реклама партнерів:
Головна » Актуальне інтерв’ю: ставлення до нагородження Степана Бандери Героєм України

Актуальне інтерв’ю: ставлення до нагородження Степана Бандери Героєм України


Коментарі: 1 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Новина про нагородження (посмертно) Степана Бандери Указом Президента України званням Героя України викликала в країні та за кордоном бурхливу реакцію. Редакція сайту «Європейська Україна» вирішила взнати точку зору щодо цієї події представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергія Бутка.

– Пане Сергію, чи доцільно було таке нагородження зараз і в такий спосіб? Навіть в українських патріотичних колах лунає критика щодо цього кроку діючого Президента України.

– Будь-яке офіційне відзначення державою, за яку поклав своє життя один із легендарних лідерів українського національно-визвольного руху Степан Бандера – свідчення життєздатності, самоусвідомлення й самоповаги держави Україна. Тобто, це потрібно нам, а не Бандері. І чим швидше це відбувається, тим краще для країни у справі вирішення сучасних проблем, зміцнення умов для наближення головної мети – стати успішною державою щасливого й заможного народу у колі світового співтовариства. Борці за волю України у різні історичні періоди ототожнювали себе тільки з трьома лідерами: Іваном Мазепою, Симоном Петлюрою і Степаном Бандерою. Народного героя України відзначено найвищою державною нагородою саме таким чином. Це вже сталося і дискусії про форму і час відзначення, якщо виходити із інтересів Українського народу та його держави втратили свою актуальність. Я вітаю цей крок і закликаю українську духовну й інтелектуальну еліту використати свій творчий потенціал для донесення правди про Бандеру, його чеснот і героїчних вчинків. Вкрай важливо, щоб приклад діяльності провідника українських націоналістів допоміг політичній еліті нації, державному керівництву, майбутньому Президенту України успішно вивести країну з економічної кризи. Щодо реакції за кордоном – це наша українська історія і українські герої. На мою думку, впевненість і послідовність української держави у відстоюванні збереження власної національної історії викличе дуже швидко розуміння й повагу тих, хто сьогодні нервує. Світ поважає ті народи, які за будь-яких обставин залишаються самі собою.

– Але навіть ваш керівник, голова Українського інституту національної пам’яті Ігор Юхновський, не заперечуючи власне нагородження, назвав його агенції УНІАН «дещо невчасним».

– Громадськість повинна знати, що у грудні 2008 року в.о. Голови Українського інституту національної пам’яті Ігор Юхновський ініціював державне відзначення з нагоди 100-річчя від дня народження Степана Бандери. 19 грудня 2008 року під його керівництвом проведено круглий стіл «Роль і місце Степана Бандери в українському національно-визвольному русі 20-50-х рр. ХХ ст.». Абсолютна більшість науковців висловилася за державне відзначення Бандери. Я особисто пропонував створити державну нагороду Бандери для відзначення осіб (передусім представників силових структур) за мужність і героїзм у захисті держави Україна. За підсумками форуму від імені центрального органу виконавчої влади, який очолює Юхновський, було оголошено 2009 р. роком Степана Бандери. Впродовж минулого року Український інститут національної пам’яті чимало зробив для донесення правди про славетного сина Українського народу. Оце і є справжня позиція одного із засновників сучасної Української держави, академіка Ігоря Юхновського.

Записав Сергій Черняков, “Європейська Україна”





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини