непорозуміння, взаємні звинувачення з обох сторін, і ми вийшли на конструктивний рівень вирішення проблеми встановлення пам’ятника Мазепі у Полтаві. Можу вам передати слова міського голови, дослівно не запам’ятав, але звучать вони так: «Треба, щоб пам’ятник мав достойне місце і щоб він прикрашав Полтаву, щоб Полтава пишалася цим пам’ятником». Усі питання, які були порушені у моєму відкритому листі, знялися. Ми знайшли порозуміння…. Одним словом закінчилось тим, що ми маємо абсолютне сприяння всіх структур міськвиконкому. Це - чітка, не двозначна, тверда позиція.
То де ж все таки місце встановлення пам’ятника?
- Щодо пам’ятника та його місця встановлення. Є варіант на Соборному майдані, але це все ще у процесі. Можливо, і в якійсь іншій частині міста. Декілька варіантів розглядається, але там багато питань, пов’язаних з комунікаціями. Тому конкретно говорити про це поки що не будемо.
Миколо Георгійовичу, то все ж таки пам’ятник буде один чи два? Яка доля пам’ятника, запланованого містом?
- Пам’ятник буде один. Про це ми з мером домовилися. Це було просто непорозуміння, пов’язане з відсутністю у міськвиконкомі документів про замовника. Але зараз вже чітко зрозуміло, що замовником є не обласна державна адміністрація, а «Просвіта». Зараз обговорюються моменти монтажу пам’ятника та фінансова сторона опоряджувальних робіт.
Скажіть, будь-ласка, коли орієнтовно відкриється пам’ятник?
За моїми підрахунками, 19 вересня, за іншими підрахунками - 21 за старим стилем - у день смерті гетьмана. Тобто до 21 вересня пам’ятник вже має стояти на своєму місці.
Як українська спільнота та народні депутати оцінили ситуацію, що відбувалася у Полтаві?
Була відповідна реакція нашої фракції, яка доручила мені тоді підготувати текст для виступу, і я його зробив. Через те реакція з нашої фракції була негативна і різка. Були різні пропозиції, про які я зараз не хочу говорити. Але я вирішив цю реакцію пом’якшити, зустрівшись з Андрієм Матковським, адже треба шанувати міську громаду і міську владу, бо без них все одно нічого не вирішиться.
Цей пам’ятник буде цілодобово охоронятися?
Ми будемо мати рішення сесії. Справа у тому, що всі пам’ятники повинні охоронятися. Прикладом є пам’ятник Івану Котляревському, на якому було знищено унікальний барельєф. При цьому розслідування так і не визначило, хто це зробив і навіщо. І такі факти вандалізму можуть повторитися щодо будь-якого іншого пам’ятника. Тому, на мою думку, всі ці унікальні споруди повинні цілодобово контролюватися відеокамерами та правоохоронними органами.
Чи є надія на те, що наш парламент колись запрацює? За яких умов парламент може працювати?
Щодо цього питання у мене є глибокий песимізм. Я думаю, що після президентських виборів цей парламент має бути розпущений, бо він не запрацює. Але це залежить від того, хто виграє вибори. Для Президента, який захоче реформувати країну, як це робить Віктор Ющенко, даний парламент буде колосальним гальмуванням. Але якщо прийде президент, який є вторинним у своїй свідомості і нічого не розуміє в українському майбутньому та сучасному, який дотримується тих же колоніальних міфів, то при такому Президентові парламент буде збережений і виконуватиме якусь свою деструктивну функцію.
Отдайте собранные деньги в детский дом, больше пользы будет, чем памятник предателю и совратителю... А ще краще, допоможіть діткам адресно, щоправда це не язиком молоти, а щось зробити треба. На можливі закиди відповідаю: особисто я щомісяця перераховую зі своєї скромної зарплати кілька десятків гривень в допомогу діткам, які її потребують. На пам’ятник псевдогерою не здав ні копійки і мені через це не соромно...
Справді, у мене в цьому місяці проблема. До мене звернулася жінка і просить 2 тис. грн. А у мене витрати цього місяця були особливо великі (не особисті, а суспільні). Я їй відмовив. У цьому для мене є проблема, бо я вибрав інші пріоритети. Але прийде час, я і їй допоможу. А про все інше… там, зрадник… про це вже не хочеться й говорити.
Якщо Ви мали зустріч з Матковським, то скажіть, які ваші враження від зустрічі з цією людиною? Це правда, що його у Полтаві називають Откат Откатович Напополам? Вам не здається, що пам’ятник Мазепі саме тому і не хоче Матковський у Полтаві, що Ви йому половину зібраних грошей не віддали?
Я не знаю як його називають, та й розкидатися прізвиськами б не хотів. Враження у мене від зустрічі абсолютно позитивні. Є сприяння. У моєму віці я вже давно перестав обзивати людей. Людина на стільки складна… Щоб не брати гріх на душу. Однозначних людей немає. Кожна людина, навіть найпростіша - дуже складна. У неї стільки почуттів, почувань, про які ми навіть не підозрюємо. Зі словами треба поводитися дуже обережно. Слово може вбити і піднести. Загалом, хочу вам сказати, що я помудрішав...

Джерело: ІА "Новини Полтавщини"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини