реклама партнерів:
Головна » Куди долетить гривня?

Куди долетить гривня?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Гривня продовжує девальвувати. Вона дешевшає – і в обмінниках, і на міжбанку.
І навіть НБУ, який упродовж останніх місяців тримав майже незмінний курс української валюти, встановив його на рівні майже 8 гривень за долар. Наскільки глибокою може бути прірва, у яку летить гривня? І що чи хто її туди штовхає?
8 гривень 50 копійок за долар. За таким курсом сьогодні можна купити американську валюту в українських обмінниках. Хоча ще вчора вона була дещо дорожчою. І таке поступове, але впевнене її падіння триває протягом останніх двох місяців. Девальвація української валюти продовжується, попри заяви і Президента, і Прем’єр-міністра, що об’єктивних причин для цього немає.
Головною причиною, що штовхає гривню у прірву, є політика Національного банку, каже Радіо Свобода представник БЮТ Сергій Соболєв.
«Це низка дій Національного банку, які унеможливили проведення відкритої, прозорої політики на ринку підтримки національної валюти. Це, фактично, відсутність чіткої позиції щодо інтервенцій на валютному ринку, – говорить Соболєв. – Але крім того, я переконаний, це ще й пов’язано з підтримкою політики експортерів, для яких курс гривні і 10, і 12 є абсолютно нормальним для ведення їхнього бізнесу», – вважає Соболєв.

Обвальна емісія
На думку представників опозиції, об’єктивні причини для девальвації української валюти є. І це емісія, яку приводить Національний банк з подачі Кабінету Міністрів, говорить Радіо Свобода регіоналка Ірина Горіна.
«Гроші друкуються і в Пенсійний Фонд, і в захищені статті бюджету, такі, як зарплати, і основні статті, які потрібно фінансувати. За нашими даними, сьогодні Нацбанк надрукував близько 50 мільярдів гривень не забезпечених товарами та обігом в економіці», –вважає Горіна.

8,5 чи 10? Де буде дно гривні?
Горіна прогнозує, що гривня знецінюватиметься й надалі, і дно її падіння буде приблизно таким, як минулого року: «Всередині осені долар коштувати 10 гривень. Буде повторення, але тут уже навряд вдасться виправити ситуацію, як це було минулого року».
Однак, на переконання радника голови правління одного з комерційних банків Олександра Охріменка, повторення минулого року не буде. Бо тоді головною причиною девальвації гривні був відтік іноземного капіталу. А однією з головних причин знецінення української валюти, каже експерт, є недовіра до неї населення.
«Минулого року відбувалося масове забирання капіталу з України. Всі, хто хотів його забрати, ще тоді забрали. Паніки щодо відтоку капіталу за кордон немає. Ми живемо в такій економіці, коли відбувається девальвація гривні, оскільки їй просто не довіряють, – каже Охріменко. – Велика ймовірність, що середній курс буде 8,5 гривні за долар. Якщо раніше за орієнтир було 7,7, то тепер буде 8,5. Будуть дні, коли буде 8, будуть дні, коли буде 9», – зазначає фінансист.

Інтервенцій НБУ не допоможуть
Що ж до валютних інтервенцій, що їх час від часу проводить НБУ (він їх проводив у вівторок, ще проведе у четвер), то вони надто малі, щоб стабілізувати гривню, каже Олександр Охріменко. На думку експерта, Нацбанк не виділяє для цього достатніх обсягів, оскільки намагається заощадити золотовалютні резерви, які під кінець року будуть необхідні.
Зважаючи на наближення президентських виборів і на невизначеність політичної ситуації всередині країни, очікувати припливу іноземних інвестицій, а відтак і стабілізації валютного ринку, найближчим часом не варто.
Серед ризиків, які впливатимуть на курс гривні, експерти називають від’ємне зовнішньоекономічне сальдо, яке доведеться покривати із золотовалютних резервів, а також розрахунки по імпортних контрактах, які припадають на кінець року.

Тетяна Ярмощук
Джерело: Радіо "Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини