реклама партнерів:
Головна » Чи хочуть росіяни війни?

Чи хочуть росіяни війни?


Коментарі: 5 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Минулий тиждень ознаменувався повномасштабною митною війною, яку розпочала влада Російської Федерації проти України, - пише Борис Клименко у статті для RFI.
Хіба міг сподіватися скромний за розумовими та фізичними досягненнями юнак Вадим Тітушко, на прізвисько Румун, який відпрацьовує на дозвіллі прийоми рукопашного бою в бійцівському клубі провінційного міста Біла Церква на Київщині, що слава наздожене його 18 травня 2013 на вулиці Михайлівській у столиці України? Але виявилося, що для цього всього лише потрібно - побити двох журналістів!
Про його подвиги у цей день можна подивитися в Інтернеті вражаючий міні-фільм на сайті Аргумент. І тепер молодих людей спортивної статури, які нападають на мирні пікети громадян або включаються до рейдерських схем як гарматне м'ясо, називають коротко "тітушки". Це визначення навіть у назву матеріалу агентства УНІАН потрапило: "Близько 200 "тітушків" вигнали зі скверу противників забудови на Березняках".
Російський же чиновник - голова Роспотренбадзора, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко - на відміну від тупуватого вуличного бійця, добре знає ціну слави. Геростратової! Він стільки перепсував крові колишнім братнім радянським республікам, що його ім'ям вже якраз діточок лякати. Типу: "Їж цукерки, це тітка з України привезла. А то прийде Генка Онищенко, та відбере їх у тебе!"
Є, правда, і зворотна сторона особистої ганебної слави пана Онищенка - просування торгової марки Рошен на світових ринках. Тепер туристи, які приїжджамуть до України будуть орієнтуватися не тільки на розповіді вболівальників, які побували тут під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року, але й на інтерес до української кондитерської продукції. Якщо в Росії лають, значить, потрібно спробувати.
Ми не можемо не довіряти думці Крістіана Лессера, професора університету Санкт-Галлена (Швейцарія), висловленої ним телеканалу БТБ, що проведення футбольної першості Євро-2012 допомогло залучити в Україну туристів з усього світу і увійти у складений Всесвітньою туристичною організацією перелік 12 найпопулярніших туристичних країн. Ось буде фокус, якщо Всесвітня організація охорони здоров'я не знайде в продукції Рошен (Roshen) ніяких вад, а туристи будуть масово закуповувати її для родичів та друзів!
Але, як вже передбачалося, в запасі в російської влади виявився ще більш дієвий механізм, ніж Онищенко. Потрібно було тільки вмикнути митницю на низьку передачу.
Як повідомляло агентство УНІАН, у середу Федерація роботодавців України заявила, що з опівночі 14 серпня Федеральна митна служба РФ включила в профіль ризику системи управління ризиками всі без винятку українські підприємства-експортери, що фактично означає повну зупинку українського експорту на невизначений час - аж до тижнів і місяців. На думку Федерації роботодавців, це може призвести до подорожчання або навіть зриву постачань споживачам і, в результаті, до втрати українськими експортерами у другому півріччі близько 2,5 мільярдів доларів.
Першими забили тривогу українські кондитери. Згідно із заявою президента асоціації Укркондпром Олександра Балдинюка, найбільші українські виробники кондитерських виробів України після заборони на ввезення продукції корпорації Roshen почали зазнавати труднощів з поставками продукції на ринок Російської Федерації. За його словами, більшість українських експортерів зіткнулися з труднощами у митному оформленні товарів на кордоні з Росією через сумніви російських митників у достовірності сертифікату походження продукції (СТ-1). Товари та транспортні засоби ретельно оглядаються, а оформлення документів для пропуску через пункт митного контролю затягують.
Знущальною новацією стала пропозиція співробітників Федеральної митної служби Росії для спрощення процесу розмитнення вносити на спеціальний рахунок "забезпечувальний платіж" в сумі, що дорівнює митному тарифу на цей товар для європейських імпортерів, хоча Україна має право на безмитне ввезення кондитерських виробів на ринок РФ.
За кондитерами підтяглися українські птахівники. Як повідомив голова ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, "Росія ввела так звані заставні зобов'язання, тобто імпортер повинен залишити у вигляді застави для перевірки сертифіката суму, яка становить майже 80% від суми контракту. Якщо така застава оформляється, то тоді вантаж проходить територію митниці, далі розбираються з сертифікатом та потім протягом місяця, якщо все в порядку, повертаються гроші ". Раніше українські постачальники вже заявляли про введення Росією заставного збору, але розмір його оцінювався значно нижче - до 20% від вартості контракту.
Остапу Бендеру, що знав чотириста порівняно чесних способів відбирання грошей, і не снилася операція такий витонченості: мало того, що твій товар буде працювати на російську економіку, так на неї попрацюють ще й твої грошики.
Як повідомляють українські медіа, ряд компаній, у тому числі постачальників овочів і фруктів, а також Метінвест, Inkerman International і Мілкіленд заявіляют про проблеми з митним оформленням їх товарів на кордоні з Росією. Агентство УНІАН передає слова Оксани Пиріжок, прес-секретаря корпорації Оболонь - найбільшого українського виробника пива та безалкогольних напоїв: "Стоять всі українські експортери. Нас теж не пропускають". Виконавчий директор асоціації Укрпиво Ігор Товкач повідомив УНІАН: "Крім Оболоні, практично ніхто не експортує свою продукцію до Росії ... Оболонь дійсно найсильніший експортер, і компанії такі затримки можуть завдати певної шкоди".
Зрозуміло, Україна буде захищатися. На засіданні ради Євразійської економічної комісії (ЄЕК), яке відбудеться в найближчу п'ятницю в російському Суздалі, українська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Юрієм Бойком підніме питання про проблеми з проходженням її товарів через російський кордон. За словами нещодавно призначеного представника України при ЄЕК Віктора Суслова, "українська сторона на урядовому рівні офіційно не отримувала повідомлень від російської сторони про суть прийнятих рішень і характер зауважень до продукції щодо імпорту", - повідомило агентство РИА Новости.
Поки ж українським урядом були прийняті "косметичні" заходи в боротьбі за експорт у Росію. Для початку він перерозподілив кошти, що виділялися для участі в міжнародних виставках-ярмарках: замість забезпечення участі України у щорічній російської агропромисловій виставці "Золота осінь - 2013" вони будуть направлені на забезпечення її участі у міжнародній виставці-ярмарку "Зелений тиждень - 2014" у Німеччині та 82-й Ізмірському міжнародному ярмарку в Туреччині.
А головний держінспектор ветеринарної медицини України видав ряд указів і розпоряджень про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за проведенням профілактичних заходів проти африканської чуми свиней, запалення якої в Росії з початку року виникли в 60 місцях. Тільки з початку серпня спалахи африканської чуми свиней зафіксовані на території одразу п'яти російських областей - Тамбовської, Смоленської, Волгоградської, Московської та Тульської. У зв'язку з цим заборонено ввезення в Україну сприйнятливих до АЧС тварин, продукції та сировини з федеральних округів Росії та Білорусі, де зафіксовано захворювання.
Політична партія УДАР, очолювана чемпіоном світу з боксу Віталієм Кличком, закликала президента України Віктора Януковича до стійкості в черговому конфлікті з Росією. У заяві заступника глави партії УДАР Віталія Ковальчука йдеться, що черговий виток торговельної війни Росії пов'язаний з наближенням дати Вільнюського саміту Європейського Союзу, на якому Україна очікує підписання Угоди про асоціацію з ним. Відзначивши, що сформована "ситуація в черговий раз доводить, що Росія звикла розмовляти зі своїми партнерами із СНД мовою сили", Віталій Ковальчук заявив: "Ми вважаємо, що Президент і уряд, виходячи з національних інтересів України, повинні проявити стійкість і послідовність у відносинах з Росією. На жаль, значною мірою ця ситуація була спровокована й українською владою, яка дала Москві підстави вважати, що вона зможе переконати команду Януковича відмовитися від асоціації з ЄС ".
Сьогодні відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови Уряду Російської Федерації Дмитра Медведєва, повідомляється на сайті українського Кабінету Міністрів. Глави урядів висловили загальне переконання, що про торговельні війни між Україною і Росією в принципі не може бути мови і що безпідставними є спекуляції навколо того, що митні ускладнення пов'язані з інтеграційними процесами двох країн. "Микола Азаров і Дмитро Медведєв домовилися, що в понеділок зустрінуться керівники митних служб України і Російської Федерації, і будуть в спокійному режимі працювати до вирішення питання повернення митних процедур до оптимального режиму, який сприяє взаємній торгівлі", - йдеться в повідомленні. Найбільш смішним в ньому є таке твердження: "Глави урядів відзначили, що мета - повернення позитивної динаміки двостороннього товарообігу, який трошки пригальмував останнім часом"! А навіщо ж потрібно було Кремлю тиснути на гальмо?
Ми не знаємо, яких результатів хотіли добитися кремлівські політтехнологи, але зате знаємо, що громадяни України виключно негативно поставилися до чергового витка торговельних воєн. На всіх рівнях суспільства позитивно зустрінутий заклик відмовитися від покупок будь-якої російської продукції. І хто б міг подумати, що влада Росії доб'ється того, щоб у дружньо налаштованій до неї Україні під посольством Російської Федерації в Києві проводилася антиросійська акція?! Активісти громадської організації Наступ (Наступ) провели акцію у вигляді перформансу: вони розклали на столі російські товари, які продаються в Україні - пиво, мінеральну воду, консерви, шоколад, стартові пакети мобільного оператора МТС - і, обливши їх запальною сумішшю, підпалили. "Це була символічна акція, щоб всі зрозуміли, що в Україні є люди, які готові відстоювати свої права. Це поки перша попереджувальна акція. Ми хочемо, щоб Росія зрозуміла, що українці вміють захищати свої інтереси". "Нам треба готуватися до тримісячної боротьби, щоб допомогти українській владі підписати угоду з Євросоюзом", - підкреслив голова організації Наступ Руслан Цекелі.
Про те, що юні захисники незалежності України не помиляються у своїх оцінках ситуації, свідчать сказані журналістам слова Сергія Глазьєва, радника президента Російської Федерації: "Не треба це драматизувати. Справа в тому, що російська митна служба проводила профілактичні заходи, пов'язані з підготовкою змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС ", - повідомило агентство РІА Новости. "Висновки поки ще не зроблені, поки йде опрацювання інформації. Зараз ситуація нормалізувалася, але ми про всяк випадок готуємося до жорсткості митного адміністрування, якщо раптом Україна здійснить цей самогубний крок, підписуючи угоду про асоціацію з ЄС", - повідомив Сергій Глазьєв.
І як тут не згадати застереження українських політиків з демократичного табору під час добровільної відмови України від ядерної зброї у 1994 році, що не можна вірити обіцянкам Москви не застосовувати до України ніякого тиску?!

Джерело: Кореспондент






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини