реклама партнерів:
Головна » Автопробігом по українству на роздоріжжі

Автопробігом по українству на роздоріжжі


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв розпочали участь в автопробігу Санкт-Петербург - Київ. Здавалося б, ну і що? Тим більше, що офіційне пояснення цього шоу на колесах виглядає цілком пристойно - відзначення 100-річчя з першого автопробігу Санкт-Петербург - Одеса, організованого імператором Росії Миколою другим.
Втім, зачекайте. А до чого тут Микола другий? І що від нього гарного бачила Україна, щоб так помпезно згадувати? Підручники з історії свідчать, що позитив був хіба що один - скасування в 1905-му році так званого Емського указу, підписаного у 1876-му попередником Миколи Олександром ІІ у німецькому Емсі. Цей указ був спрямований на придушення української культури і забороняв українську мову як таку. Втім, Микола скасував указ лише внаслідок революційних подій 1905-го року. Однак, навіть після цього ставлення російської влади до українців Правобережжя практично не змінилося, а після приходу на посаду міністра внутрішніх справ Петра Столипіна у 1906 році, переслідування національних меншин поновилося.
У 1910 р. Столипін видав обіжник, в якому числив український народ до "чужородних" ("инородцев") і забороняв будь-які українські організації. У 1911 р. він заявив, що "історичним завданням російської державності є боротьба з рухом, у теперішнім часі прозваним українським, що містить у собі відродження старої України й устрою малоросійської України на автономних національно-територіальних основах". У часи столипінської реакції були закриті товариства "Просвіта" та інші українські організації, заборонено продавати українські книжки (в тому числі навіть Євангеліє українською мовою, що його видав Синод), проводити концерти, вечори тощо. Переслідування тривали і пізніше, після вбивства Столипіна у Києві. Піком антиукраїнського політики російського царя стала заборона святкування 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка у 1914-му році.
Тож, якщо пригадати всі ці події, то символізм нинішнього автопробігу стає більш зрозумілим. Невже таке майбутнє готує українцям нова влада? На жаль, свідчень щодо того, в якому напрямку збирається рухатися "офіційна" Україна, стає дедалі більше. І тут не можна не згадати про нещодавнє затримання та вилучення архівних розсекречених матеріалів у директора львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, який займався дослідженнями на тему Голодомору та діяльності Української повстанської армії...
Обшуки, проведені в тому ж музеї та вилучення матеріалів із відеозаписами очевидців, затримання в аеропорту "Бориспіль" керівника німецького фонду Конрада Аденауера пана Ніко Ланге, перевірки неурядових громадських організацій, що отримували гранти міжнародного фонду "Відродження", заснованого Джорджем Соросом - все це ланки однієї політики. Політики, за якої Україна поступово віддаляється від Європи, прямуючи під протекторат Москви. Політики, яку поки намагаються приховати за високими гаслами про європейське майбутнє і європейські сподівання.

На початку цього тижня, а саме 13 вересня, сталася ще одна символічна подія. Президент Віктор Янукович, перебуваючи в Брюсселі, подарував Президенту Єврокомісії футбольний м'ячик. Особисто у мене склалося враження, що цим він нібито сказав своєму європейському колезі: "Ви поки пограйтеся, а ми поїдемо до Москви займатися серйозними справами". Хотілося б вірити, що це не так...

Serhiy Voropayev
Джерело: Блог Сергіія Воропаєва







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини