реклама партнерів:
Головна » Чим корисна диня?

Чим корисна диня?


Коментарі: 1 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Диня - овоч із родини гарбузових ... і все-таки ми мало знаємо про дині, якщо не здогадалися, що це таке.
Ніжна, соковита, ароматна диня - чи можна знайти десерт смачніше? Диня відома з глибокої давнини. Легенда свідчить, що цей райський плід дав людям один з ангелів, за що і був вигнаний з раю, а тріщини на кірці - це письмена-символи, накреслені Аллахом, які він шле людині як ознаку долі: адже малюнок тріщин, що покривають диню, ніколи не повторюється, що викликає трепет у забобонних людей. Відомо, що вже в Давньому Єгипті вирощували диню. Насіння дині і огірків були виявлені в гробниці Тутанхамона і руїнах хазарського міста Саркела.
Для багатьох досі відкрите питання як величати диню, овочем, фруктом чи ягодою? Згідно ботаніки диня - однорічна трав'яниста рослина, що належить до родини гарбузових, баштанна культура, родичка огірків. Власне, вірніше за все її називати удаваною ягодою. Вона буває і маленька, трохи більше 200 г, і величезна, вагою до 20 кг. У магазинах диню прийнято іменувати десертним овочем і розміщувати поруч з кавунами.
У дині їстівне все, від соковитої і найніжнішої м'якоті до гіркуватої шкірки, з якої виходять відмінні цукати. Нам відомо безліч сортів динь, що відрізняються за смаком, але всі вони, як одна, здатні задовольнити самі прискіпливі вимоги до їжі. Протягом стількох століть диня не тільки не приїлася людям, а й проявила свої цілющі властивості на додаток до смакових якостей. Користь дині перевірена тисячоліттями.
В Європі диня з'явилася значно пізніше, європейці дізналися про неї тільки в середні століття. Досить довго вона була в дивину. При дворі короля Людовика Восьмого довгий час дині подавали як щось особливе. До нас же вона перебралася з Середньої Азії, де й досі знають толк в динях.
Чому їх так люблять і цінують, запитаєте ви? Перш за все, крім приємного смаку, за відмінні дієтичні властивості і корисність. Калорійність дині робить її ідеальною складовою дієт. У ній є крохмаль, білки, вітаміни, пектини, клітковина, легкозасвоювані цукри, органічні кислоти і мінеральні солі.
Вона допомагає людям з хворим серцем і тиском, незамінна при хворобах нирок і печінки навіть здатна полегшити страждання при ревматизмі. Все це завдяки високому вмісту калію і заліза. Але найголовніше це кремній, який у великих кількостях міститься в динях. Він дуже важливий для людського організму, так як впливає на кістки, на стан шкіри і волосся. Треба відзначити, що в нашій королеві баштану було виявлено і найбільша кількість вітаміну С. Саме він допоможе в холодний період врятуватися від застуди, тому що підсилює роботу імунної системи.
Не менш цінна і фолієва кислота, яка є в динях. Вона незамінна для жіночого організму в період вагітності чи клімаксу.
Більше того, в м'якоті дині є речовини, що сприяють виробленню серотоніну, того самого гормону щастя, так що, диня нікому не дозволить впадати в зневіру. А ферменти, які сприяють кровотворенню, роблять її незамінною для післяопераційних хворих або для тих, хто втратив багато крові. Однак людям котрі страждають на цукровий діабет або мають серйозні захворювання печінки з динями краще бути обережними, адже в ній міститься багато цукрів.
При цьому диня вважається хорошим дієтичним продуктом, калорійність дині 30-38 ккал, залежно від сорту. Розвантажувальні дні, монодієти, засновані на динному меню, не тільки позитивно позначаються на організмі і виводять накопичені шлаки, але і приносять задоволення. Правда, враховуючи сечогінний ефект, лікарі не рекомендують більше трьох днів вживати в їжу виключно диню.
Плід широко використовують і в косметичних цілях. При вуграх і ластовинні шкіру протирають соком дині вранці і на ніч. Великі любителі сонячних ванн і пляжу, включивши диню в свій щоденний раціон, будуть їй вдячні за рівний бронзовий загар і ідеальну шкіру.
Щоб ослаблене волосся відновилися і краще росло, роблять живильну маску. Для цього диню потрібно очистити, звільнити від насіння, перетерти в пюре, додати касторове масло і нанести на вологе волосся. Через пів години голову помити, як звичайно.
Омолодити обличчя можна завдяки пюре з дині. Нанесіть його на обличчя і змийте через 20 хвилин теплою водою, потім обполосніть холодною і нанесіть зволожуючий крем.
У дині є й маленькі секрети, прекрасні дами повинні знати, що красуня диня з давніх часів вміє робити чоловіків справжніми героями. Її насіння споконвіку використовувалися як сильний збуджуючий засіб, афродизіак. Для цього їх потрібно пожувати свіжими, найкраще з додаванням меду, але не захоплюватися, не більше двох грамів на день, щоб не постраждали селезінка і підшлункова залоза.
Само собою, що очисні властивості і користь дині давно відзначені медициною, спеціальний таблетки, засновані на витяжках з дині, допомагають позбавлятися від токсинів, чистять кишечник, але і диня буває шкідливою.
Ні в якому разі не поєднуйте диню з молочними продуктами або алкоголем, інакше розлад шлунка неминучий. З тієї ж причини диню не варто вживати годуючим мамам, так як проблеми можуть початися у немовляти. Обережність слід дотримувати і хворим на виразку шлунку.
Взагалі диня вимагає особливого ставлення, її зазвичай їдять або після закінчення трапези, як десерт, або окремо від основних прийомів їжі.
Самий смак це стигла, свіжа диня, що пахне сонцем і баштаном. Але не гірше і сушена диня, яка зберігає майже всі корисні властивості. Можна і запастися динями, заморозивши її, в заморожуванні вона зберігається три місяці.
У нас найпоширеніші сорти це кубанська Колгоспниця, виведена в 30-і роки ХХ століття, і Торпеда, південна красуня. Зрідка з'являється на прилавках європейський сорт Канталупо і Мускусна диня.
Як вибрати диню? Це ціле мистецтво, але воно не таке й складне. Головне розглянути хвостик, у стиглої дині він товстий, а шкірка поруч з ним піддається натиску. Недозрілий же плід твердий, майже кам'яний. Але головне правило для стиглої дині це її аромат. Він неповторний. Ну і звук при постукуванні, він повинен бути глухий і гучний. А ще, намагайтеся не купувати дині, які продають прямо біля шосе, машинні вихлопи не додадуть смаку і користі до цьому дару природи.

Джерело: http://reporter.pl.ua/




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини