реклама партнерів:
Головна » Чернігів вшанував загиблих Захисників України

Чернігів вшанував загиблих Захисників України


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
29 серпня в Чернігові відбулося вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.
У козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ поминальну літію відправив протоієрей АНТОНІЙ, головний капелан Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, у співслужінні зі священиками отцем МИКОЛАЄМ і отцем ПЕТРОМ. Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, що з 2014 року і до цього дня віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв у боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.
В пам’ять про загиблих Героїв запалені заупокійні свічки у соборі поставили начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав ЧАУС, голова Чернігівської обласної ради Олена ДМИТРЕНКО, начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння та військової техніки, полковник Геннадій ПЄВЦОВ, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації Людмила ЗАМАЙ, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО, представники влади, Сил оборони України та громадськості.
Біля пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» відбулося покладання квітів.
В’ячеслав ЧАУС передав родинам загиблих Героїв державні нагороди. Орденом «За мужність» III-го ступеню посмертно нагороджені льотчики Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння та військової техніки: майстр-майор БАРЦ Володимир Миколайович, капітан КУЗНЕЦОВ Олексій Сергійович, майстр-сержант ПОЛЕГЕНЬКО Олег Леонідович.
«29-го серпня і щодня ми маємо пам’ятати про всіх, хто віддав своє життя за незалежність. Пам’ятати і робити все, аби наблизити день нашої перемоги», — підкреслив під час мітингу-реквієму начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав ЧАУС.
«24 лютого цього року наші герої-льотчики віддали найдорожче — своє життя за Україну, за всіх нас», — наголосив начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння та військової техніки, полковник Геннадій ПЄВЦОВ.
Жива прем’єра пісні «Сни сонця війни», написана під час облоги Чернігова, відбулася у виконанні артистів Чернігівського обласного філармонійного центру. Автори – Андрій ЯСНИЙ і Володимир ПОПОВ. Представили цей твір солісти колективу концертних виконавців обласного філармонійного центру заслужений артист України Сергій СУЛІМОВСЬКИЙ та Марина КОВАЛЕНКО, артисти Театру танцю «Екватор» під керівництвом Віктора ВОЙНИКОВА. Режисер – Олександр ЛАПТІЙ. Музично-хореографічна композиція завершилася розгортанням величного Державного Прапора України. Провів захід артист філармонійного центру Дмитро ОБЄДНІКОВ.
З початку відкритого вторгнення рашистів в Україну — це перший публічний захід чернігівських митців, проведений з урахуванням усіх обставин і вимог воєнного часу.
На території військового сектору чернігівського міського кладовища «Яцево», біля каплиці «Архистратига божого Михаїла на честь загиблих героїв російсько-української війни», за участі родин загиблих воїнів, представників влади, Сил оборони України та громадськості проведено поминальну літію, яку відправили священики Чернігівської єпархії ПЦУ, мітинг-реквієм за загиблими Героями. На ньому виступили директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної військової адміністрації Сергій БОЛДИРЕВ, полковник Геннадій ПЄВЦОВ, мами загиблих Героїв: Ігоря НЕШКА – Людмила Володимирівна, Евгена КРАВЧЕНКА – Людмила Олександрівна, Володимира ШПАКА – Світлана Олександрівна та син Андрія ІЩЕНКА Андрійко.
Під час цього заходу на секторі військових поховань відбулося перепоховання Ярослава ШУЛЬГИ, загиблого Героя, офіцера Збройних Сил України.
На Красній площі обласного центру біля меморіальних стел, що увічнюють пам’ять чернігівців – героїв АТО/ООС, мами загиблих Героїв разом із представниками регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті, громадськості вшанували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Отець Максим, капелан Чернігівського прикордонного загону помолився разом із учасниками заходу за загиблих Героїв.
«Наші Герої, які з 2014 року під час підлої гібридної російської агресії боронили нашу свободу і незалежність, віддали свої життя, підготували країну до ще більш важкого випробування — відкритого вторгнення рашистів із 24 лютого цього року. Саме тому крок за кроком Україна переможе у цьому двобію зі злом. Щира вдячність, низький уклін, вічна пам’ять!», — зауважив під час виступу перед рідними загиблих воїнів представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Всі заходи вшанування захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України традиційно завершувалися виконанням Державного Гімну.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті
































Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини