реклама партнерів:
Головна » Чим корисна пекінська капуста?

Чим корисна пекінська капуста?


Коментарі: 2 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Те, що капуста і салат, за їх лікувальні та поживні властивості, високо цінувалися у всі часи, знає багато хто. Але той факт, що пекінська капуста, може замінити ці два продукти, напевно, знають навіть не всі домогосподарки зі стажем.
На ринках пекінська капуста продається вже не один рік, але раніше довгі довгасті качани привозили здалеку, і коштували вони недешево, та й мало хто ще знав про дивовижні властивості цього овоча.
Очевидно, з цих причин пекінська капуста деякий час і не викликала в покупців особливого інтересу. В даний час "пекінку", як в просторіччі її іменують овочівники, навчилися вирощувати і в Україні і в Росії, завдяки чому, тепер її можна купити в будь-якому супермаркеті.
Судячи з назви, неважко здогадатися, що пекінська капуста родом з Піднебесної. "Петсай", як ще називають цю капусту - однорічна холодостійка рослина, вирощують у Китаї, Японії та Кореї. Там вона в особливій пошані. І на городі, і на столі. Пекінська капуста - один з різновидів скоростиглої китайської капусти, має кочанні і листові форми.
Листя рослини звичайно, зібрані в густу розетку або качани, які за формою нагадують римський салат Ромен і досягають довжини 30-50 см. Качан на розрізі жовто-зелений. Забарвлення листя може варіювати від жовтого до яскраво-зеленої. Жилки на листках пекінської капусти плоскі, м'ясисті, широкі і дуже соковиті.
Пекінська капуста зовні дивно схожа на качанний салат, тому її ще називають салатної капустою. І очевидно, не дарма, адже молоде листя пекінської капусти цілком замінюють листя салату. Це, мабуть, самий соковитий сорт капусти, тому молоді й ніжні листи "пекінкі", що володіють приємним смаком, чудово підходять для приготування різноманітних салатів, зелених бутербродів.
Практично весь сік знаходиться не в зелених листочках, а в їх білою, більш щільної частини, в якій і містяться всі самі корисні компоненти пекінської капусти. І було б помилкою відрізати і викидати цю саму цінну частину капусти. Її обов'язково потрібно використовувати.
За соковитості з пекінкой не може зрівнятися жоден салат і ніяка капуста.
А по мірі формування качанів, пекінську капусту використовують для приготування борщів і супів, гасять, готують голубці ... Хто варив з цією капустою борщ, просто в захваті , та й багато інших страви з нею відрізняються приємним смаком і вишуканістю.
Крім того, пекінська капуста відрізняється від своїх найближчих родичів тим, що при приготуванні не видає настільки капустяного специфічного запаху, як, наприклад, білокачанна капуста.
Загалом, з пекінкі можна готувати все те, що зазвичай готують з інших сортів капусти і салату. Свіжу пекінську капусту так само квасять, маринують і засолюють.
Хто не захоплювався корейським салатом - кимчи, приготованому з пекінської капусти? Не пробували? Тоді вам обов'язково найближчим часом необхідно відвідати один з ринків і купити цей кулінарний шедевр. Але врахуйте, як і будь-делікатес, кимчи коштує не дешево. Любителям гостренького, а особливо тим, хто вранці страждає похмільним синдромом, кимчи буде якраз до місця, тобто до столу.
Кімчі - це самий улюблений делікатес у корейців, який є чи не головним у їх харчування, і практично без нього не обходиться жодна трапеза. І як вважають корейці, кимчи - страва, яка неодмінно має бути на столі. Корейські вчені, наприклад, встановили, що в кимчи вміст вітамінів В1, В2, В12, РР навіть збільшується в порівнянні зі свіжою капустою, крім того, у складі виділяється при квашенні соку багато різних біологічно активних компонентів. Так що, напевно, недарма люди похилого віку в Кореї, Китаї та Японії так бадьорі і витривалі.
Ще стародавні римляни, приписували капусті гігієнічні властивості, а давньоримський письменник Катон Старший писав: "Завдяки капусті, Рим протягом 600 років виліковувався від хвороб, не звертаючись до лікарів".
Ці слова, повною мірою, можна віднести і до пекінської капусти, яка має не тільки дієтичні та кулінарними особливостями, а й лікувальними. Особливо корисна пекінська капуста при серцево-судинних захворюваннях і виразці шлунка. Її вважають джерелом активного довголіття. Сприяє цьому наявність у ній значної кількості лізину - амінокислоти, незамінною для людського організму, що володіє здатністю розчиняти чужорідні білки і служить основним очищувачем крові, підвищує імунітет організму. Велику тривалість життя в Японії та Китаї пов'язують із вживанням в їжу саме пекінської капусти.
За своїм змістом вітамінів і мінеральних солей пекінська капуста не поступається білокачанної і своєму братові-двійника - качани салату, а за деякими показниками і перевершує їх. Наприклад, у білоголової капусти і кочанного салату вітаміну С міститься в 2 рази менше, ніж у "пекінке", а вміст білка в її листках у 2 рази перевищує його вміст у білоголової капусти. Листя "пекінкі" містять більшу частину існуючого набору вітамінів: A, C, B1, B2, B6, PP, E, P, K, U; мінеральні солі, амінокислоти (усього 16, у тому числі і незамінні), білки, цукру, алкалоїд лактуцин, органічні кислоти .
Але одним з головних достоїнств пекінської капусти вважається здатність зберігати вітаміни протягом усієї зими, на відміну від салату, який при зберіганні дуже швидко втрачає свої властивості і білоголової капусти, яка, звичайно ж, не може замінити салат, та й до того ж вимагає специфічних умов зберігання.
Тому особливо незамінна пекінська капуста в осінньо-зимовий період, так як є в цей час одним із джерел свіжої зелені, джерелом аскорбінової кислоти, необхідних вітамінів і мінералів.

Автор: Віктор Покидько
Джерело: http://xfood.ru/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини