реклама партнерів:
Головна » Анонс. Презентація книги «Чернігівський колегіум»

Анонс. Презентація книги «Чернігівський колегіум»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
18 травня о 12.00 біля Колегіуму (на Валу) відбудеться презентація наукового видання про пам’ятку архітектури національного значення – Колегіум. Книга підготовлена науковими співробітниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (куратор видавничого проекту – генеральний директор Андрій Курданов, керівник авторського колективу – Ольга Травкіна, кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності).
В програмі презентації відбудеться спецпогашення блоку марок та конверта із зображенням Колегіуму. У заході бере участь Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди».
Видання книги «Чернігівський колегіум» приурочене до Міжнародного дня музеїв та в рамках відзначення 45-річчя заснування Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Довідка. Чернігівський колегіум – один з найстаріших навчальних закладів підвищеного типу на Лівобережній Україні. На зразок Києво-Могилянського колегіуму, він заснований у 1700 році за ініціативи Іоанна Максимовича, чернігівського архієпископа, поета, перекладача, педагога та Лазар Барановича, видатного релігійного, політичного й культурного діяча.
Основна увага в Чернігівському колегіумі приділялася вивченню латинської мови, менше – церковнослов’янській, пізніше стали вивчати російську. Тут також викладали предмети: польська, грецька, німецька та французька мови, а також поетика риторика, філософія, математика, географія тощо. В колегіумі здобували освіту вихідці з козацтва, міщанства, духовенства, селян.
Чернігівський колегіум – унікальна пам’ятка української архітектури, художній вигляд якої та просторово-планувальне вирішення не мають аналогій. Він зведений з кількох будівель різного часу. найдавнішою є західна частина – двоповерхова основа дзвіниці, колишні келії монастиря ХVІ – поч. ХVІІ ст. Центральна частина, де була трапезна, зведена у другій половині ХVІІ ст. У 1700-1702 рр. за підтримки та фінансування гетьмана Івана Мазепи над західним крилом надбудовано двохярусну башту, де містилася дзвіниця та церква Іоанна Богослова. Про меценатство українського гетьмана свідчить закладна дошка з гербом Івана Мазепи та записом про його пожертвування, яка зараз експонується в одній з виставкових зал колегіуму. Тоді ж споруджено і східну частину, над якою підносилися дві бані (не збереглися) Всіхсвятської трапезної церкви.
Колегіум неодноразово перебудовувався.
Значних пошкоджень споруда зазнала під час Другої світової війни. Реставрований у 1952-54 роках у первісному вигляді, за винятком східної частини. Будівлі властиві риси українського бароко. У декорі помітний вплив московської архітектурної школи ХVІІ ст. Надзвичайно багате декоративне оформлення будівлі, особливо південного фасаду. Різні за формою наличники, півколонки, ряди поребрика, майолікові вставки, ніші, колончастий фриз утворюють візерунчатий пишний килим. Верхню частину дзвіниці прикрашають керамічні ікони «Богоматір Знамення» та «Спас Нерукотворний».
Нині в Колегіумі розміщується адміністрація Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», виставки українського іконопису та експозиція, присвячена Чернігівському колегіуму, а також виставка «Чернігів та чернігівці 100 років тому».

Джерело: "Чернігів стародавній"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини