реклама партнерів:
Головна » Майбутнє Севастополя – «чорноморський Сінгапур»?

Майбутнє Севастополя – «чорноморський Сінгапур»?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Європейську Комісію зацікавив амбітний «Севастопольський проект», розроблений кримськими науковцями і севастопольською владою.
Як повідомила в четвер прес-служба Севастопольської міської державної адміністрації, саме перспективи співпраці структур Євросоюзу і севастопольської влади обговорювали мер Севастополя Сергій Куницин і глава Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.
«Севастопольський проект» (його повна назва: «Севастополь: усвідомлення місії. Місто Чорноморської співпраці і відкритої економіки») на замовлення голови міської державної адміністрації Сергія Куницина розробила група вчених на чолі з керівником Таврійського інституту регіонального розвитку Андрієм Клименком, автором концепції першої в Україні Північно-Кримської вільної економічної зони «Сиваш».
Головна ідея цього проекту – «переформатування» Севастополя із військово-морської бази в такий собі «чорноморський Сінгапур», перетворення міста «бойової слави» з регіону потенційного конфлікту в регіон, де в умовах глобальної кризи реалізується масштабний проект міжнародної економічної співпраці країн Причорномор’я і держав, які мають геополітичні інтереси в цьому регіоні, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Клименко.
За його словами, стабілізувати Чорноморський регіон треба не на військовому, не на зовнішньополітичному, а на «гео-економічному фундаменті». «Якщо ми хочемо тут стабільності і не хочемо якихось неприємних несподіванок, то ми мусимо залучати до Криму і Севастополя інвестиції з Європейського Союзу, США, України, Росії, з Туреччини та країн ісламського світу. Тоді всі головні геополітичні гравці, які тут пересувають шахові фігури, відчуватимуть свій інтерес у підтриманні стабільності в цьому регіоні», – зазначає Андрій Клименко.
На його думку, через формування сприятливого інвестиційного клімату у Севастополі можна буде підготуватися до виведення Чорноморського флоту Росії у 2017 році. Місто має чудові можливості для розвитку як торговий, транспортний і туристичний центр, а в перспективі – як центр розміщення науково-містких і високотехнологічних виробництв. Крім того, Севастополь, завдяки своєму вигідному географічному положенню, міг би стати своєрідною «столицею Чорного моря», створивши вигідні умови для розміщення тут штаб-квартир різних міжнародних та регіональних організацій, переконані автори «Севастопольського проекту».

Чи є інтереси об’єднаної Європи в Чорному морі?
Перебуваючи у Севастополі, глава Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра сказав, що в середині жовтня на Кримський півострів прибуде делегація Євросоюзу, покликана дати експертну оцінку всім напрацюванням і пропозиціям Севастопольської міськдержадміністрації. Тоді, очевидно, і викристалізується роль Європейського Союзу в реалізації «Севастопольського проекту».
Тут чекають насамперед економічних інвестицій з боку великих європейських компаній, а також посилення присутності ЄС у місті через реалізацію тут різних соціально-гуманітарних проектів. Андрій Клименко каже, що Європа кілька років тому стала «Чорноморською супер-державою», коли до ЄС увійшли Румунія і Болгарія. І ще не до кінця зрозуміла, що вона несе частину відповідальності за ситуацію в цьому регіоні, але процес цього розуміння йде дуже швидко, переконаний керівник Таврійського інституту регіонального розвитку.
Звичайно, щоб прийшли європейські інвестиції, треба перемогти корупцію, – наголошує Андрій Клименко. З іншого боку, – переконаний він, – якщо не прийдуть європейські інвестиції, «то ніколи ми корупцію тут не подолаємо».

Володимир Притула
Джерело: "Радіо Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини