реклама партнерів:
Головна » Держдепартамент США дав оцінку стану релігійної свободи в Україні

Держдепартамент США дав оцінку стану релігійної свободи в Україні


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Протягом звітного періоду (до червня 2010 р.) не було змін у рівні поваги до свободи віросповідання з боку державної влади України. Проте в інших розділах Звіту наводяться окремі факти порушення релігійної свободи та прав релігійних організацій
Бюро демократії, прав людини та праці Державного департаменту США 17 листопада оприлюднило щорічний звіт про стан релігійної свободи у країнах світу. Окрема доповідь присвячена оцінці рівня забезпечення релігійної свободи в Україні протягом останнього року, про це повідомляє Інститут релігійної свободи.
У документі зазначено, що Конституція України гарантує свободу віросповідання, а законодавство та державна політика в цілому сприяли вільній релігійній діяльності. При цьому українське суспільство залишається багатоконфесійним та глибоко релігійним.
Загальний висновок Держдепартаменту США свідчить про те, що в цілому в Україні свобода віросповідання забезпечувалась на практиці. Протягом звітного періоду не було змін у рівні поваги до свободи віросповідання з боку державної влади України. Проте в інших розділах Звіту наводяться окремі факти порушення релігійної свободи та прав релігійних організацій.
Зокрема, американські експерти зазначають, що в Україні не існує жодної офіційної державної релігії. Але, не зважаючи на це, у деяких регіонах країни релігійні групи, які складають меншість, скаржилися на нерівне ставлення з боку місцевої влади. При цьому місцеві чиновники часом не залишаються об’єктивними у суперечках між релігійними організаціями, а підтримують ту чи іншу сторону.
Також Держдепартамент США відзначив, що питання реституції комунального майна, конфіскованого радянською владою у релігійних організацій, в цілому залишається проблемою в Україні. При цьому влада продовжувала сприяти поверненню релігійним організаціям деяких об’єктів комунальної власності.
Уряд США також зв! ернув ув агу на те, що положення Закону України про державну реєстрацію юридичних осіб суперечать Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», що ускладнює реєстрацію релігійних організацій та набуття ними статусу юридичної особи.
У звіті зазначено, що у липні 2009 року Кабінет Міністрів України доручив Державному комітету у справах національностей та релігій спільно з Міністерством юстиції України підготувати пропозиції щодо спрощення процесу реєстрації релігійних організацій шляхом усунення суперечливих положень чинного законодавства. Однак, незважаючи на неодноразові заклики Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та громадських організацій, на кінець звітного періоду це питання не було вирішене.
Також у документі згадуються повідомлення про соціальні зловживання та дискримінацію за ознаками релігійної приналежності, переконань або релігійної практики, в тому числі випадки антисемітизму та анти-ісламізм. Разом з цим різні релігійні об’єднання продовжували домагатись уваги керівництва держави до своїх проблем, вирішити розбіжності між різними конфесіями та обговорити відповідні законодавчі акти, – наголошується у звіті.
Серед поліпшень і позитивних змін щодо свободи віросповідання Держдепартамент США назвав рішення попереднього складу Уряду України від 03.09.2009 року про зниження тарифів на природний газ для релігійних організацій до рівня тарифів населення.
Схвальну оцінку також здобуло рішення Кабінету Міністрів України від 25.09.2009 року про звільнення релігійних організацій від сплати компенсаційної вартості озеленення ділянок, призначених для будівництва культових споруд та допоміжних будівель, необхідних для їх обслуговування.
Позитивно у Звіті оцінено і той факт, що поряд з проблемою реституції церковної власності протягом 2009 року у користування релігійним організаціям було надано 182 будівлі чи їх частини для здійснення релігійної діяльності! .
До позитивних змін також було віднесено рішення Вищої атестаційної комісії України від 15.05.2010 року про включення богослов’я (теології) в перелік дисциплін, за якими може відбуватись захисту наукових дисертацій та здобуття наукових ступенів. У Звіті зазначено, що представники основних конфесій привітали таке рішення та висловивши надію, що Уряд України буде робити подальші кроки у напрямку повного визнання богослов’я як наукової дисципліни.
Повний текст Звіту про стан релігійної свободи в Україні за 2010 рік незабаром буде опубліковано на сайті Інституту релігійної свободи.

Довідка ІРС.
Уряд США обговорює питання свободи віросповідання з керівництвом України у рамках своєї загальної політики з просування прав людини та звертає увагу на проблеми з релігійною дискримінацією. Представники Посольства США порушують ці питання перед представниками українського Уряду з метою сприяння етнічної та релігійної терпимості за допомогою публічних заходів.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини