реклама партнерів:
Головна » Без свавілля, хабарів та бюрократії: навіщо Україні закон «Про адміністративну процедуру»?

Без свавілля, хабарів та бюрократії: навіщо Україні закон «Про адміністративну процедуру»?


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Державний орган ухвалив несправедливе рішення, не врахував ваших інтересів, і вас ніхто навіть не повідомив про це? Із такою ситуацією українці стикаються сьогодні часто. А все тому, що немає єдиних правил поведінки у відносинах між державою, громадянами та бізнесом. Впровадження адміністративної процедури дозволить їх створити.

Упродовж 20 років було декілька неуспішних спроб дати їй зелене світло. Нині адмінпроцедура має реальний шанс стартувати, якщо буде ухвалений відповідний законопроект №9456. Чому для України це вкрай важливо, як ухвалення закону наблизить її до Європейського Союзу та які позитивні зміни відчують українці? Ділимося основними висновками круглого столу з обговорення законопроекту «Про адміністративну процедуру», організованого 13 травня Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за сприяння проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) та проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».

Чому законопроект вкрай важливий для України?
Законопроект «Про адміністративну процедуру» – це «конституція» у відносинах між державою, громадянами і бізнесом, яка гарантує повагу до їхніх прав та свобод. Закон встановлює чіткі правила для органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування, яких вони мають дотримуватися при ухваленні рішень про права та обов’язки фізичних та юридичних осіб. Прикладами таких рішень є реєстрація народження, земельної ділянки, оформлення паспорту, пенсії, субсидії, видача ліцензії, проведення інспекції закладу харчування тощо.

Досі єдиних правил для всіх адміністративних процесів не було − законопроект має на меті їх уніфікувати. Крім того, він передбачає чимало новацій, як-от зобов’язання органу влади вислухати особу, взяти до уваги її докази/аргументи перед прийняттям негативного рішення щодо неї, аргументувати це рішення, залучати до справи всі «зацікавлені» сторони.

Як прийняття закону наблизить Україну до Європейського Союзу?
Єдині правила адміністративної процедури успішно діють у країнах ЄС. Тому ухвалення законопроекту «Про адміністративну процедуру» наблизить Україну до європейських стандартів належного врядування. До того ж це закріплено в Угоді з ЄС про фінансування програми «Підтримка комплексного реформування державного управління в Україні» (показник ефективності – 5.3.1) на виконання Угоди про асоціацію з ЄС (статті 3 і 4).

Законопроект розроблений українськими та європейськими експертами за стандартами країн-членів ЄС за сприяння проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR).

«Ухвалення законопроекту ‟Про адміністративну процедуру‟ відіграє ключову роль у побудові в Україні державного управління європейського зразка та реалізації її євроінтеграційних прагнень», – зазначила заступниця голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн.

Як працюватиме адміністративна процедура?
Адміністративна процедура складається з декількох етапів: ініціювання справи, її розгляд, прийняття рішення у справі, його оскарження та виконання. На кожному з них діятимуть єдині правила. Які саме – пояснює інфографіка.

Серед основних нововведень:
Громадяни матимуть право бути вислуханими. Якщо орган влади ухвалює рішення, що може негативно вплинути на ваші права, ви зможете представити свою позицію, надати докази/аргументи, які обов’язково врахують.

Жодних рішень про вас без вас. Якщо орган влади розглядає справу і рішення у ній стосуватиметься ваших прав, вас обов’язково про це повідомлять, ви отримаєте статус «зацікавленої особи» та зможете брати участь у справі та захищати свої права.

Отримаєте повний доступ до матеріалів справи, що стосується вас. Особа, щодо якої ухвалюється рішення або на яку воно впливає, матиме повний доступ до матеріалів справи.

Органи влади будуть зобов’язані обґрунтовувати рішення. Кожне рішення, що може негативно вплинути на ваші права, буде аргументоване належним чином.

Орган влади пояснюватиме, як, куди і впродовж якого терміну можна оскаржити рішення. Чиновники будуть зобов’язані пояснити вам конкретний порядок цього процесу.

Рішення у справі, що стосується вас, не набере чинності, поки ви про нього не поінформовані. Рішення перестануть бути несподіванкою – чиновники зобов’язані переконатись, що ви повідомлені про нього.

Передбачене ефективне досудове оскарження. Зможете оскаржити рішення, прийняте органом влади, не лише в суді, а й у вищому органі чи спеціально створеній комісії при цьому органі із залученням громадськості.

Які позитивні зміни в результаті прийняття закону відчують українці?
- стануть рівноправними учасниками у взаєминах з державою;
- отримуватимуть адміністративні послуги за простою, зрозумілою та передбачуваною процедурою;
- будуть захищені від свавілля чиновників;
- отримають швидшу та дешевшу альтернативу судовому оскарженню;
- органи влади стануть більш підзвітними і прозорими;
- зменшаться корупційні ризики;
- покращаться можливості для ведення бізнесу та залучення інвестицій в Україну.

«Адміністративна процедура налагодить партнерські та справедливі відносини органів влади з громадянами та бізнесом. Держава, відтак, зможе надавати останнім якісний та швидкий сервіс», – зазначив голова Правління громадської організації «Центр політико-правових реформ» Ігор Коліушко.

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини