реклама партнерів:
Головна » Чернігівські євромайданівці патрулюватимуть вулиці стародавнього міста

Чернігівські євромайданівці патрулюватимуть вулиці стародавнього міста


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Євромайданівці Чернігова вирішили самостійно патрулювати місто з метою забезпечення громадського порядку.
повідомляє сайт "Чернігівщина: події і коментарі".
«Міліція не в змозі забезпечити безпеку жителів міста, тож наша молодь буде самостійно патрулювати вулиці», – прокоментував цю ініціативу координатор обласного осередку ВО «Майдан» Олександр Бондарєв.
«Події останніх днів, коли майже кожної доби на вулицях Чернігова когось або вбивали, або били, засвідчили, що правоохоронні органи не в змозі контролювати криміногенну ситуацію в місті», – зазначив з приводу нової ініціативи керівник народної самооборони «Майдану» Едуард Альохін.
Колишній начальник міського відділу внутрішніх справ додав, що нині багато чернігівських міліціонерів перебувають у відрядженні в Києві, тож особового складу для охорони громадського порядку в обласному центрі наразі не вистачає.
Учора ввечері чернігівські євромайданівці вишукались на барикаді, що напроти облдержадміністрації, Олександр Бондарєв провів інструктаж, після чого всі рушили вулицями, розташованими біля Красної площі.
Під час першого патрулювання порушень громадського порядку євромайданівці не виявили.

Володимир Лисенко
Фото автора.


А, як відреагувала чернігівська міліція?
"12 лютого 2014 року в м. Чернігові представники «самооборони майдану» оголосили про початок свого патрулювання вулиць обласного центру та провели показове шикування перед журналістами. Керував піар-заходами активіст Едуард Альохін, якого відомий своїми радикальними поглядами народний депутат України Олег Ляшко привселюдно проголосив командиром самооборони (сталося це під час мітингу на Красній площі Чернігова 25 січня нинішнього року)", - наголошує прес-центр УМВС України в Черніігвській області".
"Ініціатори так званого «патрулювання» мотивують це тим, ніби «багато чернігівських міліціонерів перебувають у відрядженні в Києві, тож особового складу для охорони громадського порядку в обласному центрі наразі не вистачає». Така заява є неправдивою і відверто спекулятивною. Весь особовий склад міліції Чернігівського гарнізону перебуває в місцях постійної дислокації.
Несення служби з охорони громадського порядку здійснюється в штатному режимі, як пішими, так і автопатрулями міліції. Щодня в Чернігівському міському відділі УМВС відбувається комплексний інструктаж особового складу, який розподіляється за визначеними маршрутами патрулювання як в центральній частині, так і в інших районах міста. Тож міліція сумлінно і послідовно виконує покладені на неї функції з охорони громадського порядку в обласному центрі.
Намагаючись організувати «самостійне патрулювання», активісти «самооборони» забувають, що законодавство України (яке вони нібито поважають) не передбачає діяльність громадських формувань замість міліції, а тільки разом з міліцією, за умови чіткого контролю з її боку.
Про це сказано, зокрема, в ст. 11 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»: такі формування «проводять свою діяльність під контролем органів внутрішніх справ України шляхом спільного з працівниками ОВС патрулювання і виставлення постів на вулицях, майданах, … участі в забезпеченні громадського порядку під час проведення масових заходів, … участі у заходах правоохоронних органів, спрямованих на боротьбу з окремими видами правопорушень». І найперше — кожне формування має бути зареєстроване у встановленому законодавством порядку (ст. 6 вищеназваного Закону). Реєстрацію повинен здійснити виконавчий орган місцевої ради, якщо рішення про створення громадського формування підтримав відповідний орган внутрішніх справ чи підрозділ Державної прикордонної служби України.
Діяльність подібних загонів без виконання передбачених законодавством вимог щодо механізму їх створення та функціонування підпадають під санкцію статті 260 Кримінального кодексу України («створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань»). За такі дії передбачена кримінальна відповідальність: участь у діяльності незаконних формувань карається позбавленням волі на строк до восьми років, а керівництво ними — до десяти років.
Це повинно бути добре зрозуміло якщо не наївним юнакам, спраглим до напіввійськової романтики, то хоча б їхньому командирові. Адже Едуард Альохін у відносно недалекому минулому сам був міліцейським керівником, обіймав відповідальну посаду начальника Чернігівського міського відділу внутрішніх справ. Тож має пам’ятати, скільки праці та часу треба докласти оперативним працівникам для розкриття тяжкого злочину, скільки фахівців (слідчі, експерти-криміналісти тощо) ретельно збирають та документують докази у кожному кримінальному провадженні. І повинен усвідомлювати, що вихід на вулицю двох десятків юнаків у масках, які майже закривають обличчя, та металевих касках, їхнє півгодинне ходіння вулицями навколо Красної площі ніяк не спроможні позитивно вплинути на криміногенну ситуацію в місті. Налякати вечірніх перехожих, спровокувати появу панічних чуток — можливо, а зміцнити у людей почуття власної безпеки — жодним чином.
Крім того, великі сумніви викликають особи самозваних «захисників правопорядку». Адже кістяк загону складають радикальні футбольні вболівальники — так звані «ультрас», які добре відомі в Чернігові своєю агресивною поведінкою та демонстративною неповагою до закону. Будь-які конфліктні ситуації в подібному колі осіб вирішуються з позиції сили, без огляду на такі «дрібниці», як правові норми, дотримання прав і свобод людини тощо. Неможливо припустити, що ці люди готові справді охороняти порядок у суворій відповідності до всіх вимог чинного законодавства.
Якщо громадяни дійсно бажають сприяти підтриманню спокою і порядку в місті, вони мають згадати про власні громадянські обов’язки, закріплені чинним законодавством: вчасно повідомляти до міліції, якщо їм відомо про правопорушення, що скоєні або готуються; брати участь у процесі в якості понятих або свідків; вступати до діючих на законних підставах громадських формувань з охорони правопорядку. А головне — самим виконувати вимоги Закону", - зазначає УМВС України в Чернігівській області.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
Усі новини