реклама партнерів:
Головна » Чехія надала політичний притулок Олександрові Тимошенку

Чехія надала політичний притулок Олександрові Тимошенку


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чоловік колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії на його прохання.
Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце підтвердив повідомлення своїх речників про таке рішення його міністерства.
«Кілька місяців тому пан Тимошенко попросив політичного притулку в Чехії. Підхід до його прохання був абсолютно стандартний. Результатом є те, що сьогодні його прохання вирішили позитивно», – заявив міністр.
Він наголосив, що рішення про надання притулку в Чехії належать до виключної компетенції Міністерства внутрішніх справ і не стосуються Міністерства закордонних справ і його галузі відповідальності. «Таким чином не думаю, щоб це могло якимсь драматичним чином змінити українсько-чеські відносини», – заявив міністр.

Раніше чеські засоби інформації вперше повідомили, що чоловік Юлії Тимошенко подав таке прохання про притулок. Цю інформацію, оприлюднену спершу чеською газетою Právo, підтвердив і міністр закордонних справ цієї країни Карел Шварценберґ. Як сказав він у коментарі Чеському радіо, міністр внутрішніх справ Ян Кубіце особисто повідомив його про це.
«Із тих розмов було ясно, що Міністерство внутрішніх справ має намір надати цей притулок. Я в перерві засідання уряду зустрівся з міністром внутрішніх справ у курилці й запитав його, чи це правда, бо зі мною ніхто про це не консультувався, і він сказав «так», – розповів міністр.
Намір Олександра Тимошенка отримати політичний притулок у Чехії підтвердила в Києві прес-служба партії «Батьківщина», яка заявила, що таким чином Олександр Тимошенко хоче «позбавити режим додаткових важелів тиску» на лідера партії Юлію Тимошенко.

МЗС Чехії сподівається, що цього разу погіршення відносин не буде
Водночас Міністерство закордонних справ Чехії в своєму коментарі в цій справі наголосило, що для нього дуже важливі добрі відносини з Україною, а процес ухвалення рішень про надання притулку «стандартний і неполітичний».
Іще до оголошення про надання притулку міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ в інтерв’ю Чеському радіо теж висловив сподівання, що позитивне рішення в справі Олександра Тимошенка не завдасть нової шкоди відносинам.
«Деякі режими так реагують. Як відомо, Україна в одному випадку, коли було ухвалене рішення з нашої згоди і відома надати притулок, потім якийсь час протестувала, то правда», – додав він.
Рік тому Чехія надала політичний притулок колишньому міністрові економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину. Тоді це призвело до значного охолодження відносин офіційних Праги і Києва.

МЗС України наразі не коментує надання притулку чоловікові Тимошенко
Тим часом Міністерство закордонних справ України наразі не коментує надання політичного притулку в Чехії чоловікові Юлії Тимошенко.
«Коментарі будуть обов’язково, але пізніше», – сказали Радіо Свобода в департаменті інформаційної політики МЗС.
Коментуючи попередню інформацію, яка надходила з Чехії вранці, що Олександр Тимошенко подав прохання про притулок, Міністерство закордонних справ України заявило, що не вбачає підстав для звернення громадян України щодо надання притулку в іноземні держави. «В Україні неухильно дотримуються принципів верховенства права і поваги до основних прав і свобод людини», – цитує слова представника МЗС агентство «Інтерфакс-Україна».
Євгенія Тимошенко поки не має наміру просити політичного притулку за кордоном – Власенко
Дочка колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Євгенія Тимошенко тим часом не має наміру просити політичного притулку за кордоном, але взагалі це не виключено, заявив Радіо Свобода захисник колишнього прем’єра, народний депутат-б’ютівець Сергій Власенко.
«Якщо тиск не збільшиться, то ми не будемо ухвалювати щодо Євгенії жодних додаткових заходів. Але якщо влада продовжить ту цинічну навалу, яку вона зараз робить на всю родину Юлії Володимирівни і якщо це буде сконцентровано на Євгенії, то ми не виключаємо будь-яких способів і форм реагування», – сказав він.

Довідка
51-річний Олександр Тимошенко ніколи не був активним учасником політичного чи громадського життя. Він став регулярно з’являтися на публіці лише в серпні 2011 року, коли його дружина була взята під варту. Як один із її захисників він був присутній на засіданнях Печерського районного суду Києва в її справі.
Нині до бізнесу Олександра Тимошенка належить, зокрема, частка у зареєстрованій у Чехії компанії International Industrial Projects.

Джерело: "Радіо Свобода"

Данилишин, Тимошенко – хто наступний?
Олександр Тимошенко, чоловік засудженої в Україні колишньої прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, отримав політичний притулок у Чехії. Таким чином справа Тимошенко знову опинилася у центрі уваги європейських ЗМІ.
Чеська республіка надала політичний притулок чоловіку Юлії Тимошенко. Про це у другій половині дня в п’ятницю, 6-го січня, повідомив речник міністерства внутрішніх справ. З повідомлень ЗМІ, Олександр Тимошенко попросив політичного притулку в Чехії наприкінці 2011 року. Ось, що сказано про це на сайті Блоку Юлії Тимошенко в інтернеті: «Чоловік Юлії Тимошенко Олександр був вимушений виїхати з України та звернутися до уряду Чехії з проханням про надання політичного притулку у зв’язку з посиленим тиском на лідера опозиції через її родину».
Причини, що спонукали Олександра Тимошенка звернутися до чеських властей з поданням про політичний притулок, «цілком зрозумілі», вважає заступник директора Інституту міжнародних відносин Петр Кратохвил. За словами чеського політолога, Тимошенко кілька років жив і працював у Чехії. Крім того, зауважив Кратохвил, Чехія належить до найбільш голосних критиків суду над екс-прем’єром України Юлією Тимошенко.

Шляхом Данилишина
Чоловік Тимошенко став другим політичним біженцем з України, чиє ім’я пов’язане з екс-прем’єром і лідером опозиції. На початку 2011 року Чехія надала притулок екс-міністру економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину. Проти нього в Україні було порушено кримінальну справу за підозрою у зловживанні владою й завданні мільйонних збитків державі. Його самого було оголошено в міжнародний розшук. Данилишин каже, що став об’єктом політичного переслідування.
Західні експерти не виключають, що після Тимошенка можуть з’явитися й інші українці, які шукатимуть політичного притулку на Заході. «Я думаю, що цим справа не закінчиться, оскільки нинішній український уряд робить усе, щоб послабити опозицію, - припустила експерт німецького Фонду «Наука і політика» Сузан Стюарт (Susan Stewart). – Тому не можна виключати, що будуть інші випадки». На думку Стюарт, з наближенням в Україні запланованих на осінь парламентських виборів, можливе зростання тиску «як на окремих осіб, так і на політичні сили». Наприклад, шляхом батька може піти дочка Тимошенко – Євгенія. Поки що вона не збирається залишати Україну, заявив у п’ятницю адвокат Тимошенко Сергій Власенко. Але додав: «Якщо тиск на неї зростатиме…, ми будемо реагувати відповідно».

Чехія привертає увагу ЄС до України
Історія з чоловіком Тимошенко може вплинути на розвиток відносин України з Європейським Союзом. У Європі справу проти Тимошенко вважають політично мотивованою, й це стало однією з причин, чому Брюссель вирішив не парафувати на саміті в грудні угоду про асоціюю між Україною та ЄС. «Останнім часом, здається, що на тлі внутрішніх проблем у Євросоюзі ситуація у пострадянських країнах вийшла з поля зору», - каже Петр Кратохвил. На його думку, «Чехія намагається повернути увагу до цього регіону». Сузан Стюарт вважає, що ЄС схиляється до відходу від фокусу лише на справі Тимошенко, а звертає увагу загалом на проблеми з демократією в Україні. «Подання про притулок Олександра Тимошенка може на деякий час повернути справу Тимошенко в центр уваги», - припускає берлінський експерт.

"Влада робить з родини Тимошенко політиків"
Чому Олександр Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії, а донька Юлії Тимошенко Євгенія залишилася в Україні? Захисник екс-прем'єрки Сергій Власенко в інтерв'ю Deutsche Welle пояснив це тим, що саме проти Олександра Тимошенко "на замовлення влади" була відновлена кримінальна справа щодо діяльності компанії "Єдині енергосистеми України" (ЄЕСУ), закрита Верховним Судом України 15 років тому через відсутність складу злочину. "Влада не спромоглася дотиснути Юлію Володимирівну по газовій справі, і тому вирішили зробити це через тиск на близьких до неї людей. Саме на Олександра Тимошенко влада збиралася тиснути, так само, як і на інших причетних до справи ЄЕСУ", – зазначив Власенко.
Київський політолог Віктор Небоженко припускає, що тиск на Євгенію Тимошенко з боку правоохоронних органів – питання часу. Адже саме Євгенію Тимошенко партія "Батьківщина" планує зробити першою особою партійного списку на осінніх парламентських виборах, зауважив Небоженко у розмові з DeutscheWelle.

Зворотний ефект?
Тактика влади щодо тиску на родичів екс-прем'єрки, на думку Небоженка, є наперед хибною. "Навколо Олександра Тимошенка, який ніколи не був політиком, тепер сформується група фахівців, які допоможуть йому налагодити активну політичну діяльність з широкого рекламування в Європі несправедливих переслідувань, яких зазнає в Україні його родина та опозиція", – коментує політолог. Небоженко зазначив, що це дозволить пришвидшити розгляд скарги Тимошенко Європейським судом з прав людини.

Автори: Роман Гончаренко, Олександр Савицький
Редактор: Євген Тейзе
Джерело: "Німецька хвиля"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини