реклама партнерів:
Головна » Члени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне русло

Члени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне русло


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Перебіг виборчого процесу з усією очевидністю засвідчує наявність системи чинників, які унеможливлюють проведення місцевих виборів відповідно до міжнародних стандартів вільних, справедливих, чесних та прозорих виборів, додержання виборчих прав громадян
Члени Центральної виборчої комісії звернулися з відкритим листом до президента України Віктора Януковича з проханням повернути виборчий процес у демократичне русло

Відкритий лист членів Центральної виборчої комісії Президенту України В.Ф. Януковичу
Шановний Вікторе Федоровичу!

11 вересня розпочався виборчий процес чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, призначених на 31 жовтня 2010 року.
Як члени Центральної виборчої комісії, ми присягали Українському народу забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України.
Однак перебіг виборчого процесу з усією очевидністю засвідчує наявність системи чинників, які унеможливлюють проведення місцевих виборів відповідно до міжнародних стандартів вільних, справедливих, чесних та прозорих виборів, додержання виборчих прав громадян.
Так, формування територіальних виборчих комісій здійснено з порушенням встановлених законом принципів рівності суб’єктів виборчого процесу та неупередженості органів державної влади, зокрема до місцевих організацій партій.
На жаль, голосуванням більшості членів ЦВК викривлено волю законодавця і встановлено непередбачені Законом переваги лише для трьох політичних партій - Партії регіонів, Комуністичної партії України та Народної Партії - за рахунок ущемлення інтересів решти дванадцяти парламентських партій. При цьому, попри законодавчо встановлену рівність, вага права одних партій штучно зменшена в рази порівняно з іншими. І хоч законом це не встановлено, але критерієм більшість членів ЦВК обрали вкрай суб’єктивний! чинник - опозиційну або провладну орієнтацію партій.
Як наслідок, вихолощення принципу паритетності при формуванні виборчих комісій, що фактично спотворює їх колегіальну природу і створює загрозу та механізми зловживання повноваженнями. І кількісне співвідношення членства в комісіях, і розподіл керівних посад засвідчують домінування окремих політичних партій при спрямуванні роботи виборчих комісій.
Демонстративним є кількісне співвідношення голів територіальних виборчих комісій, сформованих ЦВК: якщо Народна Партія має понад 15% посад голів комісій, Комуністична партія України - понад 9%, ВО „Батьківщина" - понад 16%, то Партія регіонів має понад 32% таких посад, що в рази перевищує представництво будь-якої іншої партії.

Іншим прикладом ігнорування загальновизнаних демократичних стандартів щодо вільних виборів є безпрецедентні факти втручання органів державної влади в діяльність політичних партій з метою блокування їх участі у виборах.
Із створенням двійників Київської та Львівської обласних організацій ВО „Батьківщина" доводиться констатувати, що таке ганебне явище як рейдерство вмонтовано у виборчий процес як елемент адміністративного ресурсу.
Ілюстративним є призначення Апеляційним судом міста Києва розгляду справи за апеляційною скаргою ВО „Батьківщина" на ухвалу Печерського райсуду міста Києва (фактично щодо можливості участі в місцевих виборах Львівської обласної організації ВО „Батьківщина") на 14 грудня 2010 року, тобто за півтора місяці після виборів!
Проте, найсерйозніші загрози для справедливих і чесних виборів зумовлені змістом самого Закону, який надає досить широке поле для порушень і зловживань. Особливо вражаючою є норма його статті 27, яка дозволяє у день голосування, при підрахунку голосів, установленні підсумків голосування та результатів місцевих виборів прийняти рішення виборчої комісії більшістю голо! сів від присутніх на засіданні членів комісії. Де-факто це не лише нівелює колегіальний принцип роботи комісій, але й можливість здійснення ними повноважень, оскільки від імені однієї дільничної виборчої комісії, наприклад, великої дільниці може бути аж вісім різних рішень чи протоколів.
Тому вкрай нагальним є корегування законодавчих приписів з таких ключових питань, як організація роботи виборчих комісій, оскарження їх рішень, дій та бездіяльності, встановлення результатів виборів.
З огляду на обставини, які виштовхують перебіг виборчого процесу за межі міжнародних стандартів вільних і чесних виборів, поділяючи Вашу стурбованість щодо проведення місцевих виборів відповідно до демократичних норм і засад, змушенні звернутися до Вас, пане Президенте України, як до гаранта додержання Конституції України прав і свобод людини і громадянина з проханням вжити невідкладних заходів з метою спрямування виборчого процесу у демократичне русло.
Дорученням Президента України від 16 вересня 2010 року № 1-1/2161 органам виконавчої влади, правоохоронним органам, а також ЦВК пропонується вжити вичерпних заходів щодо безумовного виконання виборчого законодавства та проведення чесних, демократичних виборів до органів місцевого самоврядування.
Однак, наповнити Ваше доручення реальним змістом можливо лише за умови внесення змін до профільного закону, а також зміни практики його застосування ЦВК, коли більшістю без врахування об’єктивних обставин, їх аналізу на предмет відповідності Закону приймаються не лише незаконні рішення, а й руйнуються міжнародні стандарти вільних, справедливих, чесних і прозорих виборів.
Вибори є основою демократії. Існування України поза межами демократичного середовища є передумовою руйнуванням державності, порушенням прав і свобод людини і громадянина.

З повагою,
Члени Центральної виборчої комісії: Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Ігор Жиденко, Валерій Шелудько

Джерело: Харківська правозахисна група





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини