реклама партнерів:
Головна » Боротьба України з великою корупцією: підтримка ЄС має визначальне значення, але потрібно більше результатів

Боротьба України з великою корупцією: підтримка ЄС має визначальне значення, але потрібно більше результатів


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Європейська палата аудиторів опублікувала звіт з аудиту ефективності підтримки ЄС у боротьбі з «великою корупцією» в Україні за 2016-2019 р.р. Європейська комісія вітає звіт і виконуватиме його рекомендації.

Зокрема Комісія вітає висновок Палати про те, що підтримка ЄС і значна кількість вжитих заходів у боротьбі України з корупцією сприяли просуванню процесу реформ.

Щодо створення антикорупційних інституцій, Палата вважає, що цьому слід було приділити менше уваги. В свою чергу, Європейська Комісія й надалі дотримується думки, що згідно з найкращою міжнародною практикою, підтримка цих інститутів була надзвичайно важливою в забезпеченні України необхідною інституційною інфраструктурою, яка є нeзамінною передумовою для успішної протидії корупції. Як наслідок, Україна має повноцінну антикорупційну архітектуру. І вона вже почала приносити відчутні результати, серед яких тюремні ув’язнення корумпованих чиновників. Європейський Союз також підтримав запровадження безпрецедентної та прозорої системи електронного декларування доходів, яка вимагає від посадових осіб і політиків розкривати інформацію про свої приватні активи.

Єврокомісія погоджується з Палатою, що потрібно більше результатів. Сильні корисливі інтереси творять жорсткий опір зусиллям щодо реформування. Це є явною ознакою того, що реформаторські дії починають руйнувати основні корупційні схеми. Готовність та відданість керівництва та законодавчих органів України швидкому та ефективному впровадженню реформ буде запорукою досягнення нових результатів. Також важливим є прискорення судової реформи. Останнього часу, по завершенню періоду, що проходив оцінку Європейської палати аудиторів у 2019 році, такі обнадійливі події як пропозиція України щодо участі ЄС та міжнародної спільноти у процесі перевірки доброчесності та відбору до органів судового самоврядування, свідчать про те, що Україна готова прискорити процес реформуання.

Антикорупційні органи, створені за підтримки Європейського Союзу та міжнародної спільноти, працюють дедалі успішніше, але утримувати їх від політичного тиску та впливу залишається комплексним завданням. Невдовзі можна очікувати більше результатів, оскільки ці установи вже повноцінно функціонують, в той час як складні розслідування починають приносити свої плоди. Наприклад, з моменту свого нещодавнього створення Вищий антикорупційний суд розглянув 147 справ. Це свідчить про те, що системна корупція на високому рівні не лише все частіше розкривається, але й люди, які стоять за нею, притягуються до відповідальності.

Комісія підтримує рекомендацію Палати щодо подальшого посилення підтримки як активного громадянського суспільства України, так і журналістських розслідувань. Вони допомогли розкрити багато корупційних схем в Україні. Палата також надала ряд корисних рекомендацій, які мають на меті покращити ефективність, прозорість і доступність інформації щодо заходів підтримки ЄС. Комісія готова їх втілити.

Зусилля України щодо подолання корупції та реформування судової системи продовжують залишатися в центрі інтенсивного політичного діалогу між ЄС та Україною. Як і в минулому, комплексні заходи підтримки ЄС у галузі протидії корупції зосереджуватимуться не лише на її подоланні, а й на закритті простору для корупції. Дії, що підвищують прозорість, такі як цифровізація та запровадження сучасного закону про адміністративну процедуру, – це елементи, над якими триває інтенсивна робота. ЄС і надалі підтримуватиме Україну в її зусиллях посилити боротьбу з корупцією.

Додаткова інформація:

Україна і ЄС мають дуже тісні двосторонні відносини, що ґрунтуються на Угоді про Асоціацію Україна-ЄС та про Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (ПВ ЗВТ), яка є найбільш амбітною та всеосяжною угодою, що ЄС має з будь-якою країною. Угода про Асоціацію/ПВ ЗВТ є основою для зближення України та ЄС. Вона є відкритою та визначає довгострокову, комплексну програму реформ, серед пріоритетів яких демократія та верховенство права, зміцнення державних інститутів, економічне зростання, соціальна згуртованість та повага до забезпечення та повної реалізації прав людини. Угода про Асоціацію є також дорожньою картою, яка дозволяє Україні, за підтримки ЄС, впроваджувати широкий спектр реформ, у тому числі у конкретних секторах, а також грунтовніші реформи в галузі управління (тобто реформу державного управління, децентралізацію, боротьбу з корупцією).

З часів Революції Гідності 2013-2014 років, Україна розпочала масштабні та амбітні реформи, пріоритетним напрямком яких є подолання корупції.

У деяких сферах антикорупційні реформи, що підтримуються ЄС, були дуже успішними, зокрема завдяки тому, що простір для корупції був закритий шляхом запровадження конкуренції та прозорості у ряді сфер. Це, наприклад, газовий та банківський сектори, валютні курси, охорона здоров’я, політика конкуренції та державні закупівлі. Нове законодавство про декларування доходів та боротьбу з відмиванням грошей, отриманих незаконним шляхом, зробили надходження від незаконної діяльності, разом з корупцією, менш привабливими. В інших сферах результати були не настільки успішними. Корупція, особливо системна корупція на високому рівні, залишається проблемою, яка заважає Україні реалізовувати весь свій економічний потенціал.

У своїх програмах підтримки, ЄС підходить до протидії корупції на високому рівні шляхом різноманітних, всебічних дій. Це містить в собі найкращу міжнародну практику, яка не розглядає велику корупцію на високому рівні як поодиноке явище. Підхід ЄС спрямований на закриття простору для корупції. Спочатку в центрі уваги була побудова інституційної архітектури, яка є вкрай необхідною у боротьбі з корупцією. Європейська Комісія приймає рекомендацію Палати щодо надання кращого опису та формулювання того, як комплексні дії ЄС спрямовуються на боротьбу з корупцією на високому рівні.

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
Усі новини