реклама партнерів:
Головна » Чи зміцниться гривня перед Новим роком?

Чи зміцниться гривня перед Новим роком?


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Напередодні новорічних свят українці зазвичай продавали долари і євро, щоб оплатити поїздки, подарунки та інші витрати. Однак зараз, на думку експертів, ті, хто має валютні заощадження, будуть притримувати їх до кращих часів. Більше того, фахівці вважають можливим подальше ослаблення гривні до Нового року, хоча й повільне та незначне.
Міжбанківський валютний ринок котирує гривню по 16,2-16,6 грн/дол., а вартість готівкового долара впритул підійшла до 17 грн/дол. Але оскільки в банківських обмінниках «зелений» як і раніше не дістати, ВКВ на чорному ринку бажаючі могли придбати за 19-20 грн/дол. Про це пише maanimo, передає UBR.
Національна валюта продовжує девальвувати, незважаючи на її гострий дефіцит у банківській системі, через що багато фінустанов уже серйозно затримують платежі. Щоб підтримати підопічних, минулої середи НБУ видав їм 1 млрд грн рефінансування, ще стільки ж на цьому тижні. Частина цих грошей тут же вихлюпнулася на міжбанк: фінустанови почали купувати долар – частково для себе, почасти для клієнтів-імпортерів. Як і слід було очікувати, збільшений попит на ВКВ моментально спровокував подорожчання валюти.
Спекулянтам же для подальшого розгойдування курсу достатньо було висловлювань політиків. «Прем’єр заявив, що Україна на межі дефолту. Це викликало подальше ослаблення гривні», – констатує аналітик компанії «Альпарі» Анна Кокорєва. Напруженість підсилив і той факт, що Нацбанк досі не озвучив курсовий прогноз для держбюджету-2015. Ще місяць тому глава банківського відомства Валерія Гонтарєва запевняла, що цей показник буде закріплений на рівні 13 грн/дол. Але, очевидно, такий оптимістичний сценарій на Інститутській більше не розглядають. Більше того, на ринку активно гуляють чутки, що в фінансовому кошторисі країни на майбутній рік буде закладено показник на рівні 18-20 грн/дол.
На курс тисне і відкладений попит на валюту з боку імпортерів. В кінці фінансового року їм потрібно закривати і проплачувати контракти, а тому компанії готові купувати долар буквально за будь-яким курсом. Хоча самі банкіри продовжують звинувачувати у всьому населення. "Люди забирають вклади із системи, причому як гривневі, так і валютні. Гривня, яка потрапляє на руки, в тому числі й за рахунок виплат Фонду гарантування вкладів фізосіб, здебільшого спрямовується на купівлю валюти», – говорить радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. Тільки на 1 листопада, за даними ФГВФО, постраждалі вкладники отримали виплати на суму понад 13,2 млрд грн, а активи фонду скоротилися до 10868 млн грн. Щоб виплати не застопорилися, Мінфін пообіцяв перерахувати фонду додаткові 7,5 млрд грн, а НБУ – ще 10 млрд грн. Усі ці кошти в найближчі місяці перекочують до вкладників банків-банкрутів і можуть бути витрачені, в тому числі, й на покупку валюти.
Втім, офіційні дані повністю нівелюють звинувачення банкірів: за інформацією НБУ, обсяг операцій купівлі-продажу готівкової валюти скоротився в листопаді до рекордного мінімуму – $373 млн, що вдвічі менше, ніж у жовтні, і в шість разів менше порівняно з початком року. Обсяг купівлі валюти українцями в минулому місяці становив лише $197,2 млн. Причина такої ситуації – тотальна відсутність доларів у відділеннях фінустанов. Після того як НБУ припинив проводити спеціалізовані аукціони для підкріплення кас валютою, банки продають тільки ті мізерні обсяги ВКВ, які здає населення. Але, за словами експертів, обсяг торгів на чорному ринку в рази більшим.
Щоб зупинити відтік вкладів, фінустанови почали вдаватися до хитрощів. Наприклад, Приватбанк заявив, що буде продавати громадянам валюту тільки в тому випадку, якщо ті покладуть її на депозит. А деякі банки запропонували т.зв. «конвертаційні» вклади: клієнт вносить на рахунок гривню, яка потім конвертується у ВКВ. Ставки за такими депозитами на три місяці становлять близько 5% річних, на шість місяців – 3%. «Але масовому перетоку гривневих депозитів у валюту перешкоджає запроваджене НБУ обмеження на купівлю інвалюти на рівні 3 тис. грн на день. Воно діє навіть у тому випадку, якщо клієнт конвертує гривневий депозит у ВКВ», – зауважує директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов.
Фінансисти кажуть, що традиційного передноворічного зміцнення курсу гривні очікувати не варто. Напередодні свят населення зазвичай розпродувало валюту, щоб оплатити поїздки, подарунки та інші витрати. «Але в нинішньому році ті, у кого є валютні заощадження, будуть притримувати їх до кращих часів. Більше того, до Нового року можливе подальше ослаблення гривні. Але НБУ сильно стримує курс, тому він буде просідати повільно», – вважає Анна Кокорєва. За прогнозами експертів, за період, що залишився до кінця року, національна валюта на міжбанку може подешевшати до 17 грн/дол., а на готівковому ринку – опуститися до 19 грн/дол.

Джерело: Економіст




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини