реклама партнерів:
Головна » Чернігів долучився до акції «SOS. Врятуй Україну від СНІДу!»

Чернігів долучився до акції «SOS. Врятуй Україну від СНІДу!»


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1 грудня у Всесвітній день боротьби зі СНІДом у рамках акції «SOS. Врятуй Україну від СНІДу!» в Чернігівській міській раді пройшла прес-конференція, де обговорювалися проблеми епідемії ВІЛ/СНІДу в області та обласному центрі, а також питання покращення якості життя ВІЛ-позитивних громадян.
Секретар міської ради Олег Шеремет розповів про роботу, що ведеться в цьому напрямку, зокрема, поінформував, що у місті щоквартально проводяться засідання Координаційної ради з питань запобігання поширення ВІЛ-інфекції. На базі міських лікарень № 1 та № 2 діють кабінети «Довіри», в усіх інших лікувально-профілактичних закладах – кабінети анонімного безкоштовного обстеження на ВІЛ/СНІД, забезпечений необмежений доступ до тестування на ВІЛ.
Розпорядженням міського голови затверджені міські заходи на виконання у 2009 році Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. Управлінням охорони здоров’я міської ради розроблений та виконується план заходів з питань протидії ВІЛ/СНІДу на 2009 рік.
У місті розроблено схему взаємодії лікувально-профілактичних закладів щодо проведення післятестового консультування та взяття на облік осіб з позитивним результатом обстеження на ВІЛ.
Головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун представив документ на 47 сторінках, затверджений заступником голови обласної державної адміністрації, в якому висвітлюються заходи, що проводяться у районах Чернігівській області та у місті в усіх загальноосвітніх навчальних закладах, медичних установах, спрямованих на запобігання поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Він зазначив, що з 5 липня 2005 року в області створений та працює «Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом». У складі центру функціонують: амбулаторно-поліклінічне відділення, лабораторія діагностики ВІЛ-інфекції, кабінет «Довіри».
В області забезпечений широкий доступ населення до безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію.
Чернігівська область за рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію у 2008 році посідала 18-те рангове місце серед 27 адміністративних територій України, поступаючись лише 7 областям з традиційно високим рівнем поширеності ВІЛ-інфекції.
В області працює Програма попередження передачі ВІЛ від матері до дитини. Всіх вагітних жінок та дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, безкоштовно обстежують на ВІЛ-інфекцію та забезпечують препаратами для профілактики цієї хвороби.
Як повідомила головний спеціаліст обласного управління охорони здоров’я Ганна Лисенко, в області станом на 1 жовтня 2009 року зареєстровано та перебуває на диспансерному обліку 1837 ВІЛ-інфікованих. Хворих на СНІД – 183 особи. Найвищі показники - у Чернігові, Прилуках, Талалаївському, Щорському та Прилуцькому районах.
За віковою структурою найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції у 2009 році зареєстрована у осіб віком 20-29 років – 116 осіб, та у осіб віком 30-39 років – 88.
Серед осіб, що взяті на облік у 2009 році, інфікувалось статевим шляхом – 37% , шляхом парентерального введення наркотичних речовин – 29%, діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, – 26%, у 8% шлях інфікування не визначений.
За 9 місяців поточного року проконсультовано та обстежено на ВІЛ-інфекцію 99217 осіб, виявлено 971 позитивний результат.
Директор Чернігівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Анжела Мойсеєнко звернула увагу присутніх на те, що держава недостатньо приділяє увагу лікуванню ВІЛ/СНІДу. За розрахунками ВООЗ понад 80 тисяч ВІЛ-позитивних громадян України потребують сьогодні лікування, при цьому лікуються лише трохи більше 12 тисяч осіб.
Цього року Мережа ЛЖВ запросила організації-партнери взяти участь у акції «SOS. Врятуй Україну від СНІДу!», яка пройде у Києві та ще у 22 обласних центрах України.

Джерело: Відділ зв’язків з громадськістю міської ради







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини