реклама партнерів:
Головна » ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДТП

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДТП


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15 листопада в Україні відзначався День пам’яті жертв ДТП. Цього року він проходив в рамках Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху, зініційованого Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація безпеки дорожнього руху».
Започаткована неурядовими організаціями Великобританії, традиція вшановувати пам”ять загиблих на дорогах і тим самим привертати увагу громадськості до проблем безпеки дорожнього руху швидко знайшла розуміння та підтримку в всьому світі. Тож 26 жовтня 2005 року ООН прийняла резолюцію із закликом до урядів усіх країн відзначати третю неділю листопада як День пам’яті жертв ДТП. Адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, дорожньо-транспортні пригоди забирають щороку 1,3 мільйона життів і залишають покаліченими 50 мільйонів людей. А Україна увійшла до сумнозвісного списку держав з найвищою кількістю жертв на 1 млн авто – 961.

За словами голови Координаційної ради Всеукраїнської громадської організації «Асоціація безпеки дорожнього руху» Олександра Скибінецького, заходи, що проходили в День пам’яті, мали на меті привернути громадську увагу до проблем ДТП. За їхні наслідки платять найвищу ціну не тільки жертви, а й суспільство в цілому. Тож нам треба знайти найдієвіші засоби подолання дорожньої кризи, об’єднавши для цього зусилля влади, громадськості, бізнесу. Передовсім, має бути політична воля для виконання цього вкрай актуального завдання».

Проблемою смертності на дорогах, окрім громадського сектора, вкрай стурбовані представники релігійних конфесій. Про це, зокрема, свідчить звернення Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій «З приводу безпеки дорожнього руху»

Як зазначив Головуючий Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, під час каденції якого була прийнята вищезазначена Декларація, Головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх: «Члени Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій не могли залишитись осторонь такого важливого аспекту життя сучасного суспільства яким є безпека дорожнього руху, і тому одноголосно ухвалили на своєму першому виїзному засіданні, що відбулося 19 жовтня 2009 року в місті Єрусалимі (Держава Ізраїль) Декларацію про убезпечення дорожнього руху, де ми спробували не лише констатувати наявні проблеми (зокрема: жахлива статистика ДТП на дорогах Україні, смертності і травматизму, пов’язаного з ДТП, неприпустимо низький рівень культури дотримання правил дорожнього руху і взаємної поваги на дорогах, поганий технічний стан доріг та дорожньої інфраструктури, тощо), але й запропонували спільне бачення провідних українських конфесій шляхів покращення ситуацій, як на рівні держави, так і на рівні кожного з учасників дорожнього руху. Вважаємо, що проблему безпеки дорожнього руху слід розглядати і вирішувати в комплексі, органічно поєднавши морально-етичні аспекти, юридичні норми та сучасні світові технічні досягнення в царині автотранспорту і дорожньої інфраструктури».

«Невтішна статистика свідчить про те, що за останні 5 років в дорожньо-транспортних пригодах в Україні загинуло 39 127 осіб і травмовано 312 361. Церква, як любляча мати, не може стояти осторонь такого трагічного стану справ і тому не залишає без заупокійної молитви своїх дітей, загиблих під час дорожньо-транспортних пригод. А усіх живих закликає до відповідальності й обережності за кермом. Тому 15 листопада цього року о 15 годині в Трапезній церкві Київо-Печерської Лаври за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира була відслужена панихида за загиблими в дорожньо-транспортних пригодах. Ця поминальна служба присвячувалася Всесвітньому дню пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод». (Священик Володимир, Настоятель Свято-Володимирського Храму при Верховній Раді України)

«Десять «заповідей» для водіїв – це невеликий перелік настанов, які містяться в об’ємному документі, виданому 19 червня 2007 року Папською Радою душпастирської опіки у справах мігрантів та подорожуючих. Мова йде про «заповіді», які мають цілковито інший характер, ніж біблійні. Папська Рада обрала таку назву радше як символічну, щоб показати, наскільки відповідальним є на сьогодні користування дорогами й транспортними засобами, що в усіх розвинутих країнах, на жаль, є однією з найпоширеніших причин передчасної смерті й травмування людей. Основою для цього сучасного декалогу стала перша і найбільша заповідь Ісуса Христа про любов до ближнього, а також заповідь «не вбивай» з декалогу Мойсея. Зрештою, Десять «заповідей» для водіїв не є серією заборон. Це насамперед заклик до людей віруючих та невіруючих ніколи не забувати про відповідальність за власне життя та життя інших». (З коментаря Його Високопреосвященства Івана Юрковича, Апостольського Нунція в Україні).

«Якщо людина має високий рівень культури і моралі, то вони стають запорукою уважного ставлення і до оточення. Крім того людина повинна дотримуватись під час водіння кокретних правил, тому що ці правила створені для зменшення ймовірності аварійних ситуацій. У цьому плані людина має бути особливо уважною, оскільки це запорука її здоров’я та здоров’я інших. Навіть поспішаючи додому, де на тебе чекають, треба дотримуватись правил дорожнього руху, щоб доїхати без проблем згідно з волею Всевишнього.

Водночас ті, хто застрахував свій транспорт, хай не думають, що можуть створювати аварійні ситуації, знаючи про те, що збитки будуть відшкодовані. Вони повинні знати, що поруч інші люди, чия душа – це цінність, і що кожен з учасників дорожнього руху має сім’ю. Коли людина має високу культуру, вона ставиться з милосердям до оточення і у неї відсутня пиха, що часто стає причиною аварій». (З коментаря, підготовленого Духовним управлінням мусульман України).
«Це добре, що проблемою безпеки дорожнього руху дедалі більше починають перейматися і громадяни, і представники владних структур, і духовенство, – вважає президент ВГО «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін. – Тим більше, що духовний аспект, до якого звертаються представники різних релігійних конфесій – усвідомлення відповідальності за свої вчинки на дорозі - це наша спільна справа. У всьому світі цього дня громадські організації ініціюють запалення свічок пам’яті, зведення символічних стін плачу, щоб, вшановуючи пам’ять про загиблих, розбудити свідомість людей, змусити їх поважати правила безпеки дорожнього руху. Щоб горе оминало наші сім’ї, а епідемія ДТП не гуляла країнами й континентами».

Світова практика свідчить, що громадські зусилля завжди дають конкретні результати. Приміром, у США за наполяганням «Організації матерів проти п’яних водіїв» Конгрес прийняв резолюцію про національний статус Дня пам’яті жертв ДТП і, таким чином, підняв ранг проблеми до рівня національної безпеки. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація безпеки дорожнього руху» виступила з аналогічною ініціативою й звернулася до Президента країни Віктора Ющенка підтримати її. Сподіваємось, що Глава держави дослухається до голосу тисяч громадян країни, які втратили в ДТП своїх близьких і рідних й підтримає пропозицію асоціації.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини