реклама партнерів:
Головна » Чому екс-регіонали разом з "противсіхами" підклали свиню секретарю РНБО Олександру Турчинову

Чому екс-регіонали разом з "противсіхами" підклали свиню секретарю РНБО Олександру Турчинову


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Невдале голосування за розширення повноважень РНБО та її секретаря Олександра Турчинова чітко окреслило можливу лінію розколу в правлячій коаліції. Першу скрипку знову зіграли парламентські "противсіхи"
Під радісні оплески колишніх регіоналів з "Опозиційного блоку" Верховна Рада так і не змогла прийняти президентський законопроект про розширення повноважень РНБО та його секретаря Олександра Турчинова.
За документ знайшлося лише 223 голоси, стільки ж набралося і за повторне голосування. За розширення повноважень Турчинова голосували фракції Блоку Порошенка, "Народного фронту" а також групи "Воля народу" Ігоря Єремеєва та "Економічний розвиток" Віталія Хомутинніка. "Батьківщина", "Самопоміч", Радикальна партія та "Опозиційний блок" не дали за документ жодного голосу. Майже не голосували і позафракційні, в тому числі і з групи "Укроп", що орієнтується на Ігоря Коломойського. В підсумку законопроект був направлений на повторний розгляд.
Отже екс-регіоналам і справді було чому так голосно радіти. По-перше, не відбулося суттєвого підсилення Олександра Турчинова, який на відміну від чинного президента значно менш толерантний до колишніх регіоналів, а по-друге розкол в коаліції за зразком помаранчевої команди, про який давно мріяли "опозиціонери", нарешті набув реальних рис.
При чому винуватцями цієї ситуації знову стали політики, яких в тій чи іншій мірі можна записати до "противсіхів". Представники трьох політсил, що не підтримали "підсилення" Турчинова, пояснили своє рішення нібито порушенням Конституції, яке міститься в законі, та тим, що секретар РНБО разом з новими повноваженнями отримає потенційну можливість узурпувати владу. Усі доводи глави фракції БПП Юрія Луценка та представника "Народного фронту" Сергія Пашинського про те, що порушень Конституції немає, як і ризику узурпації, на коаліційних опозиціонерів не подіяли.
Попри майже одноголосні зауваження до законопроекту, насправді кожна з політичних сил мала власні причини провалити це дуже важливе голосування. Для партії Ляшка, яку уже давно пов’язують з колишнім главою адміністрації Януковича Сергієм Льовочкіним, таке голосування здається цілком природнім. По-перше, воно повністю лягає в канву "противсіхства", по-друге дозволяє, зберігаючи обличчя непримиренного патріота, голосувати так, як вигідно екс-регіоналам.
Що стосується "Самопомочі", яку пов’язують з дніпропетровським губернатором Ігорем Коломойським, то йому аж ніяк не вигідно отримати в особі Турчинова серйозного конкурента в якості людини, здатної рішуче наводити лад у державі. Адже саме на безпорадності державних інститутів так любить піаритися Ігор Валерійович, позиціонуючи себе та свою команду єдиною силою, здатною всерйоз протидіяти сепаратизму. Разом з "Самопоміччю" проти законопроекту проголосували і відверто "проколомойські" депутати.
Що стосується "Батьківщини", то тут швидше за все вирішальну роль зіграла неможливість Юлії Тимошенко змиритися зі "зрадою" та піднесенням свого колись найближчого партнера Олександра Турчинова, який завжди був в тіні харизматичної Юлії Володимирівни.
Можна не сумніватися, що президентський законопроект щодо РНБО таки буде прийнятий, адже знайти три вирішальні голоси для Порошенка не може бути серйозною проблемою. Але, по-перше, втрачено час, який на війні вартує надто дорого. По-друге, залишився неприємний присмак від сьогоднішнього голосування, яке, за великим рахунком, стало першим невдалим голосуванням з важливих питань для нової коаліції. Все це дуже нагадує майже недієздатну помаранчеву коаліцію після позачергових виборів 2007 року, коли перевага демократичних сил складала лише два мандати, з чого не гребували користатися регіонали. Тепер подібна загроза повстала і перед чинною коаліцією, яка налічує більше 300 голосів.
Цей неприємний присмак не вдалося "перебити" навіть голосуванню за відмову від позаблокового статусу, за що дружньо віддали голоси аж 303 нардепи. Адже, попри всю пафосну риторику про необхідність вступу до НАТО, це питання досить віддаленого майбутнього, а формальна відмова від позаблоковості - це лише кількаденний піар для деяких політиків та можливість подратувати Кремль. Все це жодним чином не змінить ані ситуацію на фронті, ані співпрацю з країнами ЄС та США і тим більше не підвищить боєздатність збройних сил тим більше напередодні нових можливих переговорів у "мінському форматі".

Джерело: espreso






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини