реклама партнерів:
Головна » Чому і яким чином ЄС підтримує Україну

Чому і яким чином ЄС підтримує Україну


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
20/04/2021 – Блог Високого представника Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики/Віцепрезидента Європейської Комісії Жозепа Борреля

Напруга всередині та довкола України швидко зростає. Під час зустрічі Ради ЄС із закордонних справ ми надіслали чіткий сигнал нашої колективної підтримки суверенітету та територіальної цілісності України у зв’язку з розгортанням Росією військ та її негативними діями і провокаціями, що тривають.

Вкотре наша щомісячна зустріч міністрів закордонних справ ЄС відбулася в режимі відеоконференції через пандемію. Ми знову присвятили багато уваги зростанню напруженості в східній частині нашого континенту. Цього разу ми значною мірою зосередилися на Україні і на найбільш ефективних шляхах її підтримки, адже вона зіштовхується з рядом викликів, кількість яких зростає. Найголовніший з них полягає у тривалій військовій присутності РФ, обсяг якої навіть зріс.

Я запросив Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу долучитися до нашої зустрічі, щоб ми могли безпосередньо заслухати його оцінку викликів, з якими зіштовхується Україна та обговорити те, як ЄС і його країни-члени можуть найкращим чином адаптувати нашу вже наявну суттєву підтримку. У нашому обміні думками ми торкнулися кількох аспектів.

"Україна зіштовхується з російською агресією вже протягом років... Особливо тривожним є нарощування військової присутності поблизу українських кордонів і в незаконно анексованому Криму”.

По-перше, це безпека і конфлікт в Україні. Протягом років Україна зіштовхується з російською агресією. Крім того, Москва не йде назустріч Києву у вирішенні конфлікту. Особливо тривожним є нарощування військової присутності поблизу українських кордонів і в незаконно анексованому Криму. На цих територіях зосереджено понад сто тисяч російських військових. Разом з партнерами з Великої сімки ми закликали Росію припинити цю небезпечну ескалацію. Крім того, Росія оголосила про закриття окремих частин акваторії Чорного моря до жовтня 2021 року для проведення військових навчань, що є черговою провокацією і порушує принцип свободи судноплавства, гарантований Конвенцією ООН з морського права (UNCLOS).

Зі свого боку я наголосив, що ми високо оцінюємо стриману відповідь України. Ми повинні продовжити спонукати Росію до деескалації та послаблення напруженості. Ми маємо разом відкинути спроби Росії позиціонувати себе посередником, а не стороною конфлікту.

Ми вкотре підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та знову наполягаємо на необхідності повного виконання Мінських домовленостей.

"Нині настав час для деескалації. Ми дуже пильно слідкуємо за розвитком подій і повинні бути готові розглянути варіанти наших дій у разі продовження агресії”.

Ескалація напруженості вимагає як принципової позиції, так і посилення дипломатичних зусиль. Ми домовилися, що маємо дотримуватися єдиної позиції у наших двосторонніх перемовинах з Росією і в усіх відповідних міжнародних форматах, таких як Велика сімка й ОБСЄ, а також за участі США, і узгоджено виражати непохитну солідарність з Україною. Ми будемо продовжувати підтримувати зусилля в рамках Нормандського формату і діяльність ОБСЄ, зокрема Спеціальної моніторингової місії, а також інші заходи зі зміцнення миру. Нині настав час для деескалації. Ми дуже пильно слідкуємо за розвитком подій і повинні бути готові розглянути варіанти наших дій у разі продовження агресії.

Говорячи про майбутні плани, Голова Європейської ради Шарль Мішель і я підтвердили свою участь у саміті Міжнародної Кримської Платформи, що відбудеться 23 серпня у Києві. Ця подія стане важливою нагодою, аби привернути увагу до незаконної анексії Криму, а також до нашої більш широкої підтримки України.

“Реформи роблять Україну більш стійкою і сильною, саме тому ми залучили понад 16 мільярдів євро на підтримку реформ з 2014 року”

По-друге, ми обговорили реформи. Україна досягла значного прогресу, але попереду багато роботи, зокрема у сфері боротьби з корупцією та впровадження судової реформи. Реформи роблять Україну більш стійкою і сильнішою, саме тому ми залучили понад 16 мільярдів євро на підтримку реформи з 2014 року. Це робить Україну найбільшим реципієнтом фінансової підтримки Європейського Союзу. Ми погодилися з Міністром Кулебою, що економічна інтеграція України і гармонізація законодавства з ЄС сприятиме економіці та торгівлі України.

По-третє, ми продовжимо підтримувати Україну в боротьбі з пандемією. Минулої п’ятниці ініціатива COVAX доставила в Україну 117 000 доз вакцин проти COVID-19. Крім того, заплановано доставку майже трьох мільйонів доз вакцин до кінця червня. Як ми неодноразово повторювали, Європейський Союз є переконаним прихильником багатосторонньої взаємодії у питанні розподілу вакцин і одним із найбільших донорів ініціативи COVAX.

Звісно, говорячи про Україну, не може залишити поза увагою ситуацію всередині Росії та у відносинах з нею. На жаль, негативні тенденції, які ми спостерігаємо в Росії протягом певного часу, продовжуються. Поводження з Навальним є цьому доказом. Я здійснив поїздку до Москви на початку лютого, щоб порушити напряму з російським керівництвом це питання, але Росія, очевидно, вирішила продовжувати рух обраним курсом.

Це призвело до ситуації зі здоров’ям Навального, що викликає велике занепокоєння. Ми чітко заявили, що очікуємо отримання ним необхідної медичної допомоги від тих лікарів, яким він довіряє (що цілком логічно, з огляду на те, що раніше його отруїли). Ми вважатимемо російську владу відповідальною за його долю.

Я вже раніше зазначав, що Росія відокремлюється від Європи. Як Європейський Союз, ми повинні і ми зробимо висновки, при цьому захищаючи принципи, що лежать в основі європейської безпеки, і підтримуючи партнерів, які поділяють наші інтереси і цінності.

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини