реклама партнерів:
Головна » Чернігів: перше місце літературного конкурсу книзі про Голодомор

Чернігів: перше місце літературного конкурсу книзі про Голодомор


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
28 травня у Чернігові в Центральній бібліотеці імені М.М. Коцюбинського Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи проведено нагородження переможців ювілейного етапу літературного конкурсу «Книга року – 2018», якому вже 20 років!

Цього року в номінації «Наукова література» нагороджені дипломом за I місце співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець і Сергій Бутко за книгу «Усвідомлення Голодомору 1932-1933 рр.: Чернігівщина».

Наталія Коцюбинська, заступник директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, яка від імені організаторів і журі вручила дипломи лауреатам, серед іншого зауважила: «Я прочитала цю книгу і вважаю, що вона актуальна і потрібна нам всім».

Про що ж ця книга? Голодомор-геноцид – безпрецедентний злочин у світовій історії, масштабний і багатоаспектний. Який усіляко приховувався і маскувався владою, а документи про нього безжально знищувалися. Три неповних десятиліття досліджень – занадто малий термін для розкриття всіх механізмів і наслідків злочину. До всього, покоління, яке пережило Голодомор, довгі десятиліття змушене було мовчати про цей комуністичний злочин, а їхні діти й онуки не отримали відповідну інформацію у родинному колі, що призвело до розриву пам’яті поколінь. Як наслідок, сьогодні постгеноцидне суспільство не завжди готове сприймати правду про трагедію 1932-1933 рр. у повному обсязі. Автори на прикладі Чернігівщини розглядають різні аспекти незадовільної суспільної пам’яті про один з найбільших злочинів в історії людства.

Історики привернули увагу суспільства до такого красномовного явища, яке читачі вже почали обговорювати. Ось уривок з книги без коментарів:

«Ще одним проявом незадовільного суспільного усвідомлення цієї катастрофічної події в історії України в регіоні можна назвати відсутність пам’ятного знаку або пам’ятника жертвам Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. на Чернігівщині в обласному центрі. Не будемо говорити, що це відрізняє Чернігів від інших обласних центрів, де такі пам’ятні знаки вже давно побудовані. Привернемо увагу до іншого. Все пізнається у порівнянні. У 1991 р., тобто менше ніж через 3 роки після завершення війни СРСР в Афганістані, з ініціативи її ветеранів та за підтримки місцевої влади у центрі Чернігова відкрито пам’ятний знак «Чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам», який увічнює пам’ять про загиблих воїнів – жертв цієї зовнішньополітичної комуністичної авантюри. Через горнило тієї війни пройшло близько 2 тисяч мешканців Чернігова, 17 з них загинули, 1 зник безвісти, 100 стали інвалідами, ще 100 людей померли від хвороб після завершення війни. Встановлення меморіального знаку – добре реалізована ініціатива і чудовий для того часу зразок вшанування пам’яті загиблих.

У виданому в 2008 р. томі «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Чернігівська область» у розділі «Мартиролог» на сторінках 647-711 оприлюднені прізвища 3529 мешканців Чернігова, які загинули від голоду. Попри всі рішення, вказівки та обіцянки, ДО ЦЬОГО ЧАСУ місцева керівна, політико-економічна еліта та громада міста не спромоглися вшанувати пам’ять цих жертв комуністичного режиму меморіальним знаком. Для них це виявилося НЕ актуальним, а слова про пам’ять – формальний ритуал… Тоді як вчителі та викладачі жаліються, що дітям нема куди покласти квіти і вклонитися. Не говорячи вже про те, що такі меморіальні знаки в столиці Чернігівщини символізують шану й пам’ять жертвам усього регіону. Тож пам’ятник жертвам Голодомору-геноциду – нагальна проблема сьогодення».

Традиційні організатори конкурсу: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації, Управління культури та туризму Чернігівської міської ради, Чернігівська міська комунальна централізована бібліотечна система, Чернігівське обласне відділення національної спілки письменників України.

Нагадаємо, що метою конкурсу є підтримка вітчизняних письменників, науковців і видавців. Конкурс сприяє виявленню кращих творів друку, пов’язаних з Чернігівщиною. Відзначаються книги, які користуються популярністю у читачів, зокрема в чернігівських бібліотеках. Крім того, ці книги повинні мати високий художній чи науковий рівень та ошатний дизайн.

Олександр МАЙШЕВ
член Національної спілки журналістів України








Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини