реклама партнерів:
Головна » Брюссель відреагував на кроки Києва у бік Митного Союзу

Брюссель відреагував на кроки Києва у бік Митного Союзу


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 29 травня, після того, як стало відомо, що Україна домовилася про підписання Меморандуму про статус спостерігача у Митному союзі, в Європейській комісії зробили заяву з приводу співпраці Києва з МС.
Зокрема, у ЄК заявляють, що співпраця України з Митним Союзом не повинна зашкодити можливості підписання Угоди про асоціацію, а також не повинна суперечити майбутнім зобов’язанням Києва в рамках Угоди про асоціацію.
"Ми нагадуємо про нашу позицію, про те, що будь-яка форма співпраці України і Митного союзу не повинна суперечити майбутнім зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, і не повинна зашкодити можливості її підписання", - йдеться у коментарі представника єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітера Стано.
Водночас, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко вважає, що Європейська комісія не буде заперечувати проти отримання Україною статусу спостерігача в Євразійській економічній комісії, а, відповідно, у Митному союзі.
"Ми повинні бути присутніми там, де є наші економічні інтереси. І статус спостерігача, який ми сьогодні отримали, дає можливість це робити ... Я не думаю, що Європейська комісія буде проти того статусу, який ми сьогодні отримали", - сказав чиновник після завершення зустрічі п’яти президентів в Астані.
Говорячи про МС, він зазначив, що "це об’єднання сьогодні рухається вперед". "Тому статус спостерігача, який ми, фактично, отримали після засідання Вищого євразійської економічної ради, нам дає дуже багато преференцій. Головне, що ми з відкритими очима дивимося на майбутнє Союзу, і на наше місце у цьому Союзі", - сказав віце-прем’єр.
Крім того, Бойко додав, що статус спостерігача у МС дозволить Україні краще розуміти можливі ризики для економіки і дасть можливість вести переговори з низки секторальних напрямків, особливо важливих для України, зокрема, авіації та машинобудування.
"Крім того, було підписано главами держав політичну заяву, в якій підтверджується наш намір стати спостерігачем у майбутньому в Євразійському економічному союзі, який сьогодні у стадії становлення, і почне роботу з 1 січня 2015 року", - сказав він.
Тим часом, заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв заявив, що статус спостерігача отримають лише ті країни, які мають намір увійти до Євразійської економічної ради. Чиновник зазначив, що при цьому Україна не зможе брати участь в аналогічних договорах з Євросоюзом.

Сьогодні повідомлялося, що країни Митного союзу Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь) підтримують намір України стати спостерігачем у цій організації. Раніше Кабмін створив робочу групу високого рівня з питань поглиблення співробітництва з МС ЄЕП.

Президент Віктор Янукович прогнозує, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача у Митному союзі Єдиного економічного простору РФ, Білорусі та Казахстану буде підписаний на саміті Співдружності Незалежних Держав у Мінську.

***

Нагадаємо, що Україна неодноразово заявляла про бажання працювати з Митним союзом за схемою "3 +1", тобто брати участь в окремих угодах у рамках об’єднання, але не ставати його повноправним учасником, проте Росія називала такий підхід неприйнятним.
З іншого боку, Європейський Союз неодноразово заявляв, що Україна не може одночасно бути членом Митного союзу ЄЕП і мати зону вільної торгівлі з ЄС.
Зазначимо, що Росія вмовляє Україну вступити до Митного союзу, обіцяючи знизити ціну на природний газ, дорожнеча якого б’є по рентабельності основних українських експортних галузей. Але Київ сподівається домовитися про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, хоча переговори застопорилися через невдоволення ЄС кримінальним переслідуванням лідера української опозиції Юлії Тимошенко.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини