реклама партнерів:
Головна » Археологи на Львівщині виявили унікальну споруду ранньозалізного віку

Археологи на Львівщині виявили унікальну споруду ранньозалізного віку


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України продовжують досліджувати пам’ятку «Грушів ІІ», яку виявили у прикордонній зоні, поблизу села Грушів Яворівського району Львівської області.
Повідомляє Гал-інфо
Як розповіла керівник експедиції, молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Наталя Войцещук, археологи виявили унікальну споруду ранньозалізного віку (кінець ІХ –VII ст. до н. е.).
Знахідка є дуже цікавою для науковців. Це стовпова споруда, або, як її ще називають, довгий будинок. Такого типу знахідки трапляються дуже рідко. До цього в Україні виявили лише три схожі будівлі, але значно менших розмірів і ранішого часу – неоліту, енеоліту (V-IV тис. років до н.е). Такі споруди могли використовувати, як громадські чи сакральні будівлі», - розповіла Наталя Войцещук.
Як зазначила дослідниця, знахідка може свідчити про те, що люди, які жили у виявленому поселенні, мали високий рівень розвитку культури.
«Тут могли проводити зібрання, або розташовувати виробництво. Така будівля могла бути центральною спорудою, навколо якої скупчувались усі інші об’єкти. Довкола споруди в Грушеві ми виявили рештки господарських ям та відкритих вогнищ, а також велику кількість супровідного керамічного матеріалу, наприклад, фрагменти горщиків, мисок, кухликів тощо» - зазначила Наталя Войцещук.
Археологам також вдалося виявити людські останки.
Наталія Войцещук переконана, що таке велике, багатошаровепоселення, яке займає площу більше як 2 га, має мати і могильник.
«Ми виявили залишки кальцинованих кісток. Це кремаційне поховання», - зазначила вона.
За словами археолога, дослідники вже знають, де саме може бути могильник.
«Топографічно по інших супровідних матеріалах усе вказує на те місце. Однак досліджувати його ми будемо хіба наступного року», - зазначила Наталія Войцещук.
Науковий співробітник відділу археології Інститут українознавства НАН України Дмитро Павлів, зазначив, що виявлені сліди - це залишки дуже великої наземної споруди.
Він додав, що знахідки вказують на те, що це будівлядатується приблизно VIIІ ст. до н. е.
«Ця знахідка має вагоме значення, адже уся пам’ятка "Грушів ІІ" розміщена на території, яку раніше археологи не досліджували. Довжина виявленої споруди - понад 40 м і ширина до 7 м. Споруда цікавої конструкції з внутрішніми камерами, в середині є вогнища та рештки кераміки. Виявлений матеріал характерний як для лужицької культури, так і для висоцької культури. Ця територія була потужною контактною зоною доби раннього заліза», - зазначив Дмитро Павлів.
Він розповів, що серед супровідного матеріалу найчастіше трапляється кераміка, але вона не ціла, адже вік знахідки понад 3 тис років.
«Культурний шар залягає на 50-60 см. Він був пошкоджений оранкою. Знайдена нами кераміка ліплена вільноруч, без гончарного кола. Є фрагменти кераміки з орнаментом. Згодом ми графічно конструюватимемо цей посуд», - розповів археолог.
Також у споруді археологи вже знайшли рештки великого вогнища на дещо нижчому рівні. Тут археологи теж очікують виявити цікаві знахідки.
«Раніше на території пам’ятки «Грушів ІІ» знаходили лише сліди господарських споруд. Ця знахідка стовпової споруди може дати відповідь на питання, де ж жили ці люди, які вели тут своє господарство», - зазначив Дмитро Павлів.
За його словами, законсервувати знахідку не вдасться, адже не дозволяє ґрунт. Археологи вибиратимуть об’єкти вручну просіваючи пісок.
«Кожний новий матеріал дає певний поштовх для розуміння історії. Це перша споруда такого типу на заході України, яка належить до ранньоскіфського часу. На Львівщині ми ще не виявляли нічого подібного. Загалом поселення «Грушів ІІ» - це серйозна контактна зона різних культур, яка формувала культури з новими рисами», - зазначив Дмитро Павлів.
Додамо, як раніше повідомляло Гал-інфо на території пам'ятки археологи виявили дуже мало опалювальних пристроїв, а це означає, що люди тут не зимували. Виявлена археологами кераміка вказує на тваринницький напрямок господарства людей, які мешкали у цьому поселенні.

Нагадаємо, пам’ятко-охоронні роботи поблизу села Грушів археологи «Рятівної археологічної служби» проводять під час будівництва дороги до нового митного переходу Грушів-Бужомєж. Поселення, якому понад чотири тисячі років, розташоване на території кар’єру, з якого вибирають пісок для нової траси. Пам’ятка є. Вперше її виявили під час розвідок у 2008 році, коли досліджували при кордоні інше поселення. Тоді ж археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ фактично за кошти служби провели перші дослідження цієї пам’ятки, під час яких було виявлено 252 об'єкти, серед них наземні житлові і господарські споруди, відкриті вогнища, стовпові та господарські ями тощо.

Анна Новик.
Фото - Мирослава Іваник.


Археологи на місці розкопок унікальної споруди ранньозалізного віку



Залишки великого вогнища у середині будівлі



Кераміка






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини