реклама партнерів:
Головна » Чи виживуть кримчани в умовах карантину та як Росія про Крим забула

Чи виживуть кримчани в умовах карантину та як Росія про Крим забула


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Фраза, яку вже колишній прем’єр Росії Мєдвєдєв вимовив, спілкуючись з кримськими пенсіонерами в 2016 році: «Грошей немає, але ви тримайтеся», стала крилатою, а кримчани зрозуміли, що Москві потрібен був просто шматок землі - півострів для подальшого базування Чорноморського флоту ВМФ Росії, але ніяк не місцеві жителі зі своїми радощами і печалями. Власне, Кремль мало турбують росіяни, так з чого йому переживати про громадян чужої країни.

Крим став дотаційним регіоном, і Москва не тільки не допомагає півострову, а й відбирає у населення останні гроші. Незважаючи на ситуацію з коронавірусом і очевидні проблеми з платоспроможністю кримчан, підприємство «Вода Криму», яке незаконно функціонує на анексованій території, почало активно розсилати споживачам оголошення з вимогою економити воду в умовах підвищеної готовності, визначеної указом так званого голови Криму Сергія Аксьонова №63-У від 17 березня 2020 року.

Згідно з роз'ясненнями підприємства, заборгованість по оплаті не допускається, відстрочки по законодавству держави-агресора не діють навіть під час епідемії коронавіруса і карантинних обмежень незважаючи на те, що саме москвичі завезли до Криму заразу.

Кримчани не уявляють, звідки їм брати гроші, так як роботи немає, а система кредитів також не діє. По квартирах ходять представники ЖЕКів, вимагають довідки про склад членів сім'ї, змушують громадян пускати в свої квартири «контролерів» для інвентаризації, а де-факто - опису майна. І цими посяганнями на приватну власність кримчан не здивуєш після того, як Путін ввів експропріацію земель в Криму і заборону на їх володіння колишніми власниками. Існує думка, що «влада» готується продавати з молотка квартири і будинки кримчан за борги по комунальним послугам.

Економічна ситуація в Криму ускладнюється з кожним роком. Вважалося, що провальними були курортні сезони 2014-2019 років, але виявилося, все ще попереду - курортний сезон 2020 року може так і не початися. Що буде з кримчанами в умовах карантину, який ввели до 1 червня і, ймовірно, продовжать, невідомо. На відміну від більшості росіян, жителі Криму не отримають допомоги з безробіття, адже багато хто працює без трудового договору. За даними Росстату в 2019 році, Крим увійшов до переліку регіонів з найбільшою часткою зайнятих у неформальному секторі економіки. 41,3% - це ще гірше, ніж в Калмикії і Бурятії, але ж у півострова унікальний природний потенціал і інфраструктура.

Росія перетворила кримський півострів із здравниці у полігон. За підсумками 2020 року, РФ знаходиться на дев'ятому місці в світовому рейтингу за розміром військового бюджету. Але на думку міністра оборони РФ Шойгу, цього все одно мало: «На тлі щорічно зростаючих витрат США та інших країн військовий бюджет Росії на протязі декількох років залишається практично незмінним. Якщо в 2018 році ми перебували на сьомому місці за кількістю військових витрат серед провідних держав світу, в поточному - на восьмому, а в наступному будемо вже на дев'ятому». По всьому півострову брязкають зброєю військові, в прибережних водах курсують нафтові танкери російських компаній, туристична галузь і сільське господарство в занепаді.

Від колишнього Криму, який любили мільйони туристів, не залишилося і сліду, як, власне, і від самих туристів. З моменту анексії туристичний потік скоротився, в Крим не приїжджають українці, росіяни вважають за краще відпочивати за кордоном, а не в «совку». Крим тепер ні здравниця, ні житниця, а дотаційний регіон. Опитування «Левада-Центру», через три роки після анексії, показав, 55% росіян, вважають неправильним, що РФ дає гроші на розвиток півострова в умовах загального скорочення витрат на освіту, охорону здоров'я, індексацію зарплат і пенсій. А в тому, що регіон дотаційний і джерелом засобів для вкладень і інвестицій в півострів є саме федеральний бюджет, впевнені понад 70% росіян.

Джерело: GUiLDHALL






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини