реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відбулося відкриття пам’ятника гетьману України Івану Мазепі. Фоторепортаж

У Чернігові відбулося відкриття пам’ятника гетьману України Івану Мазепі. Фоторепортаж


Коментарі: 3 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
21 серпня у Чернігові відбулися урочисті збори з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. Голова обласної держадміністрації Володимир Хоменко вручив державні нагороди керівникам підприємств, діячам мистецтв, працівникам освіти та культури. Відбувся також святковий концерт майстрів мистецтв та художніх колективів області.
Після завершення урочистих зборів та концерту його учасники вирушили на старовинний чернігівський Вал. Тут, у колишньому історичному центрі міста, відбулося відкриття пам’ятника українському гетьману Івану Мазепі. У заході взяли участь керівники обласної держадміністрації, обласної та міської ради, активісти патріотичних політичних партій, зокрема Української народної партії та «Батьківщини», чернігівці.
Чин освячення пам’ятника здійснив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон Української Православної Церкви Київського патріархату.
Відкриваючи перший в Україні пам’ятник Івану Мазепі, голова обласної держадміністрації Володимир Хоменко, відзначив, що Іван Мазепа – це велична і водночас трагічна постать нашої історії. Він нагадав, що цього року Україна відзначала 370-річчя від дня його народження. Але, на жаль, нащадки Гетьмана ще й досі не оцінили його велич. Одна з причин цього – нав’язувані протягом століть стереотипи щодо так званої «зради Мазепи». Це таврування відбилося у підсвідомості пересічних громадян. І сьогодні ми тільки починаємо відкривати для себе справжнього Івана Мазепу.
«Чим прославився цей видатний діяч? Варто згадати хоча б його зусилля в об’єднанні українських земель у цілісний організм та формування національної еліти. Розквіт української освіти, науки, мистецтва, книгодрукування в мазепинські часи з повним правом називаємо національним феноменом» – наголосив Володимир Хоменко.
Гетьман увійшов в історію як істинний подвижник християнства. Його коштом було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів, у тому числі близько 20 – у межах сучасної Чернігівської області. Зокрема, і будівля чернігівського колегіуму, біля якого і відкрито пам’ятник Гетьману Мазепі, була започаткована зведенням за його сприянням церкви Іоанна Богослова з дзвіницею.
Голова обласної держадміністрації назвав символічним те, що, наслідуючи приклад благодійництва Івана Мазепи, українські меценати спрямували власні кошти на створення пам’ятника. Від імені усієї громади Володимир Хоменко висловив щиру подяку їм та усім, хто докладав зусиль до належного вшанування пам’яті славного українського гетьмана.
Квіти вдячності від керівництва області і міста, представників політичних партій, депутатів міської ради були покладені до підніжжя пам’ятника гетьману Мазепі.

Пам’ятник гетьману Івану Мазепі встановлено за ініціативою Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» відповідно його генерального плану розвитку. Генплан обговорено на громадських слуханнях чернігівцями та затверджено сесією міськради.
Скульптор пам’ятника – Геннадій Єршов, член Національної спілки письменників України, наш земляк, він відомий не лише чернігівцям а також за межами нашої держави. Архітектор – Володимир Павленко, заслужений архітектор України, начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної держадміністрації.
Бронзове погруддя гетьмана виготовлено з бронзи, постамент – з білого мармуру. Іван Мазепа ніжно, мовби, дитину тримає в руках булаву – символ державності. Намагається зберегти Україну, державність. На постаменті (колоні) прикріплено герб Івана Мазепа.
Погруддя гетьмана створено Геннадієм Єршовим ще у 1998 році, але лише нині вдалося представити його чернігівцям. Пам’ятник виготовлений і встановлений на благодійницькі кошти.
Пам’ятник гетьману й меценату Івану Мазепі є пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення.

Незважаючи на різноманітні погрози й супротив опонентів пам’ятника Мазепі, він встановлений і освячений. Біля пам’ятника Івану Мазепі вже нині фотографується вдячні чернігівці, а у п’ятницю, 21 серпня, біля нього фотографувалася перша весільна пара, наречений ніжно цілував кохану біля українського гетьмана.
Іван Мазепа любив і піклувався про Чернігів, завдяки його фінансової підтримки споруджено унікальні пам’ятки архітектури – Колегіум, Троїцький собор. На його замовлення виготовлено срібні царські врата для Борисоглібського собору, які й нині прикрашають храм-музей. Опікувався гетьман і П’ятницьким монастирем та друкарнею Троїцького монастиря. Завдяки Івану Мазепі Чернігів наприкінці ХVІІ ст. – у XVIII ст. був визначним культурно-духовним центром.

Джерело: "Чернігів стародавній"











Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини