реклама партнерів:
Головна » МЗС України направив РФ ноту з приводу забруднення Севастопольської бухти

МЗС України направив РФ ноту з приводу забруднення Севастопольської бухти


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міністерство закордонних справ України передало ноту протесту МЗС Росії у зв'язку із забрудненням Севастопольської бухти Чорноморським флотом РФ, передає "Інтерфакс-Україна".
"Вже після звернення Дмитра Медведєва МЗС України направило чергову ноту протесту Російської Федерації у зв'язку із забрудненням акваторії Севастопольської бухти", - повідомив виконуючий обов'язки першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко під час прес-клубу в МЗС України в понеділок у Києві.
В цілому, за словами Костенко, МЗС України з січня по серпень поточного року передало російській стороні 14 нот у зв'язку із порушеннями Чорноморським флотом РФ норм двосторонньої угоди і законодавства України.
Костенко проінформував, що є звернення ряду різних інституцій про те, що впродовж кінця липня велика кількість російських судів в бухті "Південна" забруднювали внутрішні морські води України.
За словами українського дипломата, існує угода між двома країнами, що під час виникнення проблем такого характеру російська сторона повинна негайно допустити на територію забруднення екологів, щоб вони вивчили ситуацію і вжили заходів. Проте цього Росія не захотіла робити, підкреслив він. "Це внутрішні морські води України", - додав Костенко.
За його словами, в ноті, переданій російській стороні, Київ просить Москву розібратися з цією ситуацією і вжити необхідних заходів.
Як повідомив Юрій Костенко, МЗС України не отримала відповіді російської сторони на свою ноту з приводу вогнепального поранення української громадянки під час стрілянини у Севастополі. "Реакції нуль, пройшов майже місяць", - сказав він.
"Нам говорять, що вона не звернула увагу на табличку, яка була прибита на якійсь огорожі. Ну, знаєте, сам полігон розташований на відстані 500 метрів від будинків громадян України. І річ не в тому, що постраждала - громадянка України, а якби потерпіла громадянка Казахстану або РФ, ми б так само реагували, тому що порушуються правила для проведення військових стрільб", - сказав він.
"Керівництво ЧФ поводиться в Севастополі так, нібито це Новоросійськ", - сказав він.

Нагадаємо, 1 серпня на полігоні морської піхоти ЧФ РФ була травмована мешканка Севастополя, яка опинилася на полігоні під час проведення учбових стрільб.
За даними Служби інформації і громадських зв'язків ЧФ РФ, мешканка Севастополя Литвиненко отримала кульове поранення за необережністю. "Нещасний випадок відбувся через повне ігнорування цивільними особами попереджувальних написів, встановлених на місці проїзду і проходу на полігон", говориться у повідомленні служби інформації і громадських зв'язків ЧФ РФ з приводу цього інциденту.

Також, починаючи з 8 липня, українська міліція тричі зупиняла російські військові автоколони в Севастополі на тій підставі, що їх пересування не були узгоджені з українською владою. У зв'язку з цим Міністерство закордонних справ України вислало російського дипломата Володимира Лисенка, співробітника посольства Росії в Україні, що займалося діяльністю Чорноморського флоту РФ.
При цьому міністр закордонних справ Росії Сергей Лавров відреагував на дії української сторони в роздратованому тоні, заявивши, що українцями "була вчинена чистої води провокація".
Командування Військово-морського флоту Росії, у свою чергу, визнало провину за помилки, допущені Чорноморським флотом РФ при транспортуванні боєприпасів і військової техніки в Севастополі.

Раніше президент України Віктор Ющенко заявив, що Київ чітко дотримуватиметься угоди з РФ щодо розміщення російського Чорноморського флоту на українській території до 2017 року.
"Ця договірна база нас не влаштовує, вона не дає Україні жодної вигоди і, по суті, ніякої орендної плати, ніякої компенсації втрат, які несе Крим. Але у нас є угода до 2017 року, духу і букви якої ми зобов'язані дотримуватися", - сказав український лідер.
А перший командувач Військово-морськими силами України, віце-адмірал, представник Української народної партії Борис Кожин переконаний, що виконавча влада України повинна висувати жорсткі умови щодо виведення Чорноморського флоту РФ із Севастополя, зокрема, терміново схвалити рішення про конфіскацію всієї військової техніки після 2017 року.
У свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що після 2017 року на території України не буде жодних іноземних військових баз.
"Ви знаєте, що угода закінчується (в 2017 році – ред.), й наша країна буде вільна від будь-яких баз", - наголосила Тимошенко.
Вона запевнила, уряд не змінить своєї позиції з цього питання. "Отже не хвилюйтеся, наш уряд не схибить у цих питаннях", - сказала Тимошенко.
Угоди про розміщення ЧФ на території України у 1997 році було укладено на термін 20 років, і вони автоматично подовжуватимуться на дальші п'ятирічні періоди, якщо жодна зі сторін за один рік до закінчення терміну їхньої дії письмово не повідомить іншу сторону про закінчення терміну дії.
В Росії, тим часом, переконані, що Чорноморський флот Російської Федерації є сполучною ланкою між народами Росії й України, стабілізуючим чинником у регіоні.

Джерело: http://newsru.ua/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини