реклама партнерів:
Головна » Держкіно України вирішило видати дозвіл на прокат російського фільму Матч

Держкіно України вирішило видати дозвіл на прокат російського фільму Матч


Коментарі: 4 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Державне агентство України з питань кіно прийняло рішення видати прокатне посвідчення російському фільму Матч, проте зі встановленням обмеження за віком глядацької аудиторії 18.
Про це сказано в офіційній заяві Держкіно, текст якої має у своєму розпорядженні Кореспондент.net.
"Станом на 20 квітня 2012 Експертна комісія з питань поширення і демонстрації фільмів закінчила перегляд фільму Матч повним складом комісії. Думки експертів стосовно доцільності державної реєстрації фільму Матч і видачі йому прокатного посвідчення розділилися таким чином: за - 11 голосів, проти - 8. На підставі висновків експертів прийнято рішення про видачу прокатного посвідчення фільму Матч зі встановленням обмеження за віком глядацької аудиторії 18, з умовою попередження глядача про встановлені обмеження, і показ фільму кінотеатрами на вечірніх сеансах з 18 години", - сказано в повідомленні відомства.
"Державне агентство України з питань кіно діє виключно на підставі, в межах повноважень і способом, передбаченими Конституцією і законами України. Відповідно до ст. 15 Конституції України цензура заборонена. Держкіно не може забороняти, або - навпаки - дозволяти прокат фільму, користуючись ідеологічними мотивами або художніми властивостями твору. Згідно з чинним законодавством Агентство видає прокатні посвідчення виключно на підставі висновків і рекомендацій експертів. Більшість з 19 членів Експертної комісії з питань поширення і демонстрації фільмів при Держкіно рекомендували фільм Матч до прокату в Україні. Що ж до художньої і історичної цінності фільму - визначати її для себе кожен глядач повинен особисто. Вважаю, що заборона фільму Матч лише додасть йому популярності у мережах і на ринку чорного відео прокату", - прокоментувала ситуацію голова Держкіно Катерина Копилова.
За підсумками перегляду члени Експертної комісії Держкіно висловили стурбованість щодо можливого спотворення у фільмі історичних подій, присутності у картині пропаганди і жанрової стилізації: "У картині є епізоди, де україномовні персонажі виглядають негідно і карикатурно, і це може викликати почуття образи і обурення у нашого глядача", - вважають експерти Держкіно.
Не дивлячись на це більшість голосів рекомендували видати державне посвідчення, пояснюючи своє рішення тим, що "... заборони роблять авторам неталановитих фільмів лише зайву рекламу".
"Ми існуємо не в ті часи, коли щось можна фактично заборонити до показу. Всі, хто захоче подивитися фільм Матч, подивляться його, принаймні, в інтернеті", - вважають у відомстві.
У Держкіно підкреслили, що з повагою ставляться до думок усіх, хто висловився про доцільність або недоцільність прокату в Україні фільму Матч і підкреслюють, що не можуть виступати цензором у таких питаннях. "Глядач має право на те, аби скласти думку про фільм самостійно - проглянути його і визначити власне ставлення до роботи творців картини і подій, про які говориться у фільмі", - зазначили у відомстві.

Нагадаємо, що кілька днів тому прокатники і продюсери фільму Матч заявили про те, що прокат картини в Україні виявився під загрозою, оскільки Міністерство культури до цих пір не видало прокатного посвідчення на нього.
У свою чергу в Держкіно заявили, що на сьогоднішній день ще не завершився відведений згідно із законом додатковий 25-денний термін розгляду заяви на видачу прокатного посвідчення, і що відомство, як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики в області кінематографії, діятиме виключно в рамках законодавства.

19 квітня активісти української націоналістичної партії Свобода пікетували державне агентство України з питань кіно з вимогою не видавати фільму Матч прокатне посвідчення.
Стрічка, знята Андрієм Малюковим, розповідає про матч смерті в окупованому Києві: після гри з німецькою командою Flakelf дев’ять київських футболістів було заарештовано гестапо. Четверо з них були розстріляні, по легенді - за відмову програвати матч. Інші ж – опинилися в концтаборах.
Головні ролі у фільмі Матч зіграли Сергій Безруков, Ліза Боярська, Катерина Климова.
Зазначимо, що режисером фільму є Андрій Малюков, що зняв картину Ми з майбутнього, яка викликала суперечки в Україні.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини