реклама партнерів:
Головна » Демографічну кризу в Україні розв’яже заборона абортів?

Демографічну кризу в Україні розв’яже заборона абортів?


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В Україні пропонують заборонити аборти, аби збільшити кількість населення. У ВООЗ cтавляться до ідеї зі скепсисом.
Українські депутати взялися упритул за вирішення демографічних проблем. Після намагання обкласти податком українців, які не мають дітей, тепер депутати хочуть заборонити жінкам штучно переривати вагітність. Законопроект про заборону абортів зареєстрував бютівець Андрій Шкіль. На його думку, саме це дозволить подолати в Україні демографічну кризу.
Депутат нагадує за останніх 12 років населення України зменшилося на 5 мільйонів осіб. «Якщо така демографічна динаміка триватиме, то через кількадесят років народ України складатиметься переважно з мігрантів – вихідців з Азії. І основною причиною таких невтішних демографічних тенденцій є легальні аборти», - наголошує Андрій Шкіль у пояснювальній записці до свого законопроекту. Він констатує, що заборона абортів може дати і економічний ефект, адже збережене життя – це майбутні молоді працівники, зміна на робочих місцях людей пенсійного віку, сплати в пенсійний фонд, де вже зараз великий дефіцит коштів.

Ліпше інформувати, а не забороняти
Лікарі наголошують, що дбаючи про економічні розрахунки політики забувають про здоров’я жінок. Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Середюк констатує, що після законодавчої заборони штучного переривання вагітності в Україні збільшиться кількість неконтрольованих абортів. «Активізується ринок нелегальних абортів. Для пацієнтів це реальна небезпека. Забезпечити контроль у цій сфері буде важко», - сказав Deutsche Welle Віктор Середюк. З цим згоден голова бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні Кіз де Йонкере. За його словами, обмеження легальних абортів аж ніяк не вплине на збільшення народжуваності, а навпаки може спровокувати хвилю жіночих смертей від неякісної медичної допомоги. «Якщо жінка хоче зробити аборт вона його зробить, але це відбудеться за таких умов, де не буде медичного контролю і жінка може втратити життя», - прокоментував Deutsche Welle Кіз де Йонкере.
Він зауважує, що хоча у кількох кранах Європи діють подібні заборони на аборти, наприклад у Польщі, Ірландії та на Мальті, в цілому ВООЗ не підтримує подібні обмеження. «У ВООЗ є кілька резолюцій, які підтримують законність абортів. Я з Нідерландів. У моїй країні аборти легальні. І в нас один з найнижчий рівень абортів. Це тому що молоді жінки добре поінформовані про цю ситуацію. Тож вони роблять все можливе, для того щоб запобігти небажаній вагітності», - сказав Кіз де Йонкере.
За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, за останні десять років кількість абортів в Україні зменшилась ушестеро. Якщо в 1990-х роках цим методом намагались регулювати кількість дітей в сім'ї близько одного мільйона українок, то 2011 року було здійснено 156 тисяч абортів, звітують у МОЗ.

Чия відповідальність?
Заборону абортів традиційно підтримує й Церква. Представники Української греко- та римо-католицьких церков переконані, що аборти не можна розглядати тільки в площині «жінка – лікар». «Не тільки жінка винна, але і її чоловік, її мати чи батько, які жінку до цього примушують, члени сім'ї, які не захотіли прийняти це життя», - зазначив глава УГКЦ Святослав Шевчук. На це українські жіночі організації висловили свою категоричну незгоду.
«Жодна з нас, жінок, не схвалює штучне переривання життя в зародку - це ризикована медична операція, шкідлива для жіночого організму і психіки. Але це не означає, що жінок потрібно позбавляти права вибору і можливості самій приймати рішення щодо свого тіла і своєї долі», - наголосили у своєму листі-звернені жіночі організації. Вони посилаються на досвід Польщі, де примушення жінок до народження небажаних дітей не поліпшив демографічної ситуації в країні, а також негативний досвід СРСР, де заборона абортів з 1936 по 1955 рік призвела до збільшення смертей від абортів до 70 відсотків і росту кількості дітовбивств.

Джерело: Німецька хвиля






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини