реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. У Батурині відбувся Всеукраїнський фестиваль бандурного мистецтва та відкриття Палацу Кирила Розумовського. Фото

Чернігівщина. У Батурині відбувся Всеукраїнський фестиваль бандурного мистецтва та відкриття Палацу Кирила Розумовського. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
22 серпня у Батурині в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» відбувся Всеукраїнський фестиваль бандурного мистецтва імені Остапа Вересая.
Мистецьке свято відвідав Президент України Віктор Ющенко разом із дружиною пані Катериною Ющенко, а також були присутні Народні депутати, урядовці, представники обласної та районної влади, громадські діячі та всі інші любителі бандурного мистецтва.
Вітаючи учасників, організаторів та гостей фестивалю, Глава держави зазначив - кобзарі й бандуристи споконвіку були хранителями нашої історичної пам'яті, плекали у співвітчизниках почуття національної гідності й любові до України.
«На їхніх думах і піснях зросли великі покоління українських патріотів», - зазначив В.Ющенко, назвавши кобзарів оборонцями вільного духу України.
Глава держави позитивно оцінив відродження в Україні бандурної й кобзарської традиції як унікального явища національного життя та вияву творчого генію нашого народу.
«Щиро бажаю, щоб нинішній концерт, який відбувається у гетьманській столиці Батурині, став для нас духовним святом і додав сили у праці задля відродження нашої національної справи. Дякую вам, дорогі браття, за подвижництво, талановиту працю і відданість Україні», - сказав В.Ющенко.
У своєму виступі Глава держави також повідомив про намір ближчим часом підписати указ щодо створення міжнародного фонду шанувальників бандури. «У нас постане новий музей, який буде присвячений українській бандурі... Музей стане центром шани і розвитку бандурного мистецтва», - зазначив Віктор Ющенко.

Президентське подружжя також переглянуло частину концертної програми Фестивалю. Віктор та Катерина Ющенки, крім того, подивилися тематичну виставку заходу - експозицію з фондів історичного музею ім. В.Тарновського та музею Остапа Вересая «З історії кобзарства на Чернігівщині»; виставку бандур та кобз з фондів музею О.Корнієвського та обласного музичного училища; виставку традиційних українських промислів та декоративно-прикладного мистецтва «Містечко майстрів»; виставку "Чернігівщина туристична" управління культури і туризму облдержадміністрації.

Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистому відкритті відбудованого за його ініціативою палацу останнього гетьмана українського козацтва Кирила Розумовського.
В цьому палаці також відкрилася виставка «Українське відродження».
У своїй промові Глава держави відзначив важливість того факту, що у реалізації проекту відбудови палацу активну участь взяли меценати. Глава держави подякував усім, хто долучився до відбудови палацу - архітекторам, будівельникам, історикам, реставраторам, представникам влади та меценатам - «за винятково святковий подарунок українській нації і українській державі».
«Відродження цієї перлини української архітектури - подія знакова для всіх... Разом із палацом Розумовського ми відроджуємо дорогоцінну частину нашої історії, повертаємо до життя пам'ять про видатний український рід Розумовських», - сказав Президент, нагадавши, що саме з іменами братів Кирила та Олексія Розумовських пов'язане піднесення політичного, культурного й економічного життя України після поразок початку XVIII століття - завдяки їм було відновлено інститут гетьманства й автономію Гетьманщини.
«Тут, у родинному гнізді Розумовських, я думаю про наш борг - борг пам'яті перед багатьма шляхетними за духом українськими родами, які з покоління в покоління вели вперед Україну, дбали про культуру й освіту, боролися за політичні й економічні права нашого народу», - сказав В.Ющенко.
У цьому контексті він висловив переконання, що в Україні вже розпочався масштабний і «життєво важливий» процес відродження нашої історичної пам'яті та звільнення від нав'язаних імперських міфів.
«Разом із пам'яттю до нас повертається національна гідність, гордість і сила... Національне відродження України - наш святий обов'язок перед наступними поколіннями», - сказав Президент. Серед позитивних здобутків на цьому шляху він назвав повернення історичної слави Батурина, Хортиці, Конотопа, Чигирина і Крутів, національної революції 1917-1921 років, Карпатської України та Української повстанської армії, донесення світові правди про Голодомор і сталінські репресії.
«Сьогодні святкуємо нову, важливу для нас і дуже потрібну перемогу», - зазначив Глава держави. «Давня гетьманська столиця відроджується до нового життя. В незалежній Україні вона стане потужним центром українського духу, символом козацької слави, символом нашої національної перемоги», - наголосив Президент.

У рамках урочистостей Президент вручив державні нагороди до Дня Незалежності.

Після церемонії нагородження Митрополит Київський і всієї України Філарет освятив вхід до палацу.

Віктор та Катерина Ющенки також оглянули експозицію виставки «Українське відродження».


Довідка.
Палац Кирила Розумовського є частиною масштабного історико-культурного проекту, започаткованого Президентом у Батурині, який в XVII-XVIII ст. фактично був столицею запорізького козацтва та резиденцією п'ятьох козацьких гетьманів. Завдяки зусиллям Віктора Ющенка, з 2005 року на науковій основі були розроблені і здійснені проекти реставрації, що дозволить Батурину стати одним з туристичних центрів України. Уже зараз щовихідні його відвідують близько 2,5 тисяч туристів.
Згідно з постановою Кабміну від 26 липня 2001 р. Батурин включено до Списку історичних населених місць України, на території міста діє Державний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», якому Указ Президента від 16 листопада 2007 року надав статус національного.
Сьогодні до заповідника входить 42 об'єкти культурної спадщини, серед яких - шість пам'яток архітектури (4 - національного значення), 24 пам'ятки археології та 12 пам'яток історії місцевого значення. Серед найцінніших об'єктів - споруджений за проектом всесвітньо відомого архітектора Ч.Камерона палац К.Розумовського, будинок Генерального суду (пізніше - генерального судді В.Кочубея), Воскресенська церква-усипальниця К.Розумовського.

Джерело: офіційний сайт Президента України
Фото Олександра Майшева.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини