реклама партнерів:
Головна » Чи надовго російській владі вдалося зупинити обвал рубля

Чи надовго російській владі вдалося зупинити обвал рубля


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Після того, як російський рубль обвалився майже до 80 проти долара, він відновився на неймовірних 34%. В уряді РФ запевняють, що складний період позаду, а президент Путін переконує, буцімто становище російської економіки почне поліпшуватись уже в першому кварталі 2015 року, повідомляє Економіст
Однак, як повідомляє центробанк РФ, зміцнення рубля було досягнуто «дорогою ціною». Було продано $15,7 млрд валютних резервів за тиждень, який закінчився 19-го грудня, що становить максимум із січня 2009. ЦБ РФ запевнив, що їх більша частина повернеться, як тільки закінчиться термін за угодами РЕПО, а Володимир Путін звинуватив уряд у допущенні «дефектів» у процесі реструктуризації економіки.
«Труднощі, з якими нам довелося зіткнутися, зумовлені не тільки зовнішніми чинниками. До них призвели не тільки санкції та обмеження на міжнародній економічній арені, а й внутрішні дефекти, які накопичилися за багато років, усуненням яких ми не займалися», – заявив Путін на засіданні уряду в Москві.
Він додав, що уряд вживав заходів для реструктуризації економіки, з метою надання їй більш інноваційної природи, проте їх виявилося недостатньо.
Ослаблення рубля, нагадаємо, відбулося в результаті обвалу цін на нафту. Виручка від експорту нафти становить значну частину надходжень до бюджету країни. Санкції, введені Заходом проти Москви, також відіграли свою роль в економічному спаді.
Під час телевізійної прес-конференції, яка пройшла 18 грудня, Путін заявив, що економічна обстановка почне поліпшуватися в першому кварталі 2015 і повністю відновиться в наступні кілька років. Окрім того, він зазначив для тих, хто пророкує Росії неминучий дефолт, що решта $400 млрд валютних резервів не можуть зникнути за один день.
В рамках заходів, спрямованих на підтримку рубля і зниження інфляції, процентна ставка була підвищена з 10,5% до 17%, було обмежено експорт зернових і встановлено неформальний контроль за рухом капіталу.
«Ключові ставки були підвищені з метою стабілізації обстановки на валютному ринку ... Той складний період уже позаду. Рубль почав зміцнюватися», – заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов у четвер, додавши, що процентні ставки можуть бути знижені, якщо ситуація залишиться стабільною.
Рейтингове агентство Standard & Poor's застерегло, що може знизити кредитний рейтинг Росії до «сміттєвого» через стрімке погіршення «фінансової гнучкості». Щоб цього не допустити, РФ почала переговори з рейтинговими агентствами, намагаючись пояснити дії уряду. Силуанов зазначив, що дефіцит бюджету в наступному році «значно перевищить» 0,6% від ВВП, заплановані спочатку.
У середині грудня рубль обвалився до 80 проти долара з 30-35 в першій половині 2014. За останні кілька днів він відновився і торгується в районі позначки 52, частково завдяки тому, що влада зобов’язала експортерів продавати валюту.
Минулого тижня обсяги золотих і валютних резервів країни скоротилися на $15,7 млрд, до менш ніж $400 млрд, проти $510 млрд на початку року.

Як повідомляють аналітики, близько $5 млрд було витрачено на підтримку рубля, тоді як $7 млрд були віддані банкам в рамках операцій РЕПО, проте пізніше будуть повернуті регулятору.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини