реклама партнерів:
Головна » Асоціація з ЄС як шлях до реалізації транзитного потенціалу України

Асоціація з ЄС як шлях до реалізації транзитного потенціалу України


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Уряд України планує залучити мільярди євро на модернізацію автошляхів та взяти участь в нових трансконтинентальних транспортних коридорах. Експерти застерігають від корупційних ризиків та невигідних концесій.
2013 року транзитні перевезення через українську територію скоротилися на 21 відсоток. Такою маловтішною статистикою віце-прем'єр Олександр Вілкул поділився з учасниками Українського форуму транспортної інфраструктури, що відбувся 15-16 жовтня у Києві. Урядовець пояснив спад скороченням виробництва в Росії та запропонував свій варіант вирішення транзитної проблеми. "Спільно з Росією, Словаччиною та Австрією слід розглядати великі проекти, такі як транзит Китай – Відень широкою залізничною колією, а також проекти Чорне море – Балтійське море," - заявив Вілкул. На його думку, реалізація цих планів дозволить збільшити валовий внутрішній продукт України на п'ять відсотків.
Утім, набагато реалістичнішим позитивним імпульсом для розвитку транзитного потенціалу України, схоже, може стати асоціація з ЄС. У разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС обсяги перевезень вантажів та пасажирів через українську територію почнуть швидко зростати, сказав в інтерв'ю DW голова Федерації роботодавців транспорту, перший міністр транспорту незалежної України Орест Климпуш. "Багато транснаціональних компаній захочуть відкрити в Україні своє виробництво, а внаслідок більшої відкритості України для ЄС слід чекати й більшої уваги до використання європейськими перевізниками транзитних можливостей України", - зазначив Климпуш.
Щоправда, аналітик транспортного бізнесу Олександр Арбузов переконаний, що одразу після набуття чинності зони вільної торгівлі з ЄС почне бурхливо розвиватися радше авіаційний транспорт. На його думку, це станеться після того, як Києву доведеться нарешті підписати угоди про спільний авіаційний простір - так зване "відкрите небо" з ЄС та США і це відкриє масовий прихід на український ринок західних авіакомпаній. "За такої конкуренції квиток на літак з Києва до Сімферополя вже не буде в півтора рази дорожчим за переліт Київ-Афіни, як зараз", - сказав Арбузов.

Прибутки з'їдає корупція
Натомість плани уряду отримати вигоду від участі в нових трансконтинентальних транспортних коридорах та шляху з Балтики до Чорного моря експерт оцінює скептично. "Незадоволена українською євроінтеграцією Росія може будь-якої миті заблокувати транзит вантажів через Україну. Своєю чергою, країни ЄС також дедалі менше потребують сировини зі сходу, позаяк переносять свої виробництва за кордон", - вважає Арбузов.
Та головною перешкодою участі України в світових транспортних проектах експерт вважає корупцію та здирництво в українських портах. "Окрім плати 150 доларів за контейнер, там беруть ще й кількасот доларів "зверху". Це відлякує цивілізованих перевізників і, як наслідок, Україна використовує свій транзитний потенціал лише на 20-25 відсотків", - вважає Арбузов. На його думку, асоціація України з ЄС дозволить побороти це ганебне явище, а "розвиток морських портів потягне за собою значне збільшення перевезень залізницею та автотранспортом".

Де взяти кошти на реформи
При цьому постає, однак, питання, скільки коштуватиме розвиток українських транспортних шляхів до рівня, що відповідатиме європейським стандартам. Голова Укравтодору Євген Прусенко заявив у своєму виступі на форумі транспортної інфраструктури, що уряд має намір вже у найближчі два роки запровадити шість великих інвестиційних проектів з реконструкції українських автомагістралей загальною вартістю 12 мільярдів євро. Раніше Укравтодор вже взяв в міжнародних фінансових організацій під гарантії держави кредити на модернізацію доріг на загальну суму близько півтора мільярда євро.
Прусенко очікує, що Укравтодор зможе залучити до будівництва доріг європейських інвесторів на умовах концесії із тим, щоби потім брати плату за проїзд автошляхами важкого вантажного транспорту. "В Україні вже є ринок будівництва автошляхів. Настав час створити ринок їхньої експлуатації", - сказав голова Укравтодору.
Натомість Орест Климпуш застерігає уряд від необдуманих дій. Адже, як визнав сам голова Укравтодору, в разі недостатньо жвавого руху на автошляхах, надходження від їхньої експлуатації можуть не забезпечити відрахувань концесіонерам і їх доведеться виплачувати державі. "Концесії варто запроваджувати тільки на маршрутах від західного кордону України до східного, та в напрямку від Чопа до морських портів на Чорному морі. Тут, де гарантовано очікується жвавий рух транспорту", - радить екс-міністр транспорту Климпуш.

Джерело: Німецька хвиля




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини