реклама партнерів:
Головна » Чернігів: на засіданні клубу «Краєзнавець» представлено нову книгу про село Пакуль

Чернігів: на засіданні клубу «Краєзнавець» представлено нову книгу про село Пакуль


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
28 жовтня 2010 р. у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка на засіданні клубу «Краєзнавець» проведено презентацію книги «Пакуль поживимо тут».
У заході взяли участь автори, упорядники і редактори видання, науковці, краєзнавці, діячі культури, журналісти та зацікавлені читачі.
Відповідальним редактором та керівником редакційної колегії цього збірника статей і матеріалів є президент клубу «Краєзнавець», голова правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко. Він зауважив, що побачила світ вже третя книга про це невелике село з великою історією. Якщо дві перші – «Село Пакуль на зламі століть» (1996) та «Голос пам’яті: Історія села Пакуль та його околиць» (1998) одноосібно підготував педагог і краєзнавець Андрій Курданов, то до третього увійшли матеріали кількох десятків авторів. Науково-популярне, краєзнавче видання присвячене саме історії одного села у ХХ столітті. Його характерна особливість – в центрі уваги поліське село в долях його мешканців.
Професор О. Коваленко наголосив, що ґрунтовні краєзнавчі видання з історії окремих сіл є у сучасних умовах продовженням унікальної 26-томної «Історії міст і сіл Української СРС» (80-ті роки ХХ ст.). Реалізація цих планів у центрі уваги діяльності Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
Від імені керівництва Українського інституту національної пам’яті привітав авторів, упорядників та редакторів з серйозним творчим успіхом представник Інституту в області Сергій Бутко. Він передав особисте вітання відомого історика козаччини, в. о. Голови Інституту, доктора історичних наук, професора Володимира Кривошея чернігівським історикам з нагоди видання нового краєзнавчого збірника статей і матеріалів загальноукраїнського рівня.
Головний упорядник книги, голова Чернігівської районної організації Національної спілки краєзнавців України, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Курданов заявив, що нарешті маємо серію видань про села Чернігівського району. Без підтримки місцевих краєзнавців і науковців Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, вчителя і наставника Олександра Коваленка таке видання було б неможливо підготувати. А кошти на цей величезний збірник надала ціла когорта спонсорів, серед яких є голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Чернігівської райдержадміністрації Микола Кудрик, голова Бобровицької райдержадміністрації Володимир Сидоренко, начальник інспекції Держтехнагляду Чернігівської облдержадміністрації Василь Дорошок та багато інших патріотів.
Він підкреслив, що районна організація краєзнавців спільно з обласною та науковцями Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського веде роботу з метою написання та видання досліджень про інші села Чернігівського району.
На засіданні виступили автори публікацій книги: відомий земляк Олександр Каранда; журналіст газети «Деснянська правда» Ольга Чернякова, яка була редактором другої книжки «Голос пам’яті: Історія села Пакуль та його околиць»; представник Чернігівського земляцтва у м. Київ, генерал-майор запасу, дослідник історії с. Жукля Корюківського району Василь Устименко.
Доцент Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Тамара Демченко високо оцінила науковий рівень збірника як фундамент для поглиблення вивчення історії рідного краю та вітчизняної історії. Тепло привітала з виходом у світ краєзнавчого видання поетеса, педагог, депутат Чернігівської районної ради Надія Галковська.
Модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Каганова представила книжкову виставку «Мало любити свій рідний край, його треба ще й знати (М. Рильський)». Члени і гості клубу «Краєзнавець» переглянули авторську передачу журналістки обласного телебачення Тетяни Ільчук та відеопрезентацію Курданова про Пакуль.

Вікторія Солонікова,
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини