реклама партнерів:
Головна » Чернігівський педагогічний університет підготував два солідних видання з історії Батурина

Чернігівський педагогічний університет підготував два солідних видання з історії Батурина


Коментарі: 1 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Батуринська старовина" та "Батурин: сторінки історії" - такі назви мають два солідних (понад 500 сторінок) видання, підготовлених науковцями Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка за результатами багаторічних досліджень колишньої гетьманської столиці. Перша книжка, що являє собою збірник наукових праць учених України, Росії, Білорусі і Канади, вже вийшла у цьому році, а друга з’явиться найближчим часом.
Як розповів проректор з наукової роботи університету Володимир Дятлов, "Батурин: сторінки історії" містить багато цікавих документів і матеріалів, які багато в чому змінюють донедавна існуюче уявлення про історію України та гетьманщини, а також визвольні змагання, що відбувалися на теренах Чернігівщини. Так сталося, що Батурин свого часу опинився в епіцентрі драматичних подій, які вплинули на подальшу долю України. Тому проведені там дослідження і зроблені відкриття, без сумніву, заслуговують на загальноукраїнське і навіть світове визнання, переконаний В. Дятлов. Адже працювали в Батурині не тільки українські і, зокрема, чернігівські науковці, а й вчені з Канади та Франції.
Значний внесок у вивчення історії гетьманщини був зроблений завдяки археологічним дослідженням. Майже 10 років археологічна експедиція під керівництвом зав. кафедри історії та археології ЧДПУ Володимира Коваленка відкопувала рештки старого Батурина, вивчала особливості тогочасного фортечного будівництва. Результатом цієї роботи стало сенсаційне відкриття: укріплення батуринської цитаделі було унікальним. Рів довкола неї викладався величезними просмоленими та ще й слизькими колодами, що робило взяття фортеці практично неможливим.
"Опис такого варіанту фортифікації, як стверджують фахівці, в історичній літературі досі не зустрічався. І це свідчить: наше козацтво зробило оригінальний внесок у фортечне будівництво, аналогів якому в Європі не було", - сказав проректор.
Результати проведених у Батурині досліджень стали основою створення там історико-культурного заповідника і в перспективі - великого туристичного центру. Чернігівські дослідники - науковці, викладачі і студенти ЧДПУ пишаються своїм вагомим внеском у цю велику державну справу, наголосив В. Дятлов
Робота Батуринської археологічної експедиції продовжуватиметься і надалі. За багато років вона стала гарною літньою школою для майбутніх і вже дипломованих археологів та істориків. Паралельно із дослідженням земляних шарів, вони там слухають лекції знаних вчених України, Росії, Канади, Норвегії і ростуть як фахівці. А пізніше беруть участь у щорічній міжнародній конференції у Чернігові, де діляться своїми напрацюваннями.
Батуринський проект - лише один із напрямків діяльності чернігівських науковців, спрямованої на дослідження історії української державності. Не менш вагомі здобутки мають вони й по вивченню стародавнього городища вікінгів ІХ-ХVІІ століть під селом Шестовиця Чернігівського району. Його територія розкопується теж близько 10 років за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України. Все, що знайдено там - у місці перетину інтересів Київської Русі зі скандинавськими державами - отримує широкий резонанс не тільки в Україні, а й на європейському просторі.
Матеріали шестовицьких досліджень, як відмітив Володимир Дятлов, увійшли в практику музейництва, туристичної роботи, викладання історичних дисциплін і стали загальнонаціональним надбанням. На сьогодні вони видані чотирма випусками польового археологічного семінару (теж доволі об’ємними томами), очікується видання п’ятого.

Джерело: Наталія Потапчук, УКРІНФОРМ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

Усі новини