реклама партнерів:
Головна » Андріївська церква зникне за хмарочосами

Андріївська церква зникне за хмарочосами


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Проект реставрації чи, як його більш точно називають чиновники КМДА, реконструкції Андріївського узвозу повністю розмиває саму суть вулиці. Вулиця стане чимось іншим, ніж є зараз, вона аж ніяк не буде мистецькою артерією, улюбленим місцем прогулянок киян і наших гостей.
Проект очевидно демонструє, що на узвозі планується звести 6 нових будівель серед яких: офісний центр (Андріївський узвіз, 10 б), будівля з рестораном, виставковим залом і апартаментами (Андріївський узвіз, 6), 11-поверховий готельний комплекс з паркінгом та ресторанами (Андріївський узвіз, 14-16). А також планується переобладнати "Замок Ричарда" під готель.
Ці забудови та інші проблеми в останньому з варіантів "Концепції реставрації та ремонту забудови, реконструкції інженерних мереж та благоустрою території Андріївського узвозу у Подільському районі Києва" змусили Консультативну раду охорони культурної спадщини його вщент розкритикувати.
Експерти одностайно виступили проти будь-якого нового будівництва на Андріївському узвозі, в тому числі і на тих ділянках, які вже виділені владою під будівництво.
Я шокований пропозиціями щодо так званого благоустрою Андріївського узвозу. Витвір Растреллі перлина узвозу - Андріївська церква - зникне! Тобто, за новобудовами церква перестане домінувати, як свого часу зникла домінація Лаврської дзвіниці через те, що простір схилів обліпили хмарочоси. В голові не вкладається! У Москві панораму Кремля захищають на законодавчому рівні, а в нас нашу гордість ховають за потворними висотками. Цю невеличку пішохідну вуличку столиці, яка сягає всього 720 метрів намагаються перетворити у золоту жилу забудовників.
Зараз основна проблема Андріївського узвозу полягає в тому, що вулиця до цих пір не визнана Міністерством культури пам'яткою містобудування, хоча Головне управління охорони пам'яток давно подало заявку на щодо цього у Міністерство культури. Рішення затягується для того, щоб Ахметов, Ющенко і інші забудовники встигли звести своїх монстрів? А потім вулиці відмовлять у статусі, посилаючись на присутність бридких новобудов?
Зазирнемо під килим. Вагома претензія до проекту полягає у тому, що узвіз може перетворитись на транспортну магістраль. Звичайно, сьогодні ми теж можемо побачити поодинокі випадки пересування автівок, але проїзд на вулиці перекритий.
У проекті ж передбачено встановлення не постійного, а динамічного загородження, що дозволятиме рух тим, у кого є спеціальні перепустки. Сьогодні ніяке посвідчення, ніякий статус не дає можливість вільно просуватись крізь узвіз, що переконаний, зберігає вулицю від руйнування. Шлагбауми, як ви розумієте пропускатимуть усіх - кого за гроші, кого за перепусткою - від постояльців тих же готелів до vip-ів, що поспішають з Десятинної на Поділ.
Я зовсім не проти благоустрою, але якщо на узвозі будуть збудовані готелі узвіз вже не буде затишною вуличною для пішоходів. Для обслуговування готелів знадобиться безліч машин: вантажівки із продукцією, оснащенням, автобуси, лімузини, таксі. Андріївський перетвориться із закритої вулиці на проїжджу частину. Для забезпечення життя майбутніх новобудов вже навіть спроектований варіант розв'язки на вулиці Володимирській.
Інша складова: за проектом змінюють унікальний профіль покриття вулиці. Простими словами - це вирівнювання дороги задля зручності пересування по ній машин.
Історикознавці коси на собі рвуть: узвіз вимощений бруківкою за унікальною технологію. Покриття викладене дугою не просто так. Таким чином дощові води стікали у рівчаки на узбіччі і текли донизу, а не залишались калюжами посеред дороги. Ця технологія будівництва нагадує ринви під дахом покрівлі. Прикладів таких вулиць у містах світу не існує і ми мали б захистити історичну спадщину, розповідаючи про особливості свого міста туристам.
Бруківці загрожує небезпека і з іншої частини цього проекту - прокладення комунікаційних мереж, які згідно проекту мають проходити безпосередньо під дорогою. У той час як експерти стверджують, що існує інша технологія оновлення труб і кабелів в обхід руйнуванню покриття дороги, але такий варіант хоч і знімає техногенне навантаження, коштує дорожче.
Усі, особливо нові забудовники, не дарма так охоче взялися підтримувати реставрацію вулиці, адже мають свої інтереси. Оновлення комунікацій збільшує їх потужність, бо розрахована не лише на невеличкі старовинні будинки, а й на новобудови-монстри.
Знову ж таки, навіть відмовившись від запропонованої техногенно недосконалої схеми матимемо ще одну проблему: сотні вантажівок з будівельними матеріалами і чимало техніки для будівництва нових готелів, не лише псуватимуть покриття і екологію, не лише на довго закриють узвіз від туристів, а й сприятимуть збільшенню навантаження на схили.
Але до сьогодні члени Консультативної ради в очі не бачили ні програми, ні навіть планів укріплення схилів. Таке враження що, ніхто не замислюється над тим, що схили є невід'ємною частиною самого узвозу.
Проект розрахований лише на комерційну складову - забудову, а не реставрацію. Якщо його реалізують, то Київ матиме своєрідне "потьомкінське село" - пофарбовані фасади без доведених до ладу дворів і схилів - реконструкція запланована лише на фасадній частині будинків, в той час, як зсередини будівлі так і залишаться у жахливому стані.
Щодо методів реконструкції та благоустрою тут свої неадеквати. Художнє підсвічування будинків, всупереч існуючим технологіям та досвіду інших країн, передбачає встановлення і закріплення ліхтарів безпосередньо на будівлі, що безумовно псує історичні стіни.
Таким чином фасади будинків доведеться довбати, вибивати, свердлити і т. д. Дивує те, що вигадані архітекторами проекти не мають жодного узгодження із приватними власниками будівель на узвозі.
Крім того, на жаль, Проект реконструкції передбачає побудову цілої низки МАФів вздовж вулиці, в яких продаватимуться сувеніри і роботи художників. Таким чином, зовні вулиця-ярмарок перетвориться у сталий МАФовий ринок.
Переконаний, що при детальнішому вивченні плану "модернізації" Андріївського узвозу випливуть і інші недоречності.
Саме тому закликаю громаду міста не реагувати на солодкі промови чиновників, а відстоювати одну з наших святинь від горе-комерсантів.

Олександр БРИГИНЕЦЬ, депутат Київради від фракції "БЮТ-Батьківщина"
Джерело: Українська правда





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини